Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

major.warren 

všechny recenze uživatele

Ledová bouře je mozaikou osudů, jíž vládne ryzí filmařina. Ang Lee je zárukou kvality, což snímek může leda stvrdit. S lítostí cítím, že Ledová bouře je dosti opomíjená předehra k oscarové Americké kráse, s níž sdílí nahlížení za záclonky "spokojených" domácností střední třídy. "Bouře" "Krásu" v určitých momentech i lehce převyšuje, zejména svou přirozenou jímavostí a strhující katarzí, jež se obejde bez náznaků laciných berliček. Scenárista James Schamus dokázal z literární předlohy sestavit perfektně fungující síť postav rodinných příslušníků a sousedů. Jednotlivé vrstvy se postupně překrývají, aby se mohly v podobě mrazivého pekla propojit a vyústit v omračující závěr. Krásný a emocemi nabitý film, který si moc rád v budoucnu připomenu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film o rozpade hodnôt a vzťahov v konkrétnom časovom úseku 20. storočia. Američania majú veľmi zvláštnu morálku, ktorej odlišnosť vystúpi na povrch najmä pri zmenách, a v ktorej sa pravidlá a hranice určujú konvenciou. Film má veľmi dobré herecké obsadenie, pričom ženské predstaviteľky (Joan Allen, Christina Ricci a Sigourney Weaver) u mňa bodovali viac, ako ich mužské náprotivky. Aj keď ma film zaujal, tri hviezdičky sú výrazom sklamania nad tým, že režisér sa postavil do úlohy pozorovateľa života, ktorý nezaujíma k videnému takmer žiadne postoje. Ako vedec, ktorý sa iba tak kochá obrázkami v mikroskope, lebo je momentálne bez výskumnej úlohy. ()

Reklama

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené, chytlavý scénář a promyšlená režie, ale já to řeknu naprosto jednoduše. Mně se ten film prostě nelíbil. Ačkoliv hudbu Mychaela Danny zbožnuju, tentokrát mě minul. Kdyby Lee točil historické drama nebo něco s indiánskou tématikou, určitě by jeho hudba skvěle zapadla do kontextu díla, ale do rodinného dramatu nikoliv. Další problém jsem měl s velkým množstvím postav, které mohly být určitě víc rozvinuty a jejich motivace také nebyla vždy nejjasnější.. Nabízí se srovnávání s dalšími rodinnými dramaty jako například veleslavné a velenaivní American beauty, které ovšem není zdaleka tak povrchní jako Ledové bouře. Právě plochost jednotlivých postav mě skutečně překvapila. Až budu hledat solidní rodinné drama, určitě sáhnu jinde. Například k Co žere Gilberta Grapea. Zklamání, a to vysoké hodnocení mi zůstává záhadou. ()

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Málokdy se povede že se podle vynikající knížky natočí také vynikající film. Toto je jeden z důkazů že to jde. Hereckému obsazení nelze nic vytknout, všichni herci jsou typově přesní- od koketní S.Weaverové a její protějšek usedlá J.Allenová přes dospívajícího Tobey Maguira až k Christině Ricci , jíž jakoby role byla psána přímo "na tělo". Přidané scény oproti knize do příběhu skvěle zapadají. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výkladní skříň tvorby režiséra Ang Lee. Ambiciózní psychologické drama, které se snaží zachytit krizi morálních hodnot na příkladu postupného rozkladu dvou manželství. Snímek má sice vytříbenou formu, za kterou ostatně naděluji 5*, ale po obsahové stránce přece jen pokulhává. Emocionální dopad několika silných scén, jako je např. výměna manželek pomocí losování klíčů, je sice větší než u všech sezón Californication dohromady a je sympatické, že se film nesnaží z toho marasmu těžit a dívá se na počínání filmových postav s kritickým odstupem, jenže řádění živlů a osudná nehoda měly být katalyzátorem konfliktu a hnát své hrdiny ke katarzi. Tady to působí spíš jako tlumicí prvek, který zakrývá, že nikdo z těch, co se rozešli do svých domovů, své povahové rysy a chování nezmění. Slaboch zůstane zbabělcem, sobec sobcema a pokrytec pokrytcem. Po stránce hereckého obsazení jde o luxusní záležitost. Už jen pro tohle stojí Ledová bouře za vidění. A ještě jednou věcí je Ledová bouře zajímavá. Jedná se o jeden z posledních hollywoodských filmů, kde je jako běžná součást životního stylu střední generace zobrazeno kouření tabáku. Americká kinematografie se kdysi v nemalé míře zasloužila o propagaci tabáku na plátně, ale v polovině 90. let šéfové studií zavětřili změnu společenského klimatu a s předstihem, než mohl přijít tlak ze strany aktivistických organizací, a s pokrytectvím sobě vlastním se zapříčinili o to, že cigarety během kratičké doby z filmů zmizely. Jak říká hrdina filmu Děkujeme, že kouříte, pokud se dnes objeví ve filmu kuřák, je to buď psychopat nebo Evropan. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (15)

  • Píseň, kterou Paul (Tobey Maguire) a Wendy (Christina Ricci) poslouchají ve své ložnici „ „Mám jméno“ od Jim Croce – byla vydána 20. září 1973, právě v den, kdy byl Jim Croce zabit při havárii malého letadla v Louisianě. (aporve)
  • Aj keď sa udalosti vo filme odohrávajú v novembri, natáčanie sa začalo v skutočnosti neskoro na jar. Svedčí o tom dostatok zelene na záberoch z exteriéru. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama