Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (829)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Proč jen musím napsat: na české poměry mimořádné. Právě že: na české. Hodně se vydařila pošmourná, realisticky působící, výprava a kamera, která snímá zdevastovanou, pustou krajinu jako odraz vztahů lidí, kteří v ní žijí. Charaktery postav jsou nejednoznačné, procházejí logickým vývojem a rozhodně se nejedná o schématické panáky, ale o plnohodnotné lidi. _______Na osm dílů je ale málo děje, proto se hodně nastavuje atmosférou a já si říkala: „Vážně museli toho člověka zabírat, jak přejde celou ulici? Nestačil by střih?“ Podkreslujících scén bylo příliš mnoho, takže chvílema nudily. To, že se některé motivy nevysvětlily (vztah kluka z pasťáku s mladší dcerou starostky) a neukončují (sígr z pasťáku) beru jako záměr, že ne vždy vše musí být podáno po lopatě. ______ Herecky velmi dobře zvládnuté, nejvýraznější byl Jaroslav Dušek jako postava, která má hodně stránek, a jak se postupně odhalují, divák musí měnit svůj názor na něj. Pro Duška netypická role (dle těch, které jsem viděla), ale předvedl mistrovsky mnohovrstevnaté herectví. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Tuze depresivní a naprosto špičkový seriál, který není jen o vyšetřování jednoho zmizení, ale o kompletním vykreslení atmosféry českého zapadákova včetně osudů řady barvitých a v jádru velice reálných charakterů. Pustina není "Český True Detective", je ještě o fous lepší (byť se tady nikdo nemůže rovnat s Mathewem McConaugheym). Komplexní je to pravé slovo pro Pustinu. Policejní vyšetřování hraje až druhé housle právě za vykreslením prožívání postav a to nejen těch hlavních. V tomto seriál stoprocentně boduje, má totiž několik vedlejších linek, které jsou i samy o sobě zajímavé a funkční. Nevím a nezajímá mě, zda obec Pustina takhle skutečně vypadá, ale řekl bych, že v obecné rovině odvrácená strana českých maloměst je zde zachycena perfektně. 9/10 ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

HBO s každou další českou produkcí zachází do vyšších kvalit. Až mám vždycky pocit, že víš už to snad ani nejde. Pustina totiž skrývá hned plejádu těch nej. Například nejlepší seriálová atmosféra za posledních dvacet let. Oblast kolem Pustiny pokrytá uhelnými doly a lesy kombinuje jak severskou mrazivost, tak českou pustost prošpikovaných Krušných hor. Sice jsem věděl, že Pustina je vymyšlená vesnice, ale vlivem hned několika faktorů jsem stále přemýšlel nad tím, kam bych si ji zařadil. A Liberecké SPZky tomu teda vůbec nepomáhaly. Dalším nej jsou určitě herecké výkony. Kdybych byl spravedlivý, tak bych tu musel vyjmenovat snad všechny obyvatele Pustiny. O stupeň víš byl ale přeci jen Jaroslav Dušek a Zuzana Stivínová, kteří se zhostili pro ně dost netypických postav. No a třetí nej a dost, je určitě originální příběh. Dlouho se mi totiž u seriálu nestalo, abych díl po díle přemýšlel, jak se bude další díl odvíjet. Přemýšlel, mluvil a dumal…Za to všechno si Pustina zaslouží plný počet pětihvězdového seriálového zázraku z Česka. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Kriminální seriál, kterej ze mě udělal debila a já mu za to děkuju, protože jsem díky tomu nebyl schopnej dělat poslední dvě hodiny v jeho režii cokoliv jinýho, než divoce teoretizovat s drahou polovičkou o tom, kdo všechno tu teda nakonec má to černý svědomí. Skvělí herci, neskutečnej oku lahodící vizuál, a po Hořícím keři druhá česká televizní věc, kterou bych se být tvůrcema nebál vozit po všech možnejch festivalech a machrovat s ní do aleluja, páč tohle jde prostě totálně mimo veškerou naši ostatní seriálovou tvorbu, i tu nadprůměrnější. Kdyby se do Pustiny přidalo víc sněhu, ledu a obláčků páry u úst postav při dialozích, vůbec nikdo by nepoznal, že se ve skutečnosti nejedná o další severskej mrazivej thriller par excellence. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ambiciózny projekt, na domáce pomery až nečakane zvládnutý a to po všetkých stránkach. Asi by ma ani nenapadlo, že Dušek, Stivínová a spol. sú schopní zahrať na takejto svetovej úrovni. Možno vám Pustina pripomenie prvú sériu Temného prípadu, pričom sa domnievam, že za ňou v ničom nezaostáva. Myšlienkovo ide o precízne premyslenú a domyslenú záležitosť, polemika nad násilím, ľudskou prirodzenosťou (vrátane sexuálnych pudov), dôsledkami výchovy na povahu dospievajúcej mládeže, a ako som už spomínal, nad tým, prečo človek nedokáže odolať a musí deklarovať svoju prevahu nad slabším vo svojom okolí. Preto mi ani nevadí, že niektoré dejové línie nie sú dotiahnuté do úplného konca, oni totiž perfektne dopĺňajú všetky typy významov deklarovaných v Pustine. Áno, je to český Mordor a nie náhodou to ako prvý schytal Frodo. Ide tu však o viac, než len o nahliadnutie do českej chcípáckej mentality, Pustina musí byť všeobecne zrozumiteľná všade na svete. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (28)

  • Seriálovou hospodu Na radosti byste hledali marně. Dům stojí na návsi obce Vrbice u Rakovníka, která také posloužila jako náves seriálové Pustiny. (rakovnik)
  • Natáčeno na Kladně, Buštěhradu, Berouně. (M.B)

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama