Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výkladní skříň tvorby režiséra Ang Lee. Ambiciózní psychologické drama, které se snaží zachytit krizi morálních hodnot na příkladu postupného rozkladu dvou manželství. Snímek má sice vytříbenou formu, za kterou ostatně naděluji 5*, ale po obsahové stránce přece jen pokulhává. Emocionální dopad několika silných scén, jako je např. výměna manželek pomocí losování klíčů, je sice větší než u všech sezón Californication dohromady a je sympatické, že se film nesnaží z toho marasmu těžit a dívá se na počínání filmových postav s kritickým odstupem, jenže řádění živlů a osudná nehoda měly být katalyzátorem konfliktu a hnát své hrdiny ke katarzi. Tady to působí spíš jako tlumicí prvek, který zakrývá, že nikdo z těch, co se rozešli do svých domovů, své povahové rysy a chování nezmění. Slaboch zůstane zbabělcem, sobec sobcema a pokrytec pokrytcem. Po stránce hereckého obsazení jde o luxusní záležitost. Už jen pro tohle stojí Ledová bouře za vidění. A ještě jednou věcí je Ledová bouře zajímavá. Jedná se o jeden z posledních hollywoodských filmů, kde je jako běžná součást životního stylu střední generace zobrazeno kouření tabáku. Americká kinematografie se kdysi v nemalé míře zasloužila o propagaci tabáku na plátně, ale v polovině 90. let šéfové studií zavětřili změnu společenského klimatu a s předstihem, než mohl přijít tlak ze strany aktivistických organizací, a s pokrytectvím sobě vlastním se zapříčinili o to, že cigarety během kratičké doby z filmů zmizely. Jak říká hrdina filmu Děkujeme, že kouříte, pokud se dnes objeví ve filmu kuřák, je to buď psychopat nebo Evropan. Celkový dojem: 90 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Po mé milované Zkrocené hoře je Ledová bouře druhým snímkem, který jsem od Anga Leeho zhlédla. Skvělé drama, zpracované civilně a bez jakýchkoliv zásahů klišé do příběhu. Bez snahy prvoplánově zapůsobit či snad ohromit publikum klasickým Hollywoodským formátem, vlastním spoustě snímků o rodinných vztazích. Excelentní herecké obsazení. Krásný a skvělý Tobey, který mě tím svým melancholickým, mlčenlivým výrazem naprosto dostal. V mnohých scénách jsem z něj doslova nemohla spustit oči. Parádní Sigourney Weaver, která zde vypadá křehce žensky a velmi přitažlivě:) Také mě velmi zaujal Adam Hann - Byrd coby Sandy a rovněž potěšil rozkošný malý Elijah Wood coby jeho bráška Mikey. A Christina Ricci má zkrátka talent. Thanks, Ang Lee. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

príjemné bolo vidieť kevina kline bez fúzov a v inej ako komediálnej polohe, ktorých má na konte pomerne dosť . . . toto decentné, striedme a vážne herectvo mu sadlo, bol to úplne iný človek - ale ang lee (ktorý vyštudoval divadelnú réžiu) si na precízne vedenie hercov potrpí - preto celé obsadenie (paničkovské allen s weaverovou či plejáda vtedy mladých a začínajúcich a dnes zabehnutých a slávnych hviezd maguire, holmes, wood) je výborné, záver typicky angleeeovský, soundtrack je fajn, celé je to pekne komorné, tak ukryto mrazivé a nenápadne naliehavé . . . a christina ricci, uuuu bože! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o sexe a sexuálnom poznávaní a pritom to nie je ani komédia a ani nie je zbytočne vulgárny. Naopak, prekvapil ma svojou citlivosťou, dramatickosťou, zameraním sa na vzťahy. Film, z ktorého dýcha život samotný, prirodzený, bez príkras. Inteligentné spracovanie intimity, kde sa dospelí a deti správajú v podstate rovnako. Veľmi otvorený a úprimný snímok. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelná lehkost licoměrnosti. Podobné Americké kráse tím jak jsou postavy uvízlé v chladu (tady i meteorologického původu) a zvolenými způsoby eskapismu směřují jen k další destrukci. Nedostatek emocí bych nevyčítal, vždyť k motivu vyprahlosti v dysfunkčních rodinách, co se kinematografií táhne bez ohledu na historické období a politickou situaci, patří už svou podstatou. Vadil ten balast strojenosti, nevhodný „asijský“ hudební motiv a potíže s převedením knižní řeči. Generál Lee nabídl dlouhou dělostřeleckou přípravu, ale frontální útok nepřišel.. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (15)

  • V románe "Ľadová búrka" Rick Moody píše: „A niekedy bol sám Paul Ben Grimm a inokedy Peter Parker, alias Spider-Man,“ zhodou okolností Tobey Maguire vo filmových verziách stvárnil Paula aj Petra Parkera. (Pat.Ko)
  • Film vyhrál cenu za nejlepší scénář na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Tento film byl úplně premiérou pro Katie Holmes. Na tento film ji poslal manažer talentů Al Onorato. (ČSFD)

Reklama

Reklama