Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer 1
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (9)

Pustina (2016) 

Tak jsem se konečně odvážil na Pustinu. Nelituji toho a v rámci (mizerné) české seriálové tvorby je to rozhodně nadprůměr s precizní filmařskou stránkou a v některých dílech i slušnou atmosférou, ale celé to dost doplácí na to, že se to soustředí jen na formu a na obsah jen do nezbytných věcí. Propracovanější to mohlo být rozhodně a dokonce tu na to je i dost prostoru a dějových linií, jenže takhle si některé žijí jen vlastním životem a v celku vlastně nemají účel. Vlastně jsem si jen potvrdil to, co jsem si o Zachariášovi myslel po jeho krátkém filmu Mulit - z toho jsem totiž měl dost podobné dojmy. Sice obojí jsou absolutně jiné žánry, ale forma vyhrávající nad obsahem tu byla taktéž přítomna. Podrobněji u mých komentářů k jednotlivým epizodám. Silné 3* ()

Epizoda 1 (2016) (E01) 

Neznám víc skeptického člověka co se české tvorby týče než mě. Což je celkem s podivem, protože české filmy mě donedávna tolik neodrazovaly, ale co jsem nad tím přemýšlel, ono to nezní tak nesmyslně - v rámci seriálů se zde točí naprosto minimální počet žánrů a u filmů momentálně taky. Co se těch seriálů týče, každý rok tu vznikne nespočet kriminálek, pár telenovel a tím to zhruba končí. Občas se teda objeví něco jiného, ale do roka je to obvykle jeden seriál - a minisérie typu Iveta nebo Hořící keř nepočítám, to je skutečně samostatná kategorie. Žádný z těch novějších ale nezískal takový úspěch jako právě Pustina a tak jsem si řekl, že bych to jednou zkusit měl, když to má být ten údajný vrchol. Chtěl jsem už cca před rokem, ale místo toho jsem si zvolil Kosmo (kvůli pro mě mnohem atraktivnějšímu žánru) a byla to tak velká blbost, že toho dodnes lituju a hned po nějakém třetím díle jsem si řekl, že český seriál už nikdy. Jenže dva týdny zpátky jsem znovuobjevil Svět pod hlavou, který je možná taky sci-fi a řekl jsem si, že bych mohl buď tomuhle nebo Pustině dát šanci. A tentokrát mi přišla atraktivnější Pustina a nebudu už vysvětlovat proč, protože už tak je tenhle komentář dlouhý a k hodnocení pilotu jsem se vůbec nedostal. Asi takhle - slabé čtyři hvězdy jsem tomu dal, ale skeptický jsem pořád. Ta atmosféra je naprosto skvělá, celé je to hodně tajemně natočené, pár postav mě zaujalo už teď a prostředí je taky perfektně vybrané (jen doufám, že tam někdy občas zasvítí slunko - přeci jenom, navzdory atmosféře by to v sobě mělo mít realističnost a postapo to myslím není), ale tohle byl jenom úvod. Rozjede se to v příštích epizodách a co se zápletky týče, stejně to vypadá, že z toho zase vypadne obyčejná detektivka. Tedy obsahem, samozřejmě, ale mě jde hodně i o ten. Třeba se stane zázrak, třeba se to bude posouvat jiným směrem než čekám nebo mě to skutečně bude napínat až do konce, ale tyhle seriálové detektivky a kriminálky mě fakt neberou a nebraly nikdy. V podstatě jedou jen podle stejného schématu, jen se mění motivy, vrazi a závažnosti zločinů, ale i to se časem vyčerpá. Zvlášť, když už vzniklo tolik kriminálek s x počtem sérií. Tohle se viditelně inspiruje těmi severskými, které aspoň na první pohled nejsou tak tuctové a jsou značně pochmurnější, ale popravdě mě neberou ani ty. Snad jediné krimi seriály, které mě kdy nadchly a v neustálém napětí jsem je dokoukal až do konce, jsou Twin Peaks a pak nedoceněný Případ Kettering, ale to se obojí zvrtlo v něco jiného než se zdá. Jestli bude Pustina jiná mi ukáže čas. Byl bych za to rád, našplánuto to má zatím dobře, ale Vzteklina mě takhle podobně chytla kdysi taky a pak mi to s každým dalším dílem přišlo stále slabší. Tož uvidím. Btw, pojmenovat tu obec Pustina mi přijde jako celkem hloupý nápad - jako lokální název by to bylo úplně vhodné, ale tohle působí dojmem, jako kdyby tvůrce nenapadlo, jak ji pojmenovat... 4* ()

Epizoda 2 (2016) (E02) 

Jaj, a už je to tady. Pár zajímavých scén se našlo, ale došlo přesně k tomu, čeho jsem se obával - začíná z toho být obyčejná detektivka, ze které mnoho pořádně tajemného už vyprchalo a místo toho nastoupilo to klasické tajemno, točící se jen okolo toho, kdo zamordoval ta zvířata a kam zmizela ta holka, přičemž je dost jasné, že ji někdo zabil a i když mě pořád zajímá, kam se teda ztratila, očekávám přesně tuhle nejklasičtější možnost. Jasně, je to krimi seriál, co od toho víc mám chtít, ale u komentáře k pilotu jsem asi dost jasně napsal, jak já to s nimi mám. A klidně ať to je jen obyčejný zástupce svého žánru, ale musí si mě to prostě získat. Pustina mě pořád zajímá, ale - a to už jsem psal taky u pilotu - obávám se, že pro mě dopadne stejně jako Vzteklina... Navíc některé dějové linky mě přestávají zajímat, osudy fakanů z pasťáku jsou mi už tuplem ukradené (pokud se nikam nepohnou), co je špatně s Karlem se vlastně taky vysvětlilo a i když jsem si myslel, že se sem ten Křenkové permanentní prkenný výraz bude konečně hodit, tak se mi ukázalo, že jsem byl na omylu - ona fakt není žádná herečka, nezlobte se na mě... 3* ()

Epizoda 3 (2016) (E03) 

Tak já pořád čekám, kam se to celé vyvine a místo toho jsem teď zrovna dostal díl, ve kterém hlavní dějová linka skoro úplně stagnuje a místo toho jsem celou dobu sledoval ty delikventy z pasťáků, kteří mi všichni do jednoho lezou na nervy a jak moc by mohli souviset se zmizením Míši se zde jaksi vůbec neřeší. Doufám, že se to vše nějak protne (pokud to teda dokoukám do konce), ale po slibném pilotu se z toho pro mě zatím stala klasická kriminálka, která je jen depresivnější a šedivější než všechny ostatní, ale obsahově s ničím zajímavým navíc nepřichází. Btw, stejně si myslím, že za vše může Karel. Je to tak moc očividné a průhledné, že to buď tak skutečně dopadne (což je ta horší varianta) nebo že se to tak bude tvářit co nejdéle a pak se konečně ukáže, že asi ne (což je ta lepší varianta, ale je otázka, jak dobře bude podaná a kdy s tím tvůrci přijdou)... 3* ()

Epizoda 4 (2016) (E04) 

Čím míň těch fakanů z pasťáků, tím lepší a podmanivější atmosféru to má. Tady se to konečně víc soustředilo na hlavní dějovou linku a bylo to jen ku prospěchu věci, jelikož se to konečně taky někam hnulo. Sice mi ten obsah pořád přijde poněkud obyčejný, ale tady to konečně začíná mít dost podobnou poutavost jako pilot, jen teda doufám, že zvrat v závěru skutečně k něčemu povede a nebude to jen další protahování zjevného. Nevěřím, že to bude mít tak velkolepé odhalení, na jaké se to celou dobu snaží tvářit... Slabé 4* ()

Epizoda 5 (2016) (E05) 

Uf... Co s tím? Na jednu stranu je tahle epizoda úplně o ničem, vlastně jen vata, kde Karla všichni z pochopitelných důvodů nenávidí a on tomu nerozumí a nic jiného se zde vlastně nestane. Ani ten případ se nikam nehne - tělo Míši se našlo už minule a že to bylo opravdu její tělo se nám potvrdí hned na začátku této epizody. A i když je teďka jasné - jak jsem předpovídal - Jenže zase na druhou stranu tu ta depresivní atmosféra konečně funguje naprosto skvěle a z Pustiny konečně těží maximum toho, co v tom je. Jenže pak je tu zase ta snaha být co nejvíc tajemný za každou cenu a do toho je tu několik nelogičností (především to, že Karla doposud nikam nezavřeli a nikoho to ani nenapadlo, ale taky to, že se zrovna v Karlově cele objevila bůhvíproč židle) a naprosto obyčejná krimi zápletka a tohle všechno mi brání Pustině plně propadnout. Hlavně jsem ale zvědavý, co z toho nakonec vypadne, protože teprve potom budu mít jasno, jak moc se mi to líbilo. Slabé 4* ()

Epizoda 6 (2016) (E06) 

Dozvuky z minula, dokonce s úplně stejně pojatým silným závěrem, jen se odehrává na jiném místě a při jiné situaci. Jinak se to atmosférou pro mě vrátilo tam, kde byly díly 2 a 3. Prostě obsahem obyčejná kriminálka, která je jen značně depresivnější a plná všudypřítomné špíny a nesympatických charakterů, ale popravdě se mi ta neustálá depka už začíná přejídat. Nikam se neposouvá a nerozvíjí, prostě jen vyvolává ten stejný pocit pořád dokola, bez obměny, která by tomu ale dost pomohla. A že tvůrci házení veškeré viny na Karla dogradovali až v šesté epizodě z osmi, to už je kapitola sama o sobě. Pořád mi to nepřijde kvalitní a dokonalé, jen je to silně nadhodnocené kvůli tomu, že na české poměry to je skutečně nadprůměr. Ale ještě jsem nedošel na konec, tak uvidím, kam to tvůrci dovedou. 3* ()

Epizoda 7 (2016) (E07) 

Roli bojovného a odvážného vyšetřovatele v místech, do kterých ani policie nezasahuje, převzal po Haně Karel. Ten jede do místního klubu (což mě taky celkem zaráží, že tam vůbec je, protože taková místa už se objevují jen ve městech...) navázat dobré vztahy z místí omladinou a přijít na nějaké stopy, což se mu skutečně povede. A i když je dost zajímavé, vidět Duška v klubu jak se o něco takového snaží, tak si mě stejně tenhle díl nezískal tolik, abych na Pustinu změnil názor. Atmosféra tu byla o něco lepší, po filmařské stránce je to naprosto dokonalé pořád, ale jen na ní to nestojí, důležitý je i obsah a scénář. A v tomhle směru se obávám docela slabého zakončení, které nepropojí vše, co za celou dobu rozehrálo. Dost pravděpodobně se ale vraha Míšy v příštím díle dozvím, tak jsem zvědavý, s čím tvůrci přijdou. Teď se skutečně nedá říct, kdo jím je, ale zároveň zde u žádné postavy nejsou stopy, které by z ní dělaly podezřelou, takže i to napětí je slabší než mohlo být. Silné 3* ()

Epizoda 8 (2016) (E08) 

SPOILERY Jé, tak ona to vlastně celou dobu byla jen osmihodinová reklama na kondomy a potraty! Ale dost vtipů. Na jednu stranu to bylo neskutečně napínavé a v druhé půlce jsem u toho ani nedýchal (ostatně, od finále seriálu se to asi čeká, takže fajn, že tady se to povedlo), jenže na druhou stranu mě tvůrci dost vytočili. A to hned z několika důvodů - 1. K čemu tam sakra byla ta dějová linka s pasťákem? Proč si tvůrci nedali tu práci ji víc zapojit do hlavní zápletky, proč musí fungovat jen sama o sobě? Jasně, má podpořit depresivní atmosféru Pustiny, ale nechat ji takhle nevyužitou je prostě dost laxní, nezlobte se na mě. 2. Stejně tak nemalý počet postav, které se zde objeví, čekal bych, že budou do děje víc zapojené nebo že jejich osud bude nějak uzavřený (a nejkřiklavější to je u té prostitutky - to byla taky dějová linka fungující sama na sebe, ale oproti pasťáku ani nijak nekončí). 3. Proč policii doposud nenapadlo udělat několik jednoduchých a očividných rozhodnutí? Tady se to sice dá omluvit jako výpověď o neschopnosti české policie, ale čeho je moc, tak toho je příliš a tady to příliš bylo. Kdyby Hana a Karel byli víc hrr do vlastního vyšetřování, mohli mít jasno mnohem rychleji, i s neschopnou policií. 4. Postava Rajnera. Té se nikdo nevěnuje, nějaký soukromý život asi nemá a mimo policejní stanici snad ani neexistuje, takže maká asi neustále. Přitom tam mohla být další zajímavá dramatická dějová linka, která by tomu dodala větší celkovou propracovanost. 5. Nedostatečný vývin postav. Nechápejte mě špatně, on tu sice je, ale není ho víc, než je nezbytně nutný. Je to seriál s osmi hodinovými díly, s tou psychologií se dalo mnohem víc vyhrát a třeba by to vzbudilo už dříve větší podezření i u jiných postav, než jen u Karla. Což mě krásně přivádí k dalšímu problému - (6.) Příliš dlouhé vedení případu směrem "za všechno může Karel". Ono je jasné, že úchyl a totální podivín bude automaticky nejpodezřelejší, zvlášť, když zvracený čin člověk hned na začátku očekává od zvráceně vypadajícího člověka. Že to ale on rozhodně nebude je podle mě jasné celkem rychle, ale podezření ho zbaví až někdy v šestém díle - v pátém ho sice pustí policie z cely, ale není stále jasné, jestli za tím skutečně nestál, zvlášť, když tomu dost věcí odpovídá. Tohle je asi zhruba všechno co mi na celé Pustině vadilo a bohužel toho není zrovna málo. Potěšila mě ale identita vraha, to bylo skutečně překvapivé a logické (byť jasný motiv z Kuby nevypadl, ale tohle zase souvisí se závěrečnou myšlenkou, že vrazi můžou být i mladiství a ti jsou, nehledě na čin, před zákonem stále do jisté míry nevinní - což je drsná a děsivá myšlenka, ale tak to skutečně je a nedá se s tím nesouhlasit. Až jsem si říkal, že by bylo fajn, kdyby ho Karel z balkónu fakt shodil. Rozhodně to nebylo špatné finále, jak píšu hned na začátku komentáře, napínavé bylo skutečně hodně, ale mrzí mě, že to nemá promyšlenější scénář a nesoustředí se to na obsah ve stejné míře, jako se to soustředí na formu. Ona by totiž Pustina mohla mít o dva díly méně a vše podstatné by se do nich vlezlo bez problémů... Silné 3* () (méně) (více)

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama