Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 1

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 267)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Epizoda IV odpálila jeden z největších fenoménů filmové historie. První volnější hodina je seznamovací, druhá je pak nabitá velkolepou akcí, která ve své době neměla sobě rovného. Lucas mohl použít pouze minimum digitálních efektů, takže si musel vyhrát s kostýmy i kulisami, ovšem vizuální stránka ani po tolika letech nepůsobí směšně. Hamill není tak výrazný, skvěle mu však sekunduje hláškující Ford a těžkou protiváhou je nejvýraznější záporák všech dob Darth Vader. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kúzelné sú scény, kedy dej stojí alebo sa len pozvoľne pohybuje (napr. keď sa po púšti presúvajú dvaja nemotorní roboti, scéna v bare, roztomilé prekáračkové dialógy, dojímavý záver). Akonáhle do toho vstúpi strieľanie a vesmírne naháňačky je po zábave. Akcia je tu veľmi nudná, amatérska a zdĺhavá. Napriek tomu, že mám tento film pomerne rád, spomenutá ambivalencia mi zabraňuje vynášať ho do hviezd. Ale on to odo mňa ani nepotrebuje: veď ho sprevádza SILA! ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Když jsem se teď nad tím zamyslela, tak mě stejně nejvíc dojímá tempo, ve kterém se to odehrává. Ten čas, který to všechno trvá. Protože když už nic, tak to aspoň vzbuzuje dojem, že dělají svoji práci pořádně. Třeba u scény, kdy Jawové spouští ze svého vozidla jakousi digestoř, aby nasáli R2D2 do kovového nitra, jsem prakticky zaslzela... To je celých několik vteřin vytváření napětí a budování přesvědčení, že sledujeme opravdický vesmír. Pravděpodobně to ze mě dělá v očích moderního filmového diváka prudérního staromilce, ale já si opravdu myslím, že filmař by měl čas používat jako spojence a ne se snažit bojovat proti němu. A současný trend, že body zápletky se odehrávají v mikrosekundách a vysvětlovacích dialozích a potom jsou desítky minut používány k retardačním atrakcím, mě tíží v žaludku a basta. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

V životě už jsem nějaký ten film viděl, ale snad jen o Kubrickově Vesmírné Oddysee mohu říci, že je v žánru sci-fi stejně kultovní. George Lucas šel za svým snem a dokázal natočit snímek, od kterého nikdo nic nečekal, ani samotní herci nerozuměli scénáři, ale přesto dokázal stvořit legendu, kult a pro milióny fanoušků vytvořil svět, který nikdy nepřestane fascinovat. Ačkoliv Star Wars bude vždy publikum dělit na dvě skupiny, tak já se vždy budu řadit do té, kterou ohromil svět kolem Luka Skywalkera. V té době dokázal Lucas využít přelomové vizuální efekty, které i dnes mají co říci a založil tak první společnost na filmové triky ILM. Tohle je klasika, kterou by měl každý správný filmový nadšenec vidět i za cenu toho, že by se mu nelíbila - tohle je povinnost!........ ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, když jsem Lukea Skywalkera, Hana Sola, Darth Vadera a další postavy Hvězdných válek potkala poprvé: bylo mi asi 10, film běžel na polském programu s jejich kouzelným rychlodabingem a já byla celkem u vytržení. Tý vado, střílelo se tam, šermovalo světelnými meči, čarovalo, byli tam roboti (jeden strašně roztomilý!), vesmírné lodě, stíhačky, silní hrdinové a princezny, všemožné obludky a děsivý, sípající padouch! Jiskřička mé příchylnosti ke sci-fi (fantasy) se rozhořela zase o něco více (na úplné vzplanutí musela počkat ještě pár let do Plyšáku). Když se na to dívám v současné době, musím se zprdla hrdla smát té pohádkové jednoduchosti, s jakou je pojata zápletka a vlastně celý SW svět, logika dostala hodně na prdel. Kromě toho je princezna Leia nejhnusnější aristokratka filmového plátna a C3PO nejotravnější postavou, jakou jsem kdy měla tu smůlu vidět a slyšet... hned po Jar-Jar Binksovi. Nedivím se nikomu, kdo "Nové naději" připrdne podprůměr, ale za sebe musím vyjádřit uznání Lucasově umu (ani dnes se po trikové stránce nemusí za svá 35 let stará díla stydět), jeho trpělivosti počkat s prequely desítky let na lepší technologie, jedna astra jde na vrub nostalgie, jednu můžu směle připlácnout za okouzlující úsměv i sarkasmus Hana Sola. 70% A hlavně by bez této inspirace nevznikl nejlepší film všech dob, Turecké Hvězdné války!: http://www.youtube.com/watch?v=tx7PYAAOwxE ()

Galerie (279)

Zajímavosti (587)

  • Natáčelo se od 22. března do 16. července 1976 a 11. ledna 1977 v Guatemale, Tunisku, Mexiku, Anglii, Arizoně a Kalifornii. (Varan)
  • Hvězdným válkám je často vyčítáno, že lodě ve vesmíru vydávají zvuky (střelba, motory apod.), což by nemělo být ve vakuu možné, protože se v něm zvuk nemůže šířit. V expandovaném univerzu (například v sérii „Nový řád Jedi“) je tento jev vysvětlen tak, že většina lodí zvuky pro piloty simuluje, aby se mohli lépe a intuitivněji orientovat, přičemž zvuky jsou simulovány tak, aby lodě a zbraně zněly stejně jako v atmosféře. (vojtaruzek)
  • Ve scénáři úvodní titulky nezačínaly: „A long time ago in a galaxy far, far away...“ George Lucas se tuto větu rozhodl následně přidat, aby film nebyl označován jako science fiction. Smýšlel o něm jako o vesmírné fantasy. Nechtěl slýchat, že ve vesmíru není možné slyšet zvuky a podobné vědecké argumenty. (SpaceOdyseus)

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama