Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v pohádkovém kraji leží docela malé, nepříliš bohaté, ale milé královstvíčko. Velký Titěrákov se tam říká. Této zemičce vládne král Valentýn (J. Satinský) a jeho moudrá choť (J. Bohdalová). Anebo je tomu naopak? Každopádně, oba královští manželé by už rádi viděli svého jediného syna, prince Huberta (I. Hora), ženatého a na královském trůnu. On si však nemůže princeznu, jakou si pan otec přeje, vybrat. Královským rodičům se zdá, že budoucí mladá královna je v nedohlednu. Ani jeden zatím netuší, že Hubert si už dávno našel královnu svého srdce – krásnou, avšak chudou Božidaru ze statku (A. Elsnerová). Oba zamilovaní ale svoji lásku tají. Vědí, že sňatku prince s chudou dívkou pan král nikdy nepožehná. Leda by se stal zázrak… (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Celkem hezká, zajímavě obsazená pohádka, s pěknými interiéry a především exteriéry, která ale stojí a padá na hlavním záporákovi, jenž je opravdu spíše k smíchu. Pro malé děti je to určitě zábavné, pro větší a dospělé příliš uvřískané. Možná by této Werichově pohádce více slušelo obyčejné, kratší, zhuštěné a zjednodušené televizní zpracování. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Naďa Urbánková ve své životní roli. Jinak mě u Rumplcimprcampra ani tak nefascinovalo jeho jméno, ale spíš, kdo mu ho dal? Jaký je vůbec životní koloběh pohádkových bytostí, jak se zrodily, jak se rozmnožují? Myslím, že je škoda, že to ještě někdo neprobádal. V podstatě mě napadají následující možnosti: a) pohádkové bytosti tu jsou od pradávna, vznikly společně se světem. S tím ale nekoresponduje, že třeba čerti často uvádějí věk kolem osmi set let apod. No, na druhou stranu, třeba jsou ti čerti v zásadě sklerotický a osm set let je poslední perioda, ze které si ještě něco pamatují, že jo. Anebo za b) nadpřirozené bytosti tu nejsou od pradávna, taky se rodí. Na druhou stranu jsem nikdy neslyšel vyprávět třeba takovou babu Jagu nějaký historky o svým dětství, jak třeba chodila ke svý babičce do perníkový chaloupky s košíkem s bábovkou a vínem. Na druhou stranu, dost možná se roděj způsobem né jako savci, ale jako třeba žáby, že se zkrátka vylíhnou z nějakých vajíček. Tím pádem nějaký dětský zážitky s příbuznýma mít nemůžou. ()

Reklama

R.Drson 

všechny recenze uživatele

Tvůrci jaksi pozapomněli, že plejáda skvělých herců k dobrému filmu nestačí, natož k pohádce. Na druhou stranu je tato pohádka ukázkou, kam se tato filmová tvorba ubírá. Film se snaží k dětem dostat prostřednictvím pitvoření (zde je ještě přehlédnutelné, ale v následujících pohádkách např. od Z. Trošky dosáhlo maxima). Zdá se mi, že pohádky staršího data byly v podstatě natočené pro všechny generace a dnes už jsou určené jen pro ty nejmladší. * ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Rumplcimprcampr je rozprávková postava známa z príbehov bratov Grimmovcov. Zlomyselný škriatok, ktorý ponúkne ľuďom svoju magickú pomoc, ale následne chce za to neprimerane veľkú odmenu. Tentokrát som na neho náhodou natrafil, keď som zhliadol českú televíznu rozprávku, ktorú v roku 1997 natočil režisér Zdeněk Zelenka. Bolo to úbohé po všetkých stránkach. Réžia silne podpriemerná, kamera takmer amatérska, herecké obsadenie otrasné. No a absolútnym vrcholom tejto filmárskej kopy hnoja je stvárnenie samotného Rumplcimprcampra. Štylizovali ho do polohy slizkého afektovaného transexuála. Pôvodne som chcel tomuto titulu dať aspoň jednu malú hviezdičku, ale keď som si to teraz takto skompletizoval, dospel som k názoru, že je to úplný odpad! ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Velmi slabá štědrovečerní pohádka, ne-li vůbec ta nejslabší, která byla pro tento sváteční večer za posledních 25 let natočena. Dějově absolutně nezajímavá, spíše velice nudná. S výjimkou Bohdalky, všichni herci byli toporní. Především roli nezvládla Tereza Brodská, která si hrála na princeznu nejen v pohádce, ale i coby herečka. Kromě toho v těch šatech vypadala spíše jako maškara než princezna. Strašnější kostým měl snad už jen ten barevnej šašek s obříma brýlema a blonďatou parukou. Jakoby sami filmaři už věděli, že tohle bude propadák, a tak se to alespoň snažili zachránit nevhodně zakomponovanými, nic říkajícími záběry na majestátně se tyčící hrad Frýdlant. Ten to ale nezachrání, pane Zelenko. [5892. hodnocení, 112. komentář, 48%] ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Statek, ze kterého pochází Božidara (Andrea Elsnerová), se nachází v Dolánkách u Turnova. Jmenuje se Dlaskův statek. (Tommy872)
  • Tato česká pohádka se v roce 1997 natáčela mimojiné na severu Čech na zámku Frýdlant v Čechách a na hradě Bouzov. . (EMMY)
  • Božidara (Andrea Elsnerová) panu králi tvrdí, že neumi lhát. Na začátku ale podvodnicím lže o princi. (JT19)

Reklama

Reklama