Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 2

Recenze (227)

POMO 

všechny recenze uživatele

Akční verze romantického The Notebook (!) o válečných záchranářích v rozbouřeném zimního oceánu? Borci v zimních bundách v otevřeném motorovém člunu z roku 1952 proplouvají skrze (jakože s ponořením pod vodu) obrovské vlny zimního oceánu s teplotou kousek nad nulou, vstříc záchraně uvízlých přeživších lodní katastrofy. Jediné momenty napětí počas této taškařice zažijeme při slejzání ze ztroskotané lodě po žebříku - přestože bychom se měli bát neustále a o každou z postav, soucítějíc se slečnou na pevnině, která nechce přijít o svou milovanou polovičku. Nic takové ale film nezprostředkovává, s postavama a jejich motivací si neví rady, a jediná pachuť co po něm zůstává, je hezká romantická retro stylizace. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Víc bych ocenil, kdyby to nemělo místy až „Disneyovský pohádkový nádech“, ale i tak dokážu ocenit tento film. Už jen proto, že to bylo natočeno skutečně podle skutečného příběhu. Těm čtyřem záchranářům nezbývá nic jiného, než ocenit jejich odvahu a hlavně měli všichni sakra velké štěstí. Scéna s rozlomenou lodí a smrt kuchaře- dvě nejlepší z celého filmu. Když se děj odehrával na rozlomené zadní části tankeru, mělo to zajímavý náboj i atmosféru, bohužel se k tomu musela přidat i ta škvára na břehu, romantické kecy atd…Několikrát jsem se musel pousmát, když ze záchranného člunu udělali „ponorku“ ve vlnách, ale jak se říká „všechno je možné“. Zazvonil zvonec a dobrodružné/katastrofické pohádky je konec. Herecké výkony taky nebyli špatné + závěrečné dobové fotky a články taky dokážu ocenit. Na jedno podívání se to dá přežít. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Moc nemusím námořní dramata. Loni jsem to zatáhl s alternací na Mobyho Dicka, Disneymu už jsem však letos odolat nedokázal. Nemám rád tohle škatulkování, ovšem zápletka z úvodních patnácti minut mi přišla naprosto absurní a...ano přesně, připitomněle disneyovská. Aneb ženská patří do kuchyně a když si dovolí něco nad její kompetenci, je tu někdo jako Eric Bana (kterej má mimochodem zde tu nejnesympatičtější roli). Měl jsem však spíše na mysli ono proslavené ženské chování jinak velice sympatické Holliday Grainger, na jejichž linkách bylo zásadně znát, že to prostě psal někdo genderově nevyrovnaný. To je však jen jedna část, to hlavní je moře a naivní zachraňování přeživších, kde se sice jak zvykem hraje přes zadání "Podle skutečného příběhu," každému kdo nemá na hlavě čepici Mickeyho Mouse musí být jasné, že takto se to fakticky nestalo. Nicméně jak přijde na pořádnou bouři, je znát nějaká ta řemeslná zručnost a světe div se, v jistých okamžicích jsem pociťoval přecijen určitou míru napětí. Chris Pine je přesně ten typ hrdiny, kterému nikdo nevěří a on to dokáže. Tady se jede těžce v rámci žánrových klišé. Kdo mě však hodně zaujal byl Casey Affleck, který (ačkoliv to na něm i přes ten plnovous) nějen herecky vyrostl a nabil nějaké to charisma, které umí prodat. Ano, jsem příznivce klanu Afflecků. Celkově se jedná o neškodné promočené a samozřejmě naivní dobrodružství, po kterém za chvíli neštěkne jako pes, ale i díky poměrně líbivému soundtracku dokáže alespoň v kině pobavit a nudit jen chvílemi...70% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BUĎ JE VŠECHNY ZACHRÁNÍME, NEBO VŠICHNI UMŘEME... /// Nač si příběhy, v nichž běsnící živel vrhá lidi vstříc jejich osudu vymejšlet, když v dějinách máme zásobu hrdinů, jejichž činy stojej za připomenutí. Těžko vodhadnout, jakej zájem vzbudí Chris Pine se svým člunem mezi platícím obecenstvem. Není totiž žádnej Mitch Buchannon. Že by snad Casey Affleck? Možná… (ale rozhodně to nebude štěk Erica Bany). Já bych vsadil na skutečný (pravdivý) dobrodružství a přehršle digitálních vln. Filmově tady totiž nejde vo lidi. Bavit bude bouře. A to dobrodružství do ní celkem bez problémů zapadá a dělá ji zajímavou. A vona jeho. Když dojde na lámání chleba a digitální živel si se všema pohrává, tak kino nedutá. Stačí to rejžovi, stačí to Disnymu, v podstatě to stačí i mně. Nenápadně vytahuju smrkáč (protože tenhle příběh k zamáčknutí kroupy přímo vybízí) a čistím víka sobě (i všem kolem). Záchrana drsnejch chlapů, nedrsným záchranářem… no viděli jste to už někdy? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Román „The Finest Hours: The True Story Behind the US Coast Guard's Most Daring Rescue“, kterej v roce 2009 napsali Casey Sherman a Michael J. Tougias jsem nečetl. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Thx ČSFD za libereckou projekci. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se děj odehrával na rozlomené lodi, tak se bylo na co dívat. Sice loďařině vůbec nerozumím, takže absolutně netuším, jestli mělo konání všech zúčastněných odraz v realitě, ale mě to dávalo smysl a to stačilo. Nehledě na to, že se pořád něco dělo a i posádka byla castingově vydařená. Něco do sebe měla i záchranná akce a líbily se mi splašené vlnky. To co se dělo na pevnině byl kýč jako prase, který by snad byl koukatelný, pokud by vše nebylo postaveno na úděsně necharismatickém Pineovi, který se rozhodl neužívat mimiku. Zdatně mu sekundovala Holliday Granger, která ztratila Lukréciinu roztomilost a zmohla se tu jen na pár usoužených pohledů. Lehký nadprůměr a potlesk všem těm frajerům., kteří se tenkrát na celé téhle eskapádě podíleli. 60% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Eric Bana (Daniel Cluff) jako velitel a Ben Foster (Richard Livesey) jako jeho podřízený si takto zahráli společně již ve filmu Na život a na smrt (2013). V obou případech se jedná o filmy podle skutečných událostí. (JohnSmith)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Massachusetts. (MikaelSVK)
  • Pôvodný čln CG36500, ktorý bol použitý pri záchrane preživších, stále existuje a je v skvelom stave v meste Orleans, Massachusetts. (Patrik256)

Reklama

Reklama