Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (218)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Pro mě byly Red Tails už dlouho před uvedením velkou očekávanou lahůdkou z prostředí letecké války v Evropě za druhé světové války v podání 332. stíhací letky složené z vojáků černé pleti. Ano, jeden takový film už byl natočen, byli to Letci z Tuskegee. Nicméně co by to bylo za válečný film, kdyby tam nebyly bojové scény. A v Letcích jich moc nebylo. Zato Red Tails jsou jimi přeplnění. Od Letců se zabývají výhradně až bojovému nasazení v Itálii. A bojové scény jsou vskutku rozmanité. Např. nálet na vojenský vlak, operace Shingle, nálet na německé letiště nebo bitevní křižník (i když tady se to s realitou trochu rozchází), obrana bombardérů a nakonec i souboje s proudovými letouny Me 262. A i když to místami vypadalo digitálně, rozhodně právě tyto bitvy jsou nejlepší na celém filmu, to ony jsou tahounem a pokud se to někomu nelíbí, budiš, ale ať si uvědomí, že v dnešní době by bylo nemožné sehnat všechny ty typy letadel. Vypadá to digitálně, ale co je důležitější, drží se to skutečnosti a technické autentičnosti. Jinak nechybí vsuvky ukazující život na letišti, rozepře s bílými vojáky, politické taškařice, jedna láska a dokonce i dojemné scény. A to vše dělá z Red Tails výborný válečný příběh, který musí potěšit většinu válečných nadšenců. A všechny tyto puzzle vypadají ve výsledku lépe než zmiňovaní Letci. 90%. Viděno v blu-ray, který vše vykresluje ještě v lepších barvách. ()

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Haha. Jasně, válka byla vlastně strašně sranda. Hej, mén, musíme se vrátit na základnu, máme palivo už jen na pět minut. Né, však přiletíme na skopčácké letiště a všechny letadla jim tam rozstřílíme levou zadní a nikdo nás netrefí. Haha, to jsme jim to dali, co vy na to pane Hitler, haha strašně sranda. Héj mén, kam letíš, musíme na základnu. Né, pozdravíme křižník, jedno letadýlko udělá nálet a způsobí mu škody, samozřejmě opět niggu nikdo netrefí. Haha, ty jsi blázen, haha, strašně sranda, tak teda konec legrace a letíme zpátky. Nene, ještě udělám jeden nálet, haha. > Říkám si, tak teď už to černoušek schytá, bude pykat za aroganci<. Ale kdeže! Černoušek udělá druhý nálet, křižník s tím jedním letadýlkem div nepotopí a opět ho nikdo netrefí. Haha, to jsem jim to dal, haha, strašně sranda. Toho skopčáka rozstřílím čelním náletem, haha, to jsem mu to dal, jsem děravý jak řešeto, ale haha, sranda. /// Absolutní urážka všech obětí světové války. P.S. Už mi lezou krkem ty, vymazleňoučké, uhlazené, dokonalé, ale ve výsledku strašně nereálné a umělé CGI výbuchy a destrukce (lokomotiva). ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Americký válečný film, jak se sluší a patří. Patos z toho stříká na všechny strany, postavy jsou ploché jak gramofonová deska a US Army působí tak neporazitelně, že by snad byla schopná do týdne po vylodění v Normandii projít Francií, Říší, Sovětským svazem a zastavit se až v Tokiu. Dojem nevylepšil ani nezvládnuté silné téma, ani vizuál. Bez napětí a bez emocí se holt dobré válečné drama neobejde. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE BAREVNEJ. NEŽERTUJU, PODÍVEJ SE.“ ... ,,JEŽIŠI. NEMŮŽOU BEJT PŘECE VŠICHNI BAREVNÍ....“ /// Po černejch pěšácích jsou na řadě (vybarvení) letci. Problém je, že to není film jako film, ale óda na ,,černou duši“. Je třeba ukázat, jak si žili, kdo byli, jak si svoji pozici vydobyli (kdo byl opravář, kdo velitel, kdo s kým kámošil....). Mezi tím vobčas proběhne demolice maket (či CGI) všeho druhu (mrkni Svěráku, jak se letecky likviduje vlak...) a melou se strašný sračky (na to se radši nedívej...). Teda spíš takový jednoduchý kecy, který nepatřej do válečnýho filmu, ale do Bronxu nebo do nějakýho seriálu. Černí muži rušící předsudky v armádě bílejch – zidealizovaný (prostě mi to tak připadá), ale hlavně dětsky jednoduchý. Ve vzduchu to vobčas celkem ujde, páč můžu aspoň na chvilku zapomenout na ten černobílej patos, kterej se vodehrává tam dole. A přestože se to nezdá - TOHLE byla větší sračka! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju filmy podle skutečnejch událostí. 2.) Knihu od Johna B. Holwaye ,,Red Tails Black Wings....“ číst nebudu. 3.) Miluju červenej vocas. 4.) Cože? Film o černoších a nehraje v něm Morgan Freeman? 5.) Thx za titule ,,DoubleJo“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Dalo se na ně dívat ... leč v některých momentech je skoro nešlo poslouchat. Kdo jim psal dialogy, proboha ? Válka není sci-fi kovbojka, dokonce ani s letkou Red Tails ! A pokud snímek vychází ze skutečnosti, tím hůř - takhle by pocta černošské letecké jednotce rozhodně vyhlížet neměla. (Nepíšu "afroamerické", ale "černošské" - a nevidím na tom nic urážlivého nebo rasistického ... označení "Afroameričan" mi nikdy nepřišlo nejvhodnější. Co potom s černochy, žijícími kupříkladu na Starém kontinentu ? Budeme jim říkat "Afroevropané" ? A těm, kteří se zabydleli v Asii "Afroasiaté" ? A jestliže se nedejbože nacházejí na Černém kontinentu - ve své domovině, jsou snad "Afroafričané" ? Protože "Afričanem" může být přece každý ... pokud žije v Africe - bez ohledu na barvu pleti. Nedává mi to celé moc smysl, "Afroameričan" je jen slovo ... něco jako roztodivné alibistické gesto, kterým realitu nevylepšíme ani nezhoršíme.) Vidím to na 2,5* ... a jen tak mimochodem: To byl vážně Karlštejn ... nebo fata morgana ? ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Uvedení snímku v amerických kinech doprovázely kontroverzní výroky George Lucase, který tvrdil, že film odmítlo distribuovat každé studio, a to z důvodu ryze černošského obsazení. Na sociálních sítích se poté začaly vytvářet skupiny, které sdružovaly diváky a podporovaly film v kinech. (Brousitch)
  • Letci ze 332nd Fighter Group používali od svého založení letouny P-40 Warhawk, poté krátce používali letouny P-39 a P-47, až poté byli vybaveni slavnými stroji typu P-51 Mustang. (Pedro Morales)
  • V pražském Rudolfínu se natáčela taktéž hudba. Na natáčení s FILMharmonic Orchestra Prague dohlížel osobně George Lucas. (ČSFD)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama