Reklama

Reklama

Hurikán

  • Velká Británie Hurricane (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Hurricane: Squadron 303 je příběh skupiny odvážných Poláků, kteří v druhé světové válce bojovali v oblacích nad Anglií, a to nejen aby udrželi Velkou Británii svobodnou od nacistů, ale také aby udrželi při životě svoji představu o vlastní svobodné zemi, která existovala ve své moderní podobě již téměř dvacet let, než byla rozdrcena čelistmi Německa a Sovětského svazu. Vyzbrojeni stíhačkou Hurricane a pod bedlivým dozorem z počátku neochotného velení  RAF svádí svůj boj za svobodu... (KIT.HL)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (57)

Noddy 

všechny recenze uživatele

Slabota, slabota, slabota... Údajne podľa skutočnosti hm, tak prečo napr. čet. Josef František umiera nárazom do Bielych Doverských útesov...??? Ale inak vystihli Františka pomerne presne - bol to samorast, nedisciplinovaný, konfliktný a svojim prístupom veľakrát ohrozoval svojich druhov. Celkove som z filmu veľmi sklamaný. Letové zábery ako z War Thunder, alebo ako z filmov z konca 50. a začiatku 60. rokov. Kam sa to hrabe na, o 17(!) rokov starší Tmavomodrý svět... No nič, počkám na poľský Dywizjon 303... Dávam 2 hviezdičky - jednu Iwanovi Rheonovi hlavne za polštinu (aj keď mi pred očami stále visel sadistický obraz Ramsaya Boltona) a ďalšiu za nápad na nakrútenie filmu o Battle of Britain. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Je to celé takové fest naivní, od samotného příběhu, přes herecké výkony až po levně vypadající CGI. Jako kdyby si pár dvanáctiletých dětí přečetlo knížku o RAF a polských (a českých) pilotech, co za něj létali, a rozhodli se o tom natočit film. To, že je to technicky low, by mi ani tak moc nevadilo (když holt není pořádný budget), ale absence té "správné" atmosféry a pořádného scénáře, ta mi vadí. Na druhou stranu film nijak zvlášť neurazí. O skoro dvě dekády starší Tmavomodrý svět je ale jinde. SPOILER(?): Hádkova smrt samozřejmě nejsměšnější ze všech... :-) (uživatel Big Bear- skvělý komentář). ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Společné prvky s Tmavomodrým světem se jistě najdou, ale je to spíš proto, že osudy českých i polských pilotů byly podobné, než že se filmaři snažili něco okopírovat. A mě se to líbilo. Jasně, pokud člověk hledá mouchy, tak je najde, ale tady nejsou zase až tak viditelné. Na leteckých soubojích je sice vidět chybějící finance, ale i tak si s nimi tvůrci poradili celkem solidně. Co se týče příběhové linky, tak ta tu prakticky chybí, ale jednotlivé epizody ze života příslušníků 303. perutě jsou vykreslené dostatečně zábavně a to platí i pro pozadí vzniku samotné letky. Výhrady nemám ani k hercům a je fajn, že je tu vedle angličtiny hodně slyšet polština, přičemž dojde i na nějaká česká slovíčka. K tomu mám ale asi jedinou větší výhradu. Vykreslení Josefa Františka je v naprostém rozporu s tím, co o něm říkali současníci. Tady mi občas připadal téměř jako záporák. Ale dalo se to nakonec přežít. Hurricane rozhodně nebude atakovat přední příčky žebříčku válečných filmů, ale z mého pohledu se pořád jedná o slušnou zábavu. 75% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Toto vôbec neni až taký zlý film, ako som si spočiatku myslel. Poláci v Anglicku. Krásne vykreslené všetky stereotypy, od toho ako ich tam neznášali, cez ich alkoholizmus až po tlmočenie rozkazov. Nevedeli jazyk vtedy, nevedia ho ani teraz. Perfektne napísané dialógy, kto s nimi mal tú časť, úplne ich precíti. Trefné a vtipné. Hádek tiež skvelý a jeho záver, uff. Celkovo si k letcom vybudujete nejaký vzťah, majú fakt veľa vzdušných súbojov, riešia aj súkromné záležitosti ( čo trochu rozbilo tempo hlavne v poslednej štvrtine ) a sú proste sympatickí. Na ich žúrkach mi už chýbal iba anfentamín a častejšie používanie toho ich slávneho slovíčka. Nvm či je to tak aj v origo verzii, ale v dabingovej nebolo počuť ani piču z vysielačkovej komunikácie, čo mi dosť vadilo. Na Britov solídny film o Polákoch, ktorých doteraz ( vôbec neviem prečo ) neznášajú. Musím strhnúť za historické nedostatky a nahradenie realnych súbojov počítačovými, ale aspon vidno, čo zožralo väčšinu rozpočtu. 3 z 5 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film je o děvětačtyřicet let mladší než snímek Bitva o Británii, takže mu ani náhodou nemůžu odpustit velmi špatné provedení vzdušných bojů. CGI týmu asi nikdo nevysvětlil, že byly německé letouny vybaveny pancéřováním, takže by jimi projektily ráže .303 těžko prolétaly jako polystyrénem, povaha Josefa Františka byla vykreslena správně, ale nechápu, proč bylo jeho "zakopnutí" o živý plot nahrazeno útesy u Doveru. Že by hra na efekt? No různých "kopanců" jsem tu našel víc, ale potěšil mě alespoň závěr, který ukázal naše věrné spojence v pravém světle, Poláci měli tu výhodu, že je podrazili jen jednou, nás darovali nejdříve Hitlerovi a později i Stalinovi. Dnes už nám nic nehrozí, protože jsme v NATO, kde za naši svobodu ručí i Němci, Italové, Francouzi a Britové a já jim samozřejmě bezvýhradně věřím... ()

Galerie (22)

Zajímavosti (12)

  • Jan Zumbach (Iwan Rheon) přežil sestřel jak před bitvou o Británii, tak během ní. Válečným zajatcem se stal až v posledních měsících války, když mu vinou navigační chyby došlo palivo nad nepřátelským územím. (swinevenca)
  • Piloti absolvovali vzdušné souboje s nasazenými brýlemi a maskami, což ve většině filmu není a neodpovídá to tedy skutečnosti. (Globus_Jirka)
  • Čas 1:21:00 – je velice nepravděpodobné, že by se v době probíhajícího útoku, kdy přímo nad letištěm jsou nepřátelské letouny, na zemi v klidu pohyboval pozemní personál. (Globus_Jirka)

Reklama

Reklama