Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh lásky, která se zrodila v dobách nenávisti... Podzim 1944. Na Labi u Drážďan kotví česká nákladní loď, naložená tabákem. Pracují na ní dva čeští lodníci, Kája Svorník (L. Vaculík) a Bohouš Kotera (A. Procházka). Oba s vědomím inspektora tajně kradou vzácný tabák, který Bohouš prodává na černém trhu v Praze. Hlavně se ale věnují milostným románkům s německými dívkami, jejichž jména si zapisují do lodního deníku. Kájovi se jednoho dne podaří dostat do postele mladičkou Ulriku (M. Hrubešová). Zpočátku si od krásné zrzky udržuje odstup, stejně jako od ostatních Němek, ale brzy zjistí, že se do bezelstné dívky zamiloval, stejně jako ona do něj. Je však doba války a vyhlídky českého kluka nejsou v jeho novém vztahu zrovna růžové: Ulrika je totiž dcerou velitele zajateckého tábora a také snoubenkou nacistického velitele od letectva… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (119)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo velmi silné a poctivé, a to nejen kvůli závěrečné emocionální náloži. Ta totiž není samoúčelná a vlastně ani nečekaná, je naprosto v souladu s vyprávěním celého filmu. Ten, kdo v něm vidí jednoduchou romantiku nebo svlečenou Hrubešovou, vidí jen velmi malý kus toho, co je vlastně "o nás a o nich" a válce vůbec vyprávěno. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi atmosféra snímku, zpracování i herci. Pamatuji si , že v dobách mého mládí a pubertálního období jsem tenhle film vnímal jako velmi erotický, vzhledem k obsazení Markéty Hrubešové a jejímu naturelu, se kterým se ve filmu opravdu nešetří. Za zmínku taky stojí vkusný a kvalitní hudební doprovod, který velmi šikovně dokresluje komorní atmosféru snímku. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vkusne natočená "červená knižnica" na pozadí tragických dejinných udalostí. Znie to trochu umelecky nedôveryhodne, avšak Kachyňa je iná trieda a do príbehu lásky dokáže nacpať viac, ako by sa pokúsilo množstvo tuctových režisérov. Mňa potešilo sústredenie deja na rieku, loď vždy predstavuje určitú formu slobody, až revolty a zároveň na rieke nevidíme hranice, že. Začnem si odškrtávať filmy, zaoberajúce sa bombardovaním Drážďan, zatiaľ u mňa vedie Slaughterhouse 5. Škoda, že Vaculíka má publikum zaškatuľkovaného v iných typoch úloh, pretože mi pripadal ako "oznamovateľ láskej svojej" presvedčivý. Hrubešová ukázala to, čo od nej všetci chceli, teda nahé telo, ale ona tam aj hraje a nepôsobí to vôbec rušivo. Aj napriek spomenutým umeleckým kladom sa pre ženy môže jednať o dosť zásadné slzotvorné dielo československej kinematografie. Ak by bol film známejší a častejšie vysielaný. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Velmi hlbavy a smutne krasny film. Labuznikom samopalovych nahanackiek, detonujucich agentov CIA a invalidnych vykonov odpadu v style holyvud, odporucam hodne iny zaner. Toto je pre fajnsmekrov schopnych empatie, co im nieco hovoria Traja kamarati a Vitazny obluk. Z vsednej talafatky nieco krasne, co stracame prave vtedy, ked si s prekvapenim vsimneme, ze co drzime v ruke, je nezasluzeny dar a nie brak. Trocha mohli rozpracovat dej a osudy postav, amici by to uspesne natiahli na dvojnasobok; pribeh mal asi viac potencialu, ale takto asi viac utkveje, ponechava priestor fantazii. K deju: dvaja "frcaci" (vid: Kto chyta v zite) z Ciech pracuju (a hlavne smejdia) v nemeckom pristave na lodi a snazia si urvat aspon to malo, co im vojna umozni - kradnut tabak a dievcenske iluzie. Ako inak, jeden z nich sa pocas smejdenia zalubi do sympatickej Nemky, ktora svojou detskou naivitou postupne prekonava nanos jeho laxneho cynizmu, az sa s nou planuje napriek vojnovej nekompatibilite vziat.. Perlickou je, ze hodne obdarena Marketa Hrubesova mala pri natacani 16 rokov a vnadne scenky konzultoval reziser s jej rodicmi. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Malá, jednoduchá romance geniálně zasazená do konce války v Drážďanech. Mladá Markéta Hrubešová je navíc tak krásně rozomilá, že se ani Vaculíkovi nelze divit. Možná se i zároveň jedná o jeden z prvních českých filmů, kdě nejsou Němci za druhé světové války vylíčeni jako fanatické zlo. Dokonce i hrdinčin otec, velitel zajateckého tábora není zrůdou v lidské podobě. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • Tehdejší Rudé Právo nemohlo přenést přes srdce, že je to film o lásce mezi německou dívkou a českým klukem. Recenze nebyla pozitivní, přestože ve filmu v podstatě žádná velká erotika není - Lukáš Vaculík políbí Markétě koleno, dvakrát proběhnou nazí kvůli blechám, které ji kously, a to je vše. (hippyman)
  • Režisér Karel Kachyňa měl málo materiálu na natáčení, proto se mohla každá scéna natáčet maximálně třikrát. (M.B)
  • Natáčení probíhalo v Děčíně a okolí. Místo, kde se Kája (Lukáš Vaculík) poprvé setká s Ulrikou (Markéta Hrubešová), je tzv. Dlouhá jízda, která vede na Děčínský zámek, zatímco loď Káji kotví naproti Dolnímu Žlebu, dříve obci Dolní Grunt nad Labem, dnes části Děčína. (Pimburger)

Reklama

Reklama