Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo extra velký zklamání. Na film jsem se těšil. A těšil jsem se že uvidím Český tak trochu upírský film, ale teda nesplnilo se ani polovina toho co jsem očekával. Menzel ještě ušel ale zbytek byla katastrofa, postelová scéna byla navíc naprosto debilní. A celý to chování postav byla jedna velká tragédie. Od herze nechci vidět už ani jeden film. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Herzov vizuálny štýl je síce jedinečný podobne ako atmosféra, ktorú ním vytvára, no priznajme si, tento príbeh plný podivuhodných scén je jedna veľká blbosť. Celý príbeh je samozrejme metafora, ale veľmi nešikovná a nepodarená. I keď akceptujete šialený námet, scenár ho nerozvíja v logických rozmedziach a nezmyselnosti sa len tak kopia. Upírovi z Feratu by pravdepodobne prospelo, keby bol pojatý ako hororová komédia a nebral sa tak neskutočne vážne, pretože takto je len nechcene smiešny. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ musím po dlhých rokoch trochu upustiť od nadšenia, ktoré som prežíval pri sledovaní filmu v lietadle spoločne s dvadsiatimi vyhúkanými Indami. Nápad je vynikajúci, ale pokiaľ máte aspoň trochu nasledované staré americké a talianske horory, tak Upír z Feratu vás nemá čím šokovať, Herz sa drží príliš pri zemi. Myšlienka je jasná a som rád, že vôbec nejaká je, na druhú stranu je ale patrné, že Herz nám ju predkladá pomerne polopaticky. Hard core scény sa ukážu iba ako snom, čo je veľká škoda, pretože všetci od začiatku vieme, že podozrenie je pravdivé. Ale možno je to len metafora, že....Spoločne s Chytilovej Vlčí boudou jeden z mála originálnych čs hororov, ktorý ako pozerám ale veľa divákov sklamal. Nechcem tvrdiť, že nemajú fantáziu, pretože žánrové veľmoci sú predsa len v spracovávaní podobných tém niekde inde. Aha, takže svoje prsty mala vo finálnej verzii aj cenzúra, čím sa mnohé vysvetľuje. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Upír z Feratu“ je jedním ze skutečně povedených československých hororů. Pokud jsem si myslel, že tu nemáme pořádné béčko, tak jsem si právě uvědomil, že ho tu máme. To auto je využité naplno, navíc je to ještě ve spojitosti se sci-fi, které také celkem funguje. Divák tak dostává poměrně nevšední zážitek, který je dobře kořeněný těmi českými reáliemi. Tady doba filmu ublížila hlavně v tom, že moc cenzurovala, což je škoda, protože tady by té krve mohlo být více. ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu a hlavně cenzuru je to dobře zpracovaný film, na české poměry s opravdu originálním námětem. Jen mi záplatka nepřijde moc promyšlená, čekala jsem větší pointu, proč Ferat bude zabíjet svoje řidičky a taky jsem holt na klasické horory o upírech, jako Drákula, Interview s upírem, nebo Svatba upírů. Navíc o Sci- Fi, se nedá mluvit ani v nejmenším. Neříkám, že je to špatný film, viděla jsem ho poprvé až nyní, ale bohužel jsem u něho 2x usnula, takže je někde chyba. Film sice působil záhadně, ale nebála jsem se, žádné mrazení v zádech, které bych od takového filmu očekávala se bohužel nedostavilo, žádné tajemno ze kterého se člověku zrychlí dech.Film pro mě osobně postrádal hloubku a to vidím, jako jeho největší slabinu. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • Blanka Waleská (majitelka závodního týmu) zde hraje lesbicky orientovanou ženu, což v době socialismu byla věc naprosto nevídaná a neobrazovaná. Pikantní tečkou pak je, že to byla opravdu její orientace. (sator)
  • Auto při natáčení najezdilo 1 500 km a většinou za volantem seděl testovací jezdec automobilky Stanislav Cinkl. Herci Petr Čepek nebo Jana Břežková, kteří ve filmu s autem také jezdí, totiž ve skutečnosti neměli řidičák. [Zdroj: garaz.cz] (pornogrind)
  • Filmový Ferat Vampir RSR vznikl z konceptu Škoda 110 Super Sport (typ 724), jednoho z několika modelů navržených koncem šedesátých let. V roce 1972 byl představen na autosalonu v Bruselu, kde byl zahraničními médii hodnocen lépe než koncept Aston Martin. Vůz měl objem 1 147 cm, výkon 76,5 kw a dosahoval rychlosti 211 km/h. Karosérie ze sklolaminátu měla šestici výklopných předních světlometů a šestnáct zadních, 6 v horní řadě po třech a deset v dolní po celé šířce vozu. Dveře se vyklápěly nahoru, spolu s čelním sklem a střechou. Motor - řadový čtyřválec ze Škody 110 L Rallye poháněl zadní kola. V Československu byl koncept kritizován pro příliš hranatý vzhled a vzhledem k nastupující normalizaci nebyl uveden do výroby. Výtvarník Theodor Pištěk vůz pro potřeby filmu přelakoval z bílé na černou a upravil světlomety. Přední vyměnil za "zamračená" úzká pevná skla, zadní použil ze Škody 120 (typ 742 M), záď doplnil o velký spoiler. Ferat zastupoval ve filmu také prototyp Škoda 1100GT (ÚVMV 1100 GT). Vývoj sportovního kupé s motorem vzadu a samonosnou laminátovou karoserií probíhal mezi léty 1966-70. Vůz byl představen roku 1970 v Plzni a velký úspěch slavil na ženevském autosalonu 1971. Celkem bylo na podvozkové platformě Škody 100 postaveno 6 kusů, které se dodnes účastní závodů historických vozů. (kenny.h)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama