Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

všechny plakáty (11)

Horor / Thriller
USA, 1960, 109 min

Režie: Alfred Hitchcock
Hrají: Anthony Perkins, Vera Miles, John Gavin, Martin Balsam, John McIntire, Simon Oakland, Patricia Hitchcock, Janet Leigh, John Anderson, Alfred Hitchcock

komentáře
V kinech ČR:15.01.2009AČFK
V kinech SK:10.09.2009ASFK
Na DVD od:11/2004Universal

Obsah:

Mladá žena zpronevěří svému zaměstnavateli velkou sumu peněz a prchá za svým milencem vstříc novému životu. Na útěku se zastaví v jednom osamělém motelu... Dnes už legendární Hitchcockovo PSYCHO patří zcela právem mezi klenoty světové kinematografie. Zajímavostí je, že slavná scéna ve sprše je jednou z nejvíce analyzovaných pasáží v dějinách filmu, a ač trvá jen pětačtyřicet sekund, vyžádala si celý týden natáčení a téměř osmdesát různých dekorací.   (caligari)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele POMO *****

Je zcestné hodnotiť PSYCHO ako zástupcu nejakého žánru alebo ako film, pri ktorom som sa bál do miery niekoľkých hviezdičiek. PSYCHO si zaslúži byť hodnotené ako ukážka možností filmárskeho umenia. Ako ukážka génia jedného človeka. A touto cestou sa dá dospieť iba k jednému - PSYCHO nie je 'film', je to nadfilm. Najprv je ono, až potom sú filmy, hodnotiteľné nejakými hviezdičkami podľa toho, či sú dobré alebo zlé. +++++ Predstavme si, že štetec maliara má X možností pohybu, sklonu k plátnu, intenzity dotyku s plátnom. Svoje možnosti má tiež filmová réžia, práca s filmovými postupmi a divákom. Hitchcock si týchto X možností, s ktorými dovtedy pracovali ostatní tvorcovia, "bezohladne" skrotil, s úsmevom si s nimi zažongloval, a vytvoril novú paletu možností XYZ. Filmárčina je veda. Kto a kedy sa stane väčším filmovým vynálezcom než bol on? Naozaj sa toho chcem dožiť.

profil / všechny komentáře uživatele Houdini ****

NFR 1992, Oscar 4 nominace: Režie, Herečka VR - Janet Leigh, Výprava ČB, Kamera ČB

profil / všechny komentáře uživatele don corleone *****

Zajímavosti: Alfred Hitchcock koupil anonymně práva ke knize od Roberta Blocha za 9000 dolarů. Zároveň pak koupil co nejvíc výtisků knihy, aby co nejméně lidí znalo konec příběhu. [--] Důvody, proč je film natočen černobíle jsou údajně dva. Jednak, aby Hitchcock ušetřil, chtěl natočit film co nejlevněji a také ho zajímalo, jestli může nízkorozpočtový černobílý film prorazit v kinech. [--] Scéna ve sprše se natáčela celkem 7 dní a natáčení se vůbec nezúčastnil Anthony Perkins. Scéna trvá pouhých 45 sekund. [--] Zvuk nože, který bodá do těla je ve skutečnosti zvuk nože jak bodá do melounu. [--] Režisér chtěl scénu natočit úplně bez zvuku, ale Bernard Herrmann ho neposlechl a ozvučil ji a předvedl Hitchcockovi, který si to rozmyslel. [--] Protože byl film černobílý, krev musela mít tmavší barvu, než má ve skutečnosti. Dobře posloužil čokoládový sirup. [--] Ve filmu je několik zřetelných odkazů na film Ptáci. Obrázky na zdi, koníček Normana je vycpávání ptáků, Norman říká Marion, že zobe jako pták atd. [--] Film stál pouhých 800 tisíc dolarů a vydělal více, než 40 milionů. Hitchcock využil svůj štáb ze seriálu "Alfred Hitchcock uvádí", aby ušetřil. Práva k filmu vyměnil v roce 1962 za podíl ve studiu MCA, čímž se stal třetím největším akcionářem společnosti. [--] Hitchcock se, jak známo, objeví v každém svém filmu, tady si zahrál pána v klobouku čtyři minuty po začátku filmu před kanceláří Marion. [--] Po uvedení filmu dostal Hitchcock několik dopisů od očních specialistů, že oči Janet Leighové nevypadaly jako oči mrtvého člověka, nezmenšovaly se jí čočky. Poradili mu, že toho docílí speciálními očními kapkami, čehož Hitchcock využil v dalších filmech. [--] V knižní předloze byl Norman vykreslen jako malý, tlustý, starší a velmi nehezký. Hitchocock přišel s nápadem ho portrétovat jako pravý opak. [--] V úvodní scéně má na sobě Marion bílou podprsenku, Hitchcock ji chtěl zobrazit jako andílka. Po té, co vezme peníze, má na sobě černou, jako symbol, že udělala něco špatného. To stejné s její kabelkou. [--] Pokaždé, když je v záběru někdo v zrcadle, dělá něco špatného. Například Marion počítá v zrcadle ukradené peníze, Sam a Lila se ubytovávají pod falešnými jmény. Mělo jít o symbol odvrácené osobnosti člověka. [--] Jde o první americký snímek v historii, který ukazuje na plátně spláchnutí záchodu. [--] Časopis Entertainment Weekly zvolil film jako jedenáctý nejlepší film v historii. Tak vysoko se žádný horor neumístil. [--] Janet Leigh měla pouze 3 týdny na natáčení a jeden celý strávila ve sprše. [--] První scéna, která se natáčela byla ta, kde Marion v autě kontroluje policista. [--] Celý štáb, který se na filmu podílel musel Hitchcockovi přísahat, že nevyzradí příběh filmu. Konec scénáře pak neměli k dispozici po celou dobu natáčení, až pokud to bylo nezbytně nutné na konci. [--] Anthony Perkins dostal za svou roli 40tisíc, což je přesně částka, která je v filmu odcizena. [--] Hitchcock byl tak spokojený s hudbou Bernarda Herrmanna, že se rozhodl mu zvojnásobit jeho gáži na 34tisíc dolarů. Později Hitchcock řekl, že 33% efektu filmu je díky hudbě.

profil / všechny komentáře uživatele Lima ****

Když jsem PSYCHO viděl na filmovce v narvaném kině, vzbuzovalo spíš smích, než zděšení. A nebyl to ten úlevný smích jako reakce na něco šokujícího, ale jako reakce na některé dnes již nechtěně úsměvné dialogy a situace ke konci filmu. Prostě doba se mění, co fungovalo před 40 a více lety, dnes už nemá takovou sílu. Oceňuji Hitchovo veliké překvapení pro nezasvěcené diváky (slavná scéna ve sprše a její zcela nečekaný důsledek) a šokující pointu. Také černobílá kamera je znamenitá, působivé jsou rovněž reálie, kde se film odehrává. Ale celkově na mě nejznámější Hitchův film hlubší stopy nezanechal. Jenom proto, že to natočil sám velký Mistr, nebudu plýtvat absolutním hodnocením :o) Z pohledu historického za pět*. Z čistě subjektivního pohledu a celkového emocionálního prožitku za slušné čtyři*.

profil / všechny komentáře uživatele Galadriel ***

Rovnou se přiznám, že ve mě Psycho nezanechalo očekávaný dojem. Pár působivých scén (samozřejmě ona profláklá sprcha se mezi ně počítá), černobílý materiál, "kvílivě drásající" Herrmannova hudba a přímočarost (žádné velké chození kolem horké kaše, jde nám o vraždy, tak se jimi hezky budeme zabývat) nestačí k tomu, aby ve mě tohle dílo vyvolalo mražení a strach jako celek a obdiv k autorovi. Ano, je to dobře zrežírované a ve své době si zřejmě diváci v kinech zakrývali oči, ale pro mě čas velkou část působivosti požral čas a také "vysvětlující" scéna s psychiatrem na konci filmu dost srazila výsledný dojem. Je to možná můj problém, ale Psycho mě nenadchlo tak, jako většinu diváků, rozhodně od něj ale nikoho neodrazuji. Je to dobrá lekce z dějin filmu a vlastně i povinnost každého filmofila, tohohle se lidé v šedesátých letech báli, i když popravdě - pořád mi nějak nedochází, proč (mimochodem, nečekejte horor, Psycho jím není ani náhodou).

profil / všechny komentáře uživatele Tosim *****

Je možné děsit se jen siluety domu? Ano. BTW IMHO zavání "nadfilm" jakýmsi rasismem :)))

profil / všechny komentáře uživatele Radyo *****

Jedno z vrcholných děl hororu. Skvělý námět i scénář se pod režijním vedením mistra hrůzy Hitchcocka změnil ve skutečnou filmovou lahůdku s absolutně nezapomenutelnou sprchovou scénou. Nebožtík Anthony Perkins se touhle rolí navždy stylizoval do postavy Normana Batese, nikdo si ho snad ani jinak nepamatuje.

profil / všechny komentáře uživatele Matty ****

Stejně jako všechny Hitchovy filmy je i tento po řemeslné stránce zvládnutý bravurně. Nemá smysl rozebírat zde do detailů všechny ty jedinečné scény, počínaje úvodním průletem skrz okno a záběrem na Batesův šílený škleb konče, slova zde skutečně nemají žádnou váhu, to se musí vidět. A úplně nejlepší je nevědět o Psychu absolutně nic, což je dnes – uznávám – jen těžko proveditelné. Kdysi jsem si kdesi neúmyslně přečetl pointu tohoto majstrštyku a dost dlouhou dobu jsem si ji snažil vypudit z hlavy… marně. Nemluvě o mediální profláklosti oné scény ze sprchy. To se pak těžko bojíte, když dopředu víte čeho, těžko si vychutnáte Hitchcockovu důmyslnou hru s divákem, když víte, co přijít má a pouze čekáte, kdy to přijde. Ale přesto, Psycho je stále, i po těch letech, extrémně působivým thrillerem s atmosférou tak znepokojivou a s psychopatem natolik přesvědčivým, že dnešní nenasytní kanibalové s motorovými pilami musí blednout závistí. K atmosféře strachu vydatně přispívá i Herrmanův hudební motiv, který společně s ústředími melodiemi Sedmi statečných a Tenkrát na západě řadím k těm nejlépe využitým. Psycho je prostě mistrovský kousek skvělého režiséra, ne snad nejlepší film všech dob nebo něco v tom smyslu, ale pokud si dojem z něj stejně jako já dopředu nezkazíte, čeká vás stále ještě jeden z nejděsivějších zážitků, jaké jen může filmové médium zprostředkovat. 85% Zajímavé komentáře: POMO, ScreamJay , solskjaer, dobytek

profil / všechny komentáře uživatele Renton *****

Scénář: Joseph Stefano .. Psycho je opravdu PSYCHO! Představoval jsem si tento snímek dosti jinak, o to větší byla moje spokojenost!! Mistr Hitchcock byl opravdu génius stylu. V podstatě souhlasím s komentářem POMO, lepe bych to nevystihl!.. A pověstná třešnička na závěr, jedinečná a asi milionkrát kopírovaná koupelnová scéna, která jako jedna z mála je opravdu kultovní! 100% a i to je málo.

profil / všechny komentáře uživatele Djkoma ****

Asi na mě dopadl syndrom slavných film, které jsou profláklé víc, než by bylo potřeba. Psycho určitě představuje nejvyšší stupeň filmařské umění, ale i takové se dá (a musí) hodnotit pouze jako film. Pro mě osobně je působivější závěrečná scéna v suterénu domě než slavná a často vykrádaná scéna v koupelně. Krom toho Anthony Perkins tady nechal kus sebe, protože jeho výkon se dá těžko na jakékoliv škále ohodnotit. Stejně tak atmosféra a filmařské umění je vysoko nad konkurencí, ale pověstná třešnička na dortu se u mě nedostavila. Možná mi tu chybělo to neustále "děšení" domu nebo čehokoliv jiného, ale pro mě tu byla "pouze" velmi kvalitní a hutná atmosféra, ale strach až na cca dva okamžiky nikde...

profil / všechny komentáře uživatele woody *****

Vražda ve sprše,maminka ve sklepě,auto v močále a vrah v ženských šatech.K tomu přidáte klasické panoráma motelu a Hitchocka a vznikne tenhle film v Hitcově kariéře jeden z nejlepších.

profil / všechny komentáře uživatele Malarkey ****

Alfred Hitchcock a jeho nejslavnější film, nejslavnější scéna, nejslavnější nůž, nejslavnější černá krev, nejslavnější díra do sprchy a nejslavnější sprchová plachta. To celé oblepeno v jedné z nejslavnějších atmosfér hororů šedesátých let vůbec. Psycho je prostě klasika. U mě to sice na plný počet nevyhraje, ale vždycky to bude klasika. Klasika daleko lepší jak Závrať a cokoliv jiného. V tomhle případě určitě jo. Protože kdo jiný si dovolí zabít hlavní roli, která se ve filmu více jak polovinu času prochází a pak najednou kuch a kamera se okamžitě stočí na někoho jiného. No jen tak někdo rozhodně ne. Mistr hororů ale na to ve všech ohledech měl právo pokaždé, kdy takovéto filmy točil.

profil / všechny komentáře uživatele AngelAngie *****

Hitchcockův mistrovský kousek, který snad viděl každý...

profil / všechny komentáře uživatele Superpero *****

U tohohle filmu jsem byl opravdu "vypsychovanej", Hitchcock je opravdu mistr protože ten film neni vůbec naivní a když se máte leknout leknete se to si buďte jistí. Nemůžu zapomenout na super atmosféru která je hlavně vyvolaná bezvadnou hudbou. K tomu přičtěte velice sympatické herecké výkony a to že ten film sakra dobře vypadá (prostě mám rád černobílí). Naprosto se nedivím že tenhle film postupem času zkultovněl.

profil / všechny komentáře uživatele Boss321 *****

Alfred Hitchcock natočil opravdů působivý thriller (píšu thriller, ale pro mě to thriller neni, je to prostě film mistra, který pro mne nemá zcela specifické zařazení), který svádí velmi dobrou pointou. Anthony Perkins v roli padoucha nemá chybu. Škoda jen, že Alfred HItchock za svoji bohatou kariéru nikdy nedostal Oscara. Geniální film a legendární koupelnovou scénu snad ani nemusím připomínat.

43.200 nejlepších filmů CSFD

Hodnocení uživatelů: