Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

"Miluju tyhle hrdinné americké eposy, kterými si staví pomníky svým hrdinům". No zase možná je tolik nemiluju, ale koukat se na to podle mě bez újmy dá. Jasně, přitažené za vlasy to určitě bude a pochybuju že by do podobně obrovských vln ti záchranáři tehdy šli, ale nic to nemění na faktu, že přestože tohle točil Disney, tak pro milovníky námořních filmů se bude jednat o příjemně strávené 2 hodinky a k mému zděšení mě to možná bavilo o chloupek více než slavný Moby Dick. Jedno jméno musím vyzdvihnout a to Casey Affleck, který lehce strčil do kapsy i hlavní postavu Chrise Pine. 60% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatné, tři hvězdy jsou dobré hodnocení. Jen to bylo ze začátku poněkud zprotahované, ona romatnická linka tam prostě hollywoodsky být musela, ačkoliv byla zbytečná a kdyby se to více zaměřilo na onu záchranou akci samotnou, nebylo by to myslím ku škodě. Skoro čtyřicátník Pine byl jako vyklepaný klučina... no.. přestárlý, ale jinak to celkem klapalo. Polenem po kebuli tvůrcům naprostý nesmysl s konáním na molu s auty a světly, protože celé město, všichni mazáci od móře a nikoho to netrkne? Tak proč tam jezdili? Kochat se v zimě tmou nad mořem? To snad byl největší WTF? moment filmu. A dalším překvapením je, že Casey se naučil mluvit a neskuhrá, šokující. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Akční verze romantického The Notebook (!) o válečných záchranářích v rozbouřeném zimního oceánu? Borci v zimních bundách v otevřeném motorovém člunu z roku 1952 proplouvají skrze (jakože s ponořením pod vodu) obrovské vlny zimního oceánu s teplotou kousek nad nulou, vstříc záchraně uvízlých přeživších lodní katastrofy. Jediné momenty napětí počas této taškařice zažijeme při slejzání ze ztroskotané lodě po žebříku - přestože bychom se měli bát neustále a o každou z postav, soucítějíc se slečnou na pevnině, která nechce přijít o svou milovanou polovičku. Nic takové ale film nezprostředkovává, s postavama a jejich motivací si neví rady, a jediná pachuť co po něm zůstává, je hezká romantická retro stylizace. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Film ve kterém očekávám nervák a z potu propocenou sedačku, by si zasluhoval samozřejmě úplně jiné hodnocení, to ale není určitě případ tohoto bijáku. Navíc je pár věcí, které ho sráželi ještě níž a proto byl pro mne vyloženě zklamáním. Jedinec, který se rozhodne podpořit světovou kinematografii tím, že si film zajde vychutnat jako platící divák, buď naprosto neví co s penězi, nebo potřebuje pro sebe a svoji křepelku krátkodobý šmajch azyl. To bych možná i pochopil, jelikož až epicky dramatická hudba ve filmu, zvukový projevy jeho kopretiny spolehlivě zamázne. Druhá věc je autentičnost a uvěřitelnost příběhu, kterou si filmaři zdá se vybrousili k obrazu svému a skutečností zůstal, asi pouze ten počet zachráněných. S 3D brýlemi půjde do kina jenom magor, je to jako chodit s potápěčskými brýlemi po dně vypuštěného bazénu. Zbytečnost! Stejně se děj odehrává většinou ve tmě a uvidíte úplný prd! Pokud jste ale zvyklí, si před spaním v posteli u lampičky předčítat svoji oblíbenou knihu ve slunečních brýlích, tak volte směle i variantu 3D. Dějová linie rozpolcená na kusy, rozjezd je utahaný až jsem litoval, že sebou nemám polštář. A ta romantická část??? Tak ta tam byla úplně přebytečná, jako pěst na oko, jakoby jste Méďu Béďu poslali kosit s M16 vietnamčíky do buše. Nezachrání to ani efekty a bohužel ani celkem solidní snaha dvou hlavních hrdinů, udržet děj nad vodou. To měli teda větší štěstí s tou lodí. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Moc nemusím námořní dramata. Loni jsem to zatáhl s alternací na Mobyho Dicka, Disneymu už jsem však letos odolat nedokázal. Nemám rád tohle škatulkování, ovšem zápletka z úvodních patnácti minut mi přišla naprosto absurní a...ano přesně, připitomněle disneyovská. Aneb ženská patří do kuchyně a když si dovolí něco nad její kompetenci, je tu někdo jako Eric Bana (kterej má mimochodem zde tu nejnesympatičtější roli). Měl jsem však spíše na mysli ono proslavené ženské chování jinak velice sympatické Holliday Grainger, na jejichž linkách bylo zásadně znát, že to prostě psal někdo genderově nevyrovnaný. To je však jen jedna část, to hlavní je moře a naivní zachraňování přeživších, kde se sice jak zvykem hraje přes zadání "Podle skutečného příběhu," každému kdo nemá na hlavě čepici Mickeyho Mouse musí být jasné, že takto se to fakticky nestalo. Nicméně jak přijde na pořádnou bouři, je znát nějaká ta řemeslná zručnost a světe div se, v jistých okamžicích jsem pociťoval přecijen určitou míru napětí. Chris Pine je přesně ten typ hrdiny, kterému nikdo nevěří a on to dokáže. Tady se jede těžce v rámci žánrových klišé. Kdo mě však hodně zaujal byl Casey Affleck, který (ačkoliv to na něm i přes ten plnovous) nějen herecky vyrostl a nabil nějaké to charisma, které umí prodat. Ano, jsem příznivce klanu Afflecků. Celkově se jedná o neškodné promočené a samozřejmě naivní dobrodružství, po kterém za chvíli neštěkne jako pes, ale i díky poměrně líbivému soundtracku dokáže alespoň v kině pobavit a nudit jen chvílemi...70% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Pôvodný čln CG36500, ktorý bol použitý pri záchrane preživších, stále existuje a je v skvelom stave v meste Orleans, Massachusetts. (Patrik256)
  • V dobe realizácie filmu vládlo pomerne mizerné počasie, takže hlavné hviezdy filmu boli na pľaci aj v 10-stupňových mrazoch. (classic)
  • Pro záběry zimní bouře na stanici Chatham použili filmaři sněhová děla, což je stálo nemalé peníze. Tři týdny po ukončení natáčení oblast zažila největší sněhovou nadílku za mnoho posledních let. (Jarek572)

Reklama

Reklama