Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po velmi úspěšné novele genárala Lew Wallace, po úspěšné divadelní hře a po krátkém patnáctiminutovém krátkometrážním filmu z roku 1907 se Ben Hur dočkal velkolepého zpracování ve filmové podobě. A tou je němá verze z roku 1925. Židovský princ Juda Ben Hur žijící se svou matkou a sestrou v Jeruzalémě, se po letech setkává se svým dětským přítelem Messalou. Messala, vychovám římany, se stal tribunem a je naplněn římskou filozofií o dobývání světa, čímž mezi dávnými příteli vznikne nepřátelství. Při nešťastné nehodě je zraněn vysoce postavený římský důstojník a Messala pošle Ben Hura na galeje a jeho matku a sestru uvězní. Juda přežívá na galejích pouze díky touze po pomstě a víře v Boha. Při námořní bitvě, kdy je loď na které sloužil potopena, zachrání život římanu Qiuntu Arriovi, veliteli lodě. Quintus přijme Judu za svého syna a společně odjíždějí do Říma, kde se Juda stává idolem tehdejších obyvtel díky svým vítězství v závodech koňských čtyřspřeží. Odjíždí ale do své rodné Judee a Jeruzaléma, aby našel zbytek své rodiny a pomstil se Messalovi.

Na svou dobu byl Ben Hur velmi převratný, protože používal rané verze Trechnicoloru, mnoho kostýmů a scén. V době, kdy nejdražší filmy stály 200 000 dolarů, stál Ben Hur neuvěřitelné 4 miliony dolarů. Kromě příběhu Judy Ben Hura je film zaměřen i na příběh Ježíše Krista. Zajímavostí je i to, že na tomto zpracování se podíleli William Wyler a Sam Zimbalist, režisér a producent nejslavnější filmové podoby tohoto příběhu z roku 1959, který získal úctyhodných 11 Oscarů. (Sharlay)

(více)

Recenze (28)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Úchvatný kolos medzi ( nielen ) nemými historickými veľkofilmami. Snímok, ktorý vo svoje epičnosti strčí do vrecka aj niektoré dnešné filmy a to s prehľadom. Z doby bez digitálnych technológií. Klobúk dolu. Obe hlavné akčné scény ( námorná bitka a závod vozov ) sú precízne choreografované a nasnímané a verím, že aj divák, ktorému nemý film nevonia určite uzná, že sú dokonalé. Excelentný trhák. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Epické filmové dílo, které snad dodnes ovlivňuje historické velkoprodukce. Snímek, který i přes své stáří prakticky vůbec nenudí, ba - dokáže i nadchnout. Půl hvězdy dolů za přece jen dost dotěrnou křesťanskou agitku, druhá polovina pryč za životy těch 100 koní, které stálo natáčení scény velkého dostihu. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Výborne zadaptovaná verzia Ben-Hura sa môže pýšiť perfektnou výpravou, leskom farieb a žiarivých efektov. Za tie 2 a pol hodinky ide o naozaj perfektné remeslo, do ktorého tvorcovia vmiešali postavy s emóciami a túžbami, ako i široké masy komparzov, ktoré zase lepšie odrážajú identitu doby a miesta. A napokon, môžem teda skutočne s čistým svedomím povedať, že v tomto prípade sa podarilo remakeu s Charltonom Hestonom natočiť ešte pôsobivejší a nádhernejší film ako tejto slávnej nemej verzii. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Stare filmy maji v sobe neco magickeho, ta uzasna atmosfera, kterou dela kamera kdy herci vypadaji jako neco temer eterickeho. Moc jsem byl zvedav jak tento filmovy kousek Ben-Hura dopadl a musim priznat, ze jsem byl ohromen tim jak filmari dokazali i v tak mladem veku kinematografie zvladnout spoustu uzasnych triku a scen. Meritko s jakym je zpracovan zavod kvadrig je doslova dechberouci a musim uznat ze tehdejsi filmari byly neskutecni machri a geniove. Je zde krasne patrne kolik insipirace pouzil Wyler ve zpracovani tohoto eposu z roku 1959 a jak moc se snazil prenest uzasnou atmosferu z teto doposud neme verze do verze plne mluvene a sirokouhle. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

S ohledem na rok výroby vpravdě mistrovské monumentální dílo, které beze zbytku využívá všech možností éry němého filmu. Nicméně ... nejvíc mě zasáhly úvodní scény, vztahující se k narození Spasitele: Tvář Panny Marie ... čistá a neposvrněná ... vyjadřující pokoru, soucit, odevzdání - ale i vnitřní sílu, která je schopna pohnout vesmírem. Sama za sebe můžu říct, že jde o jeden z nejpůsobivějších filmových obrazů, které jsem kdy měla možnost vidět ... a nejsem přesvědčená, že by ho digitální 21. století dokázalo trumfnout. Protože odráží i dobový styl herectví, které umělo vyjádřit veškerá hnutí mysli beze slov, a přitom - s ohledem na náboženský námět - se uchýlilo k uměleckému projevu velice výmluvnému, leč uměřenému. Další vývoj zápletky, jakkoli propracovaný a VELICE velkofilmově pojatý, už úvodní hluboký zážitek nezastínil. V porovnání s ním se naopak závěr, zaměřený na poslední dny pobytu Ježíše na Zemi, drží maličko při zdi - ač použil veskrze inovativní formu, nedokázal mi jejím prostřednictvím předat takovou šíři a hloubku emocí, jakou by si finále příběhu zasloužilo. 4,5* ... a pro tentokrát oproti svým zvyklostem zaokrouhluju nahoru ... snad pro Panenku Marii. P.S.: 1) S celkovým vyzněním, daným knižní předlohou, se pochopitelně nemusíte ztotožnit. Dle mého soukromého názoru (který už jsem prezentovala v novějších verzích "Ben Hura" - z roku 1959 a z roku 2010) většinu bitev bezbřehou a bezpodmínečnou láskou k nepříteli nevyhrajete. Jediné, čeho takovým přístupem dosáhnete, bude zotročení či rovnou likvidace vás samotných, vaší rodiny, všech vašich blízkých i vzdálených sousedů - a následné obsazení a vyrabování vaší domoviny. Kdepak ... milosrdenství a odpuštění můžete trousit kolem sebe, až pokud vyhrajete - a nepřítel se ocitne ve vaší moci a na kolenou. Dlužno podotknout, že i křesťanství samotné prošlo určitým, ne zrovna křesťanským vývojem, když se právě jeho jménem vedly války - nejen obranné, ale i dobyvačné ... a k větší slávě Boží se kolonizovala cizí území - než se z většiny z nás stali bezvěrci. A tak bylo nutné vynajít jiné symboly - "svobodu a demokracii" ... "západní hodnoty" ... a "humanitární důvody", ospravedlňující novodobé válečnické invaze, které probíhají - jak pozoruhodné (!) - bez oficiálního vyhlášení války ... patrně proto, aby nebylo na první pohled zřejmé, kdo je útočník a kdo napadený. Z toho vyplývá, že jednou skončíme v pekle ... pokud existuje Ďábel; 2) Hodnotím FILM ... filmový záznam z němé éry - z filmového pravěku, který měl odlišná měřítka pro ztráty. Tudíž se snažím nemyslet na oběti ... ty z říše zvířat mě vždycky dojímaly víc, protože člověk se může rozhodnout - poté, co vyhodnotí možná rizika, ale kupříkladu takový koník obyčejně nemívá moc na výběr. ()

Galerie (125)

Zajímavosti (26)

  • Námořní bitva se natáčela u Livorna v Itálii. (Kulmon)
  • Film je s rozpočtem téměř 4 milionu dolarů nejdražším němým filmem všech dob. (Kulmon)
  • Pro námořní bitvu bylo užito celkem 48 kamer! (Kulmon)

Reklama

Reklama