Reklama

Reklama

Čertí brko

  • Česko Andělské pero (pracovní název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (448)

castor 

všechny recenze uživatele

Nadšení je fajn, ale úspěch nezaručí. Kouzelná pohádka S čerty nejsou žerty je pochopitelně úplně jiný level, tenhle kousek Marka Najbrta, který spíš na lidech nechává role záporáků, na jedné straně vypráví o zamilovanosti čertího nemehla a dcery hostinského, na straně druhé se motá kolem protřelého vykuka Jana Budaře, který solidně zmanipuluje podané a hlavně si krade scény pro sebe. Asi bych do toho netahal politická koryta, nicméně právě u společenských komentářů tvůrci docela bodují. Jenže jakmile mají vyprávět zase po pohádkovsku, je to lehce bída. Řada nabídnutých gagů nefunguje, pohodu z výše jmenované pohádky jsem necítil a mnoho postav mi pro svou troubovitost prostě dost vadilo. A hlavně, prosím, nezpívat. Slabé tři hvězdy. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Po té bídě současných pohádek (se světlou výjimkou v podobě pohádek od Jirky Stracha) zase jednou taková, u který jsem se necítil trapně za herce i sám za sebe, že se na to koukám (a bavím se). Zkrátka pohádka, co netrpí infantilností těch Troškových, prvoplánovou ztřeštěností těch Janákových, ani nudou těch Zelenkových. Punková čertovská jízda s božím Budařem. ()

Reklama

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Oceňuji zachování hodnot tradiční klasické pohádky. Jsem pro zachování klasické pohádky ale v moderním aktuálním hávu, což se myslím tady povedlo. Úkolem dneška je nějaká vyrovnanost mezi minulostí: klasikou, tradicí, ale v souladu s dnešní dobou.... přítomností a na druhou stranu nesklouzávat k hrubosti, agresivitě a nelidskosti dnešní doby, která mimochodem za chvíli už nebude in a již se to začíná díkybohu projevovat ;) :D Moc pěkné triky, výtvarná stránka filmu (velmi mě nadchlo např. zobrazení pekla a podpekel ve formě jakoby žhavého slunce rozlívajícího se do podpeklí), příběh, originalita, kostýmy, akorát Judit, byla sice roztomilá, šikovná a milá, ale i když ji mám jako herečku i člověka moc ráda, někdy přehrávala. Markantní to bylo ve scéně, kdy polije Bonifáce. Jedna věta vůbec nebyla srozumitelná. Celkem mi tam chyběla láska Lucifera a matka Bonifáce. Třeba se Lucifer mohl podívat do nějakého kouzelného předmětu, jak teď žije. Myslím, že by se tam tato role alespoň jako epizoda okrajově hodila a že by diváci byli určitě na ni zvědaví :D. Jakoby se matky vypustily. To samé absence matky Markétky (nebo ani zmínka o tom, že např. umřela). Jinak, co se týče politiky, komu se to nelíbí.... ten má nejspíš máslo na hlavě.... Určitá politika je vlastně bohužel všude ve společnosti: v rodinách, firmách či jakémkoliv jiném společenském uskupení, kolektivu (včetně dětského) či komunitě. Navíc politika tu pro mne nepůsobí vůbec rušivě. Je to příjemná oddychovka před Vánoci a správné adventní zastavení a naladění. Celkem jsem se pobavila, fajn humor a příběh nenudil. Velmi originální a vtipné byly např. vynálezy "zlepšováky" ;) Bonifáce, Látal s Látalovou, KPZ či neodbytní nápadníci. Za mě určitě 1 z nejlepších pohádek milénia. 4,5 hvězdy zaokrouhluji nahoru ;) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Čertí brko zaujme na první pohled netradičním pojetím v rámci svého žánru - zobrazovaný pohádkový svět a jeho postavy tvoří jakousi politickou paralelu, což člověka nijak nepřekvapí, když vezmeme v potaz jméno režiséra, který zde nabourává do jisté míry pohádkové konvence. Čerti, kteří platí obecně za záporné postavy, nejsou v tomto příběhu ti špatní, nýbrž jsou jimi ti, kteří se dostanou k moci, kterou se nebojí použít k vlastnímu užitku. Film oplývá vesměs sympatickým obsazením, pěknými lokacemi a nápaditostí ze strany scenáristů (vzhled pekla a originální čertovská "mytologie"). Osobně mi do děje trochu neseděly ty písně, ale to je pouze můj subjektivní názor. Tato pohádka si razí cestu přes tradičně vytyčené hranice svého žánru, což se jí místy daří skvěle, místy však tak trochu tápe. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Čertí brko natočili tvůrci Kanceláře Blaník - a je to na něm vidět. Přinejmenším polovinu jeho zápletky totiž tvoří výrazně akcentovaná politicky-satirická rovina, která je naštěstí docela obecná a záleží jen na vás, do jaké míry ji vztáhnete na aktuální českou politickou situaci. Kromě toho ale snímek s ničím výraznějším nepřichází a zastiňuje tím dokonce i zbytek pohádkového příběhu, jenž je vyloženě slabý a šablonovitý - dává se totiž do pohybu tím, že hlavní hrdina na začátku něco zpacká (nechá se okrást o kouzelné předměty) a pak se to v průběhu zbytku filmu snaží napravit, což je jednak evergreen nemalého počtu českých pohádek a hlavně je to zápletka na dvě věci. Ústřední dvojice hrdinů není moc zajímavá a kupodivu ani sympatická, kdy on vstupuje do děje jako ňouma, co akorát způsobuje problémy, a ona je představena jako zdatná manipulátorka, co zištně tahá za nos své nápadníky, a pak se mění ve zranitelný objekt touhy, jenž akorát pasivně čeká na záchranu. Oba se do sebe osudově zamilují hned při jejich prvním letmém setkání (kdy ho ona považuje za zloděje a poleje ho vodou), spíš proto, že to vyžadoval scénář, než že by to z té jejich interakce nějak přirozeně vyplynulo. Ve druhé půlce se příběh přerodí v ne vždy zcela smysluplnou a ne moc chytrou sérii honiček, rvaček a léček, přičemž film neobsahuje nic ani trochu strašidelného (i Lucifer je tu spíš za starostlivého strýčka) a kupodivu nabízí i poměrně málo humoru. Záplatuje to slušná filmová výprava, zahrnující i pozoruhodně vymyšlený koncept pekla, občasná neotřelá nápaditost, několik vizuálně výpravnějších sekvencí, sem tam hezký herecký výkon (zejména Ondřej Vetchý) a především pak zmíněný zřetelný politický rozměr. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Film sa začal nakrúcať posledný júlový deň. Pokračovalo sa v priebehu augusta a septembra. Nakrúcalo sa v atraktívnych českých lokáciách v Ledči nad Sázavou, Chrusteniciach, alebo v Doksanoch, niekoľko dní strávil štáb taktiež na Slovensku. (classic)
  • Ve scéně, v níž Markétka (Judit Bárdos) polije Bonifáce (Jan Cina) vodou, má částečně mokré kalhoty ještě před tím. Po polití zase mokré skvrny na kalhotách mizí a mění tvar. (jujec)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama