Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

freddy 

všechny recenze uživatele

Baseball je můj nejoblíbenější sport a velmi rád se kouknu na každý film o tomto sportu. A tenhle se hodně povedl! Nemohu říci, že to je nejlepší film o baseballu, protože jsem všechny filmy o tomto sportu neviděl, ale určitě patří k těm nejlepším. Robert Redford zde rozehrává jeden ze svých výtečných výkonů, kdy jsem mu věřil vše, co ve filmu řekl nebo udělal. Glenn Close je příjemným zpestřením filmu a rozhodně se sem výborně hodí. Režisér odvedl solidní práci a film velmi rychle utíká, aniž by vůbec kdy nudil. A přitom stopáž není z nejkratších. Přenosy z baseballu jsou dobře udělané a nelze jim z mého pohledu nic vytknout. Když už bych něco vytýkal, tak by to byly spíše výtky vůči ději nebo scénáři. Těžko uvěřit, že by v reálném světě nějaký hráč přišel na trénink a odpaloval jeden homerun za druhým, aniž by minul nějaký míček. Ale je to tak trochu pohádkový příběh, tak proč to tam nedat. A že film směřuje do happyendu je očividné a předvídatelné téměř ihned od začátku filmu. Ale to jsou takové drobnosti, které mne ani netrápí a v žádným případě se nepodepsaly na mém hodnocení tohoto filmu. A když jsem na tenhle film vydržel koukat v televizi až do půl páté ráno, tak to znamená, že rozhodně nudný nebude. Proto dávám pět hvězdiček. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak neuvěřitelně patetický a klišovitý film, který se vás za každou cenu snaží dostat emoce, až je to neuvěřitelné. Jenže je to tak skvělý film, že si mě svým pojetím naprosto získal. Je to místy tak přehnané, až je to prostě krásné. V závěru jsem ani nedutal a jen jsem sledoval, jak je to natahováno až do toho úplně finálního odpalu. Robert Redford je prostě herecký mág. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Vydarenosť športových filmov spočíva v tom, že núti ich tvorcov k čo najlepším výkonom. Okrem toho je ,,Prirodzený talent" zaujímavý v tom, že režisér Levinson ho zaodel do trocha tajomnej až záhadnej atmosféry, za čo môže postava Roberta Redforda, hlavne keď svojimi odpalmi začne demolovať štadióny. A práve jeho stretnutia so svetom úplatkárstva a vyššej moci ho mierne o toto netradičné čaro uberá. Herecké výkony sú nanajvýš uspokojivé, okrem Redforda zaujme hlavne Kim Basinger a Wilford Brimley v úlohe trénera Fishera. Glenn Close ako Redfordov strážny anjel mi prišla skôr dosť nevýrazná, síce má stále na tvári ten blažený úsmev, veľa však toho nenahovorí. Okrem toho je plusom filmu aj vydarená hudba Randyho Newmana (17krát nominovaný na Oscara - iba raz dostal) s citeľne branou inšpiráciou Vangelisovými ,,Ohnivými vozmi" , ktorý na Oscaroch triumfoval pár rokov predtým. Film ma síce nijak zvlášť nenadchol, pri jeho sledovaní som však aj ľahko zabudol na jeho vyše dvojhodinovú stopáž. (napísané 8.10. ´08) ()

classic 

všechny recenze uživatele

Pán kolega nascendi vystihol vo svojej recenzii niekoľko bystrých myšlienok, s ktorými súhlasím, týkajú sa hlavného hereckého predstaviteľa, kde by som ešte rád doplnil jeden časový horizont, pozostávajúci zo 16. rokov, a ten sa priamo dotýka hlavnej športovej postavy - Roya Hobbsa. V pokročilejšom úvode natrafí na šialenú vražednú fanúšičku, ktorá ho chladnokrvne postrelí, a odvtedy sa na dlhých, filmových šestnásť liet odmlčí, a zase sa tlačí do popredia klasické klišé stárnutia... , ktoré sa zvyčajne pod rukami tvorcov premieňa na neuveriteľný fantasy prvok. Asi taká jediná výčitka k danej veci, inak Bob je takmer herecky bezchybný, čo sa týka jeho typického her. štandardu, JE - sebavedomý, správne drzý, ale najmä priebojný. Väčšinou ho v tejto polohe takto vnímam. Sekundujú mu šarmantné herečky na opačných stranách barikády. Glenn i Kim sú krásne ! Budúci režisér kultového Rain Mana - Barry Levinson, nakrúca pozoruhodný RETRO snímok zo športového prostredia, konkrétne amerického populárneho BASEBALLU, pričom nebojí sa ísť nekompromisným pohľadom do jeho zákulisia, ako to tam v skutočnosti funguje, kto tu ťahá za nitky ? Na Hobbsa brutálne tlačí vyššia MOC, beštiálne intrígy sú na vzostupe, a či sa z nich nakoniec vymaní, nechávam na každom divákovi, nech sa o tom sám presvedčí po zhliadnutí tohto celkom zaujímavého filmového diela. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho jeden z najlepsich filmov o baseballe, pre mna jeden z najslabsich alebo jednoducho nudnych, na taketo tipy filmov jednoducho musim mat naladu a teraz som ju asi nemal. Avsak musim pochvalit nadhernu hudbu Randyho Newmana a 2 najlepsie filmy samotneho rezisera Barryho Levinsona SPACI a RAIN MAN. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • „Musíte v sobě mít pořádnej kus malýho kluka,“ řekl ve skutečnosti chytač Roy „Campy“ Campanella. (Kulmon)
  • Filmový debut Barryho Kivela. (Kulmon)
  • Filmový Roy Hobbs (Robert Redford) má od své reálné předlohy dost odlišný osud. Skutečný hráč Eddie Waitkus nezačínal v profesionální soutěži ve 35 letech jako Hobbs, ale už ve 22 letech. Bylo to v roce 1941. Ročník 1942 odehrál v nižších soutěžích a poté 3 roky sloužil v americké armádě a do USA se vrátil až po jejím konci v roce 1945. Baseball začal opět profesionálně hrát v roce1946 a v roce 1949 ho postřelila jeho fanatická fanynka. Na rozdíl od sttřelkyně ve filmu se nezabila, ale skončila v psychiatrické léčebně. (Tonula)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama