Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 2

Recenze (227)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Historická dráma je vlastne príbehom dvoch mužov, ktorí sa náhle ocitnú v situácii, kedy musia úplne prehodnotiť svoje doterajšie správanie a vrhnú sa do neznámych vôd, zvaných hrdinstvo. Akčná dráma tak viditeľne stavia skôr na zážitkoch zainteresovaných, než na samotnú záchranu ľudí z lode SS Pendleton, na odvahu, odhodlaniu, vieru v sama seba a predovšetkým vôľu to nevzdať a bojovať do posledného dychu. More je a vždy bolo jedným z najsilnejších a najmocnejších živlov na tejto planéte. Svoje o tom bezpochyby vedela aj posádka tankera triedy T-2 SS Pendleton, ktorý sa roku 1952 pri svojej plavbe po úplne rozbúrenom mori rozlomil napoly. Rozhodne stojí za pozretie a zaslúži si naše uznanie, pretože v bodoch, ktoré si film vytýčiť ako prioritu, doslova exceluje a v tých ostatných rozhodne nezapadá do priemeru. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zase to má cejch dobrodružství podle skutečné události, zase to je hrdinské, osudové a chce to být zatraceně silné. Jenže tak úplně není. Páč je to místy zbytečně limonádové. Kdo by tomu byl věřil, nicméně tenhle tanker se rozlomil vejpůl, jedna část hned skončila v rozbouřeném moři, druhá se pohupovala na hladině jako korek a posádka bojovala s nerovným soupeřem. Mráz, obrovské vlny, beznaděj. Zatímco předpisů se držící ucho Chris Pine moc kuráže nepobral, na Caseyho Afflecka naopak ostatní dost vsázejí, ač to kvůli své sociální izolovanosti rozhodně není žádný oblíbenec. Teď na něj ale padlo obrovské břímě, se kterým se musí vyrovnat. Rychle dospět a sebrat odvahu musí i první jmenovaný, který právě velí čtyřčlenné záchranné posádce, na kterou ovšem nikdo dvakrát nesází. Navíc do jejich záchranné kocábky se moc mužů zřejmě nevejde. Řemeslně je to moc fajn, ale jednoduše by to chtělo přiostřit, nebát se jít na dřeň a přestat myslet na to, že je to zřejmě film pro celou rodinu. Prostě z výsledku není cítit strach, zoufalství, blízkost smrti, chybí krev, moment překvapení i napětí. Prostě víme, že to dopadne dobře. Navrch tihle chlapíci jsou zoufale jednorozměrní. Z výsledku prostě další námořnická klasika nebude. Přitom mohla být. ()

Reklama

salisbury 

všechny recenze uživatele

Do posledního dechu jsem rozhodně tento film neabsolvoval, i ve finále jsem při něm v poklidu dýchal, ale mám rád toto prostředí, kdy zima ševelí nad rozbouřeným oceánem a rozvírá náruč smrti. Herecké obsazení v čele s Chrisem Pinem pro mě není nijak velkým lákadlem a možná bych i řekl největší slabinou tohoto filmu. Ten kluk mi prostě nějak nejde pod rozčepířený vous. Nejvíc si na tomto filmu cením inspirace čerpané lodní pumpou ze skutečné události, což dělá pro mě něco víc, než ve výsledném průměru je. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Kvůli scénám na vodě stojí za to film vidět, ale jinak mi tyhle filmy připadaj čím dál víc stejný. Postavy nebyly moc dobře prokreslený ani zahraný a žádná mi k srdci nepřirostla, takže z toho bylo jen neosobní sledování pár šílenců, kteří se snaží neumřít. Film nepotápím jako naprostou kravinu jen proto, že to je podle skutečný události. Kdyby nebylo, tak bych něco takovýho považoval za krajně nepravděpodobný. Jo a pokud vyrazíte do kina, tak se vykašlete na 3D. Vůbec tu není potřeba a ztmavuje už tak tmavý scény, takže budete prd vidět. ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

"To bylo strašidelnější než kdejaký horor!" Prohlásila po závěrečných titulcích jedna z divaček v kině. A měla pravdu. Jestli něco tenhle film dokáže, tak je to vtáhnutí vás na rozbouřené zimní moře, kde nezmůžete nic víc, než tajit dech. A uvědomíte-li si, že jde o zfilmování skutečného příběhu, tenhle pocit se ve vás ještě umocní. Velmi dobře utracených $11! ( RealD 3D) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Massachusetts. (MikaelSVK)
  • Pôvodný čln CG36500, ktorý bol použitý pri záchrane preživších, stále existuje a je v skvelom stave v meste Orleans, Massachusetts. (Patrik256)
  • Pro záběry zimní bouře na stanici Chatham použili filmaři sněhová děla, což je stálo nemalé peníze. Tři týdny po ukončení natáčení oblast zažila největší sněhovou nadílku za mnoho posledních let. (Jarek572)

Reklama

Reklama