Reklama

Reklama

Zastihla mě noc

  • angličtina The Night Overtake Me
TV spot
Československo, 1985, 130 min

Režie:

Juraj Herz

Předloha:

Jaromíra Kolárová (kniha)

Hrají:

Jana Dolanská, Jana Brejchová, Rudolf Hrušínský, Dagmar Havlová, Sylvia Turbová, Valérie Zawadská, Hana Brejchová, Zdeňka Sajfertová, Yvetta Kornová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Režisér Juraj Herz prokázal, že i oslavný životopis komunistické odbojářky, která zahynula v nacistickém koncentračním táboře Rawensbruck, lze natočit bez obvyklé uctivé popisnosti. Naopak zvolil expresivní přístup, na diváka útočí emotivním přívalem roztočených obrazů, zvláště stísňujících vězeňských prostorů, v jejichž modelaci uspěl kameraman Viktor Růžička, a zadírající se hudby Michaela Kocába. Příběh je pojednán jako retrospektiva: hrdinka, novinářka Jožka Jabůrková, si na sklonku svých dnů vybavuje důležité okamžiky svého života, dovíme se, jak postupně dospěla ke svému nezlomnému přesvědčení. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

k5456

k5456 (hodnocení, recenze)

Silný film díky režiséru J.Herzovi...Ten by měla neziskovka Človek v tísni nebo společnost Post Bellum, Paměť národa s pod.organizace používat do škol v rámci svých projektetů pro adolescenty..... takové připomenutí  historie v rámci rovnovážného srovnávání totalit..kde je příčina a následek dějin je velmi podstatné pro pravdu.Jinak si tuto dobu znovu zažijeme,ale o hodně výše..pane režisére,děkuji.

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

Nebojte. 99% dozorců a dozorkyň z koncentráků se po válce nic nestalo. V klidu žili své šťastné, spokojené životy, až do své přirozené smrti. Včetně lékařů z koncentráků, kteří zaživa řezali lidi a pak je osobně vraždili. Po válce pokračovali ve své lékařské praxi. 

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

Vynikající film. Dnes by to už nikdo nenatočil, ani film takových kvalit. Ale půlku filmu kazí hudba Kocába. 

Reklama

Reklama