Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterinář Jan (Jiří Bartoška) už toho má dost. Poslední kapkou je smrt tchána, kterému taky došly síly a trpělivost. Babička (Iva Janžurová) totiž vždy rozhodovala o jeho životě, stáří, a nakonec i o tom, jak a kde bude pohřbený. Nerespektovala žádné jeho přání a touhu, v dobré víře, že ona sama vždy a lépe než on ví, co je pro něj dobré a správné. A tak se k jeho neštěstí o něj starala podle své představy o jeho štěstí. A Janovi začíná být jasné, že je na té samé cestě. Jeho žena Olga (Eliška Balzerová) se totiž řídí stejnou teorií malého dvorku a dlouhého biče a přesvědčením, že za štěstí svého muže je zodpovědná výhradně ona. Janovi dojde, že už takto dál nemůže, nechce, neumí. Když nic neudělá, skončí jako tchán. Jednoho dne jej napadne způsob, jak se osvobodit a získat zpět vládu nad svým životem. Tato revolta je ale hodně netradiční. Už jen tím, že prvotní inspirací mu byl jeden z jeho pacientů, papoušek s podezřením na Alzheimera. Jan se tak i díky němu vydává na cestu za naplněním toho, o čem se domnívá, že jsou jeho sny. A protože tato cesta nemůže být snadná, stává se její součástí také stádo koz a později i krav, psychiatrický ústav, plavba na voru a život na lodi. Janova cesta za svobodou ovlivní i životy jeho dětí a jejich partnerů. Dcera Olga (Táňa Vilhelmová) totiž převzala matčinu metodu, zatímco snacha Alena (Pavla Beretová) zatím dokázala tlaku rodové tradice odolat a volí vlastní cestu, liberálnější, modernější, lidštější. Důsledky jsou pro jejich protějšky (Jiří Havelka a Jakub Kohák), v obou případech odpovídající. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (810)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Žižkovská věž mezi českými komediemi, a to pro svůj nadhled. Karikatury přehnaných ženských charakterů nevadí, protože za prvé z toho vyloženě trčí nadsázka a zadruhé...to vlastně není až tak daleko od pravdy. Budu se opakovat, ale divák vycítí, když je něco natočeno pro prachy nebo pro zábavu. Teorie tygra je zábava od začátku do konce, což musí každý ocenit, pokud vám teda ovšem manželka po večerech nelifruje uživatelský účet na ČSFD. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Toto nie je teória, toto je holý, žalostný fakt. Kto bol vo vzťahu, kedy bol doslova zo všetkých strán komandovaný: čo, prečo, začo má robiť tak ako má, kto bol neustále pod drobnohľadom, jak Kenskí občan britskými dronmy, určite chápe o čo tomuto snímku vlastne ide. Z môjho pohľadu dostatočne poučné, pričom miestami divák prepadá pocitu váhania, či sú dané, nastolené situácie naozaj na smiech, alebo má plakať. Aby som bol ale "spravodlivý" - vo vzťahoch sme si so ženami "fifty fifty" - každá minca má totiž dve strany. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

„Už jsi ostříhal ty túje?“ Už jsem nevěřil, že mohu z kina odejít nadšený z českého filmu. Stalo se. Dokonce mám pocit, že v kině už jsem se dlouho tak moc nebavil a od srdce nezasmál. Je to svižné, milé i hořké, vtipné i smutné, plné hlášek, skvělých dialogů, komických momentů i okamžiků k zamyšlení či diskusi. A všechno to funguje na výbornou. Navíc je to geniálně pojaté tak, že to lze označit za šovinistický film proti ženám i jako feministický film proti mužům. V obou směrech funguje, je jízlivě prostořeký, přitom však nikdy není zlý nebo nepřátelský. Čemuž napomáhá i nadhled, který většině českých filmů zcela chybí. Výtečné je nejen duo Bartoška–Balzerová, ale i další dvě dvojice. Konečně český film, ke kterému se určitě ještě vrátím. "On se chlap s alzhaimrem a bez zase tak moc neliší." ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Chlapský film se silným odérem kritiky směrem k ženám, které rozhodují o životě chlapů. Kdy se půjde dotyčný vyčůrat, jestli si dá kafe nebo čaj a kam se pojede na výlet. Věřím že starší generaci se film nemusí tolik líbit, ale já z něj byl určitě nadšený. České filmy jsou totiž kvalitnější než udává místní hodnocení a když si vezmu kolik hollywoodských blbostí jsem za poslední měsíc viděl (a kolik jich ještě uvidím, protože na něco koukat člověk musí, že? :) ), tak mě vedle nich tento snímek jednoznačně obstojí. Má lehce zapamatovatelné postavy, s kterými se dokáže každý z nás identifikovat, promyšlený příběh a hlavně odehrává se to u nás, tady a teď. Zkrátka Teorie tygra, ač vlastně ani pořádně nevím co ten výraz znamená mě potěšila. 80% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Úplne trefné, ideálny balzam pre mužské duše. Ukážka, ako debilne sa niektoré ženské správajú voči mužom, nič ich nezaujíma len ako ich riadiť, sekírovať, kontrolovať a za všetkým hľadajú len nejaké podozrenia. Hlavne mužom netreba veriť, to je ich blbé krédo. Potom sa divia, že ich muži majú plnú prdel a z toho útlaku hľadajú akúkoľvek skublinku zaručujúcu slobodu. Väčšina žien, zdá sa, vidí muža len ako genetického nosiča, ktorého si po vykonaní povinností treba domestikovať a nasadiť mu jarmo. Film krásne odhaľuje túto stránku. Bartoška je úplne vynikajúci. Super výrok: "Myslel som, že keď budem robiť to, čo chce, budem mať svätý pokoj..." ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Rasa psa, která doprovází ve filmu Jana (Jiří Bartoška), je francouzský ovčák beauceron. Stejná rasa psa se vyskytuje např. ve francouzských filmech o Angelice jako policejní pes Sorbon nebo ve filmu Medvědi (1988). (modra.pani)
  • Jakub Kohák (Josef) o natáčení uvedl: „Mně se líbilo, že vosy moc neotravovaly, že mě ani jedna nepíchla, že jsem viděl několik míst, kam bych se jinak nikdy nepodíval a strávil s fajn lidmi společný čas. Nelíbilo se mi, že pan Bartoška (Jan Berger) kupoval holkám zmrzlinu a mně – filmovému synáčkovi – nikdy.“  (SONY_)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama