Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1918, První světová válka vrcholí, zapojuje se i Amerika. Německému letectvu, do té doby složenému z příslušníků aristokracie a buržoazie, dochází kvalitní piloti. Proto vrchní velení umožní vstoupit do letectva i příslušníkům nižších vrstev. Jedním z nich je i Bruno Stachel (George Peppard). Od začátku mezi ostatní piloty nezapadl, přesto se snaží dokázat, že je lepší než ostatní. Poté, co se z něj stává letecké eso, velitelství ho propaguje jako národního hrdinu, aby pozvedlo morálku obyčejných vojáků, že i člověk jejich vrstev může být úspěšným důstojníkem. (PavelR)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Ursula Andress byla předabována herečkou Nikki Van der Zyl. (Cheeker)
  • Jeden z kaskadérů pilotů byl i Peter Hillwood, který létal s 56. letkou v bitvě o Británii. V roce 1966 se zabil při letecké nehodě. (Cheeker)
  • Jedna postava ve filmu má příjmení Stachel (George Peppard). V němčině toto slovo znamená "žihadlo". (Cheeker)
  • Technická pomoc pro film byla poskytována skupinou nadšenců 1. světové války z Los Angeles. (Cheeker)
  • V některých scénách létá George Peppard se svým vlastním letadlem. (Cheeker)
  • Bruno Stachel (George Peppard) havaruje v "převratném" prototypu, kterým je ve skutečnosti francouzský stroj Morane-Saulnier MS.230 vyráběný až od roku 1930. Na rozdíl od jeho filmových záludností se jedná o oblíbený cvičný a akrobatický stroj používaný i v československém letectvu. K vidění je v expozici leteckého muzea ve Kbelích. (calculus)

Reklama

Reklama