Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (214)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Pohádka celkem temného a ponurého děje, není klasikou českých pohádek, které se o Vánoční časy střídají na všech televizních stanicích, ale není ani jednou z těch nepovedených a nic neříkajících. Ono je to víc pro dospělé, než pro děti, i když v době Harryho Pottera je to vlastně už jen slabá polívčička. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tahle velmi ponurá pohádka s některými téměř hororovymi prvky v sobě nese typický rukopis Juraje Herze. Film alespoň trochu rozjasňuje ústřední jímavá melodie Petra Hapky. Jeho filmová hudba je vůbec jednou z hlavních devíz tohoto snímku. Mě rozhodně zaujaly některé herecké výkony vedlejších postav, zejména šaška v podání Františka Filipovskeho a kejklíře bravurně ztvárněneho Josefem Kemrem. Pohádka ma trošku zvláštní (nepohádkový) konec. Na plný počet hvězdiček to tak asi není ale jinak fakt silný zážitek. Zvláště ze scény v síni času. To rychle stárnutí nemělo chybu. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz kdysi v televizi říkal, že když nechtěl v 70. letech točit prokomunistická díla, točil radši pohádky. Natočil dvě - "Pannu a netvora" a "Deváté srdce", přičemž se obě umístily na předních příčkách festivalu hororových filmů v Madridu. No a "Deváté srdce" je z těch dvou ta temnější a drsnější. Už úvodní titulky s kostlivci mě dostaly a ač první polovina je (zdánlivě) klidná, dává tušit hororovým orgiím druhé půle. Výtvarná stránka je prostě geniální, hudba jednoduše mrazivá, herci perfektní - sympatický Ondřej Pavelka, smutný klaun František Filipovský, skvěle záporný Juraj Kukura, krásná mrcha Julie Jurištová či hrůzu nahánějící duo Přeučil - Kubáň. Potěší i závěrečný nečekaný zvrat a nepříliš pohádkový konec. Paráda. 90%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mě to teda spíš připadalo jako horor. Sice to v první polovině občas bylo moc utahané, což je velká škoda, ale jak jde v druhé polovině do tuhého, začne to být hodně zajímavé a celé to je takové snové, což mám rád. Chvilkami mi to připomnělo pár záběrů z Valerie a týdne divů, ačkoli Valerie je o něčem jiném. Herci překvapivě dobří, hudba dobrá a funkční a na pohádku je to fakt až překvapivě děsivé, na československé poměry o to víc, jelikož hororů v té době vzniklo málo. Jen škoda těch nudných momentů v první polovině. 4* ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Možno som si film užil jednoducho pre to, že sa nezamýšľam nad tým, čo mi spôsoboval v detstve (nevidel som ho), ani či ho mám vnímať ako rozprávku pre deti, alebo ako horor pre dospelých (ako na to v komentári poukazuje užívateľ Maq). Skvelý príbeh o zákrutách mocných (prijmú pomoc od každého, no následne sa vracajú do tých istých koľají), starnutí (statické žitie v neustálom strachu robí z každej prežitej sekundy s mysľou niektorých ľudí niekedy nie prežitú reálnu hodinu, ale hneď celý rok). Ale všetko toto prebíja temný alchymistický príbeh o ukradnutej duši do temného zásvetia, spolu s čarovnou atmosférou bábkového potulného undergroundového divadla. Také bolo vždy tŕňom v oku vládcov. Atmosféra dekadentných večierkov, či čiernych tanečných omší večne živého astrológa tiež nemala chybu. Skvelé kulisy a výtvarné riešenie len dotvárajú atmosféru tohto, pre mňa osobne bezkonkurenčne najlepšieho filmu Juraja Herza. Mimochodom, všimli ste si, že zachránení nebožtíci, vrátane dvorného šaša sa obživnutím stali vlastne zombíkmi? Ale to len tak na okraj. Užite si skvelé divadlo, práve začína! ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Natáčelo se v Litoměřicích, na zámku Ploskovice a v prostorách znojemského podzemí. (M.B)
  • Ve filmu se objevila ve své době nejnáročnější maska, kterou vytvořil umělecký maskér Jiří Hurych pro Juraje Kukuru (Aldobrandini) podle požadavků režiséra Juraje Herze. Ten chtěl, aby v několikasekundovém záběru alchymista zestárl o stovky let. Záběr pak pomáhal tvořit i Jan Švankmajer. Počin to byl tak výjimečný, že mu časopis Mladý svět věnoval několikastránkový článek. (lexa.k)
  • V malé roli se v závěru filmu objeví i režisér Juraj Herz v roli hraběte a nového astrologa. (skinny)

Reklama

Reklama