Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek "12 hrdinů" se odehrává v trýznivých dnech, které následovaly po událostech 11. září 2001. Americká speciální jednotka vedená kapitánem Mitchem Nelsonem (Hemsworth) je vybrána, aby byla jako první poslána do Afghánistánu na velice nebezpečnou misi. Musí zde v drsných horách přesvědčit generála Severní Aliance Dostuma, aby se k nim připojil v boji proti společnému nepříteli: Talibánu a jejich spojencům z Al-Káidy. Kromě překonání vzájemné nedůvěry a obrovských kulturních rozdílů musí Američané – zvyklí na moderní způsob boje – přijmout prastarou strategii válčení na koních. Navzdory této rozpačité alianci musí noví spojenci čelit drtivé převaze – nelítostnému nepříteli, který nebere zajatce. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (234)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ano, přesně takhle se to celé samozřejmě stalo. Hodní kluci američtí se vydali zachraňovat muslimské životy a bezhlavě se vrhali do víru války a dávali v sázku své bídné životy. V reálu bych si to představoval asi tak, že kluci leželi někde ve stínu na horském hřbetu, chytali bronz a tu a tam si objednali krupobití na zadané souřadnice. Tento film je tedy dle očekávání klasickou americkou náborovou pohádkou. Když jsem viděl ty úvodní debilní klišoidní sentimentální pasáže se sondami do rodin jednotlivých "hrdinů", tak se mi chtělo zvracet. Naštěstí to zde tvůrci na rozdíl od ostatních válečných "velkofilmů" vzali v kostce. Film se nebral až tolik vážně, jako obdobné píčoviny a dobře se koukalo na tradičně úžasného Shannona a solidního Hemswortha. Škoda, že se tvůrci neoprostili i od ostatních sentimnetálních kokotin ve stylu adopce malého arábka černouškem a podobně. Lepší dva kousky. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Stejně jako loňské Only the Brave i na 12 Strong jsem narazil zcela náhodou skrze random trailer na YouTube a okamžitě jsem se stal fanouškem, očekávajícím příchod filmu, který si tajně drží Amíci pouze pod záštitou svých kin. Hlavně v případě tohoto Thorova válečného výletu do neklidného Afghánistánu je z celých 130 minut cítit jednodušší pohled na tvorbu snímku a vlastně z jeho celkového vzezření sálá fakt, že se ve světě nedostane do moc velkého podvědomí, u nás pravděpodobně ani na nosiče. I když nabízí milé obsazení, jehož součástí jsou i manželé Thorovi, kteří nemusí své city tedy ani hrát, je tato chvílemi válečná vřava skutečně nemastná, neslaná. Když jsem poslední dny sledoval, jak tady mému dlouho vyhlíženému favoritu rapidně klesají čísla, chtěl jsem si osobně najít každého, kdo mu udělil méně, než 4 hvězdy. Ačkoliv nejsem žádný okázalý kritik, ale fanoušek Chrise Hemswortha a milovník válečných dramat z Blízkého východu, musím se tentokrát ztotožnit s obecným názorem. Ale fakta ohledně skutečného příběhu, zobrazená na konci snímku, mě opět dostala. Snad to vyjde příště, Chrisi, u méně vybízejícího se filmového experimentu. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(50%) Ani dobrý, ani špatný. Chvílemi mě to bavilo, chvílemi vcelku táhlé. ½ byla taková pozvolná, bez akce, ale přesto jsem si nemohl nějak výrazně stěžovat na nudu. Sice se nic výrazného v té první půli neděle, ale nebylo tam nic nelogického nebo otravného. Problémem byly spíš postavy, které mě moc nebavili. Chris Hemsworth – toho jsem rozhodně rád viděl, ale role mu moc nesedla. Druhá část snímku je už akčnější, akce je natočena celkem solidně, takže aspoň ta mě bavila. Pár zajímavých scén se zde našlo. Hudba taková nevýrazná, ale pro potřeby tohoto počinu dostačující. Ve finále mi z toho vznikl čistý průměr a hranice 2/3*. Vzhledem k solidní akci a ze skutečnosti, že mě tu nic výrazného nenaštvalo, tak dávám tu slabší 3*. Znám tedy lepší válečné filmy, ale na druhou stranu, mohlo to být ještě horší. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

AKční masakr vypadal dobře, ale způsob vyprávěný vůbec neměl šťávu je to skoro až neuvěřitelný, aby takový příběh působil nudně, ale působil toho se chopit Bay, Fuga tak to by bylo žrádlo. Ještě by mě zajímalo, jak to bylo v reálu, protože mě to přišlo až neskutečný, jít do toho takhle po hlavě a jen se zamazat od bahna. Bejt já, tak určitě zařvu. ()

Packal13 

všechny recenze uživatele

Holt už nejsou devadesátky, akční filmy o blízkým východu dneška musí začínat klasickou větičkou "based on true story", musí být lehce zašpiněné prachem a hlínou, musí proběhnout klasická sterilní akce, a především už nekřičí "MURICA FUCK YEAH" ale pouze to šeptá, neb křik by mohl vyvolat vlnu kritiky. Úvodní 20 minutovka je klasicky extrémně křečovitá a americky červeno bílá, když se snaží vyvolat pocity čehosi další rekapitulací 11. září. Thor má novej tým, Peňa hraje Peňu a všechno je to takové, nijaké. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu se převážně objevuje útočná puška značky Kalašnikov. Ale objevuje se zde i samopal/útočná puška československé výroby vzor 58. Například verzi se sklopnou kovovou ramenní opěrou, cca v polovině filmu, třímá v rukou před jedním z útoků kmotřenec generála Dostuma. Tato zbraň je mj. ve výzbroji jak afghánské policie, tak armády. (Michalechal)
  • Film je založen na ne-fiktivní knize Douga Stantona „Vojáci na koních“, která vypráví o akcích CIA v Afganistánu. (Tomas_TM)

Reklama

Reklama