Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmové zpracování novely Bohumila Hrabala vypráví o skupině sympatických podvodníčků a jedněch krásných nevinných očích. Bizarní příběh se odehrává v létě 1947, kdy narůstala hrozba likvidace drobných živností. Této dobové atmosféry využije parta falešných pojišťováků a začne ustrašeným řezníkům, holičům, drogistům či ševcům nabízet ve své „Opoře ve stáří“ jakousi pomyslnou ochranu před neodvratitelnou společenskou katastrofou. A přestože se parádně a s patřičnou nadřazeností baví na účet důvěřivé slepoty svých klientů, nakonec sami nedopadnou nejlépe… Režisér Dušan Klein obsadil do rolí drobných živnostníků i falešných pojišťováků a dalších postav z léta roku 1947 Josefa Abrháma, Pavla Zedníčka, Viktora Preisse, Pavla Kříže, Zlatu Adamovskou, Markétu Hrubešovou a další známé herce. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (99)

Maq 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, jak to tenkrát bylo. Zdali tohle Hrabal osobně nějak dovolil. Musel přece vědět, že Klein a Nývlt to zmastí, že nemají vkus. Vezměme si jen obsazení - je vkusné doplnit Abrháma, Preisse, Postráneckého a Kopeckého takovými typy, jako jsou Zedníček, Adamovská a Kříž? Je zřejmé, že Klein obsazoval ne podle uměleckých kvalit, nýbrž podle popularity. A který slušný člověk by k Hrabalovi přilepil Hapkovy příšerné cajdáky? Zase jedině šmírák. No budiž, i takoví se uživí, ale proč, proboha, se musejí pouštět do Hrabala? ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tohle že mělo něco společného s Hrabalem? Všechno zcela čitelné, od počátku jasné, všichni herci vybraní naprosto důsledně podle svých typů (zase žádný protiúkol, co, pane režisére? Proč riskovat?), takže jediné osvěžení snad představuje Václav Postránecký a jeho drogistická etuda. Nuda. Ale hrozná. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Příběh bizarního rázu nás přenese do roku 1947, kdy se hromadila hrozba likvidace drobných živností. Této atmosféry využije vykutálená partička podvodných pojišťováků a začne živnostníkům, obávajícím se o svoji živnost, nabízet něco jako pomyslnou ochranu před jistou pohromou. A přestože se baví na účet svých slepě důvěřivých klientů, nakonec to budou právě oni, co budou za svoje podvodné jednání pykat. Režisér Dušan Klein si vzal na mušku jednu z dalších novel Bohumila Hrabala a zvolil pro ni, navzdory tomu, že byl film kdysi uveden do kin, televizní formát. Ten nedovolil rozehrát něco víc, než na co jsem jako divák zvyklý z většiny standardně odvedených televizních her. Zde mám však pocit, že Klein šel ještě hluboko pod svoje možnosti a schopnosti. Navíc se evidentně spoléhal na kvalitní herecké obsazení. S danými možnostmi se nejlépe vyrovnal uhlazený Pavel Kříž, i někteří jeho další herečtí kolegové na sebe chtěli upozornit, ale jejich snaha skončila jen u pitvoření, protože scénář se na takové, vesměs pitvořivé epizodky o ničem, postupně rozpadl. Vyšel z toho nedobře zvládnutý film s vyloženě ošklivým a rušivým televizním vizuálem, který v kinech neměl co pohledávat, ale ani v televizi velké ovace nesklidí. Pan Hrabal to měl ve své knize jistě jinak a mnohem lépe promyšlené. Mé hodnocení: 20% ()

macetoma 

všechny recenze uživatele

Dávám tři hvězdy. Málokdo umí převést Hrabala na filmové plátno. Pan Klein mezi ty vyvolené rozhodně nepatří. Drží to pohromadě jen výborné výkony naší herecké elity, jinak by to bylo tak na dvě hvězdy a možná ani to ne. Toto není ten Hrabal, na kterého jsme zvyklí a kterého jsem čekal. Něco tomu zkrátka chybí, neboli nemá to koule. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Hrabal se točí opravdu těžko, ale v tomhle případě jsem byl s filmovým zpracováním vcelku spokojený. Je to pro mě sice podobný případ jako u filmu Limonádový Joe, některé postavy příběhu i celkové pojetí vyznívá u filmu lehce odlišně než v knižní předloze, ale film má zase svoje jiné kouzlo. Cenu bych usmlouval nejmíň na 3 hvězdy, přidaná čtvrtá je čistě osobní – sám se již roky živím jako obchodní zástupce a tak mám docela představu, co to je za fušku "udělat drogistu" :-) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Film navštívilo v kinech 288 762 diváků a vydělal 7 297 814 Kč. (Pumiiix)
  • Film se točil v Kutné hoře a Praze - Dejvicích. (M.B)

Reklama

Reklama