Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Ptačím rybníku na pokraji Velké Prahy je objevena mrtvola chlapce. Vražda dítěte, navíc sexuálně motivovaná, to je zlý sen každého kriminalisty, vrchního inspektora Budíka (J. Plesl) nevyjímaje. Teď se mu ho dostává. Případ je o to složitější, že jde o německého chlapce ze Sudet, který se o prázdninách učil v české rodině češtinu. Mohly by tu být i nepříjemné politické souvislosti, v Sudetech tehdy byla velmi napjatá situace. Ervín kromě toho běhal s kluky z předměstí, plaval v rybníce, hrál s nimi i divadlo. Trochu zvláštní divadlo, ti kluci totiž nehráli živé postavy, ale loutky. Zpočátku měli kriminalisté prázdné ruce a strach, aby se v novinách nezačala probírat sexuální vražda. Samozřejmě se to neutajilo, všichni v okolí už to ví a tlak na detektivy se začíná zvětšovat. Pátrají všude možně, ale mohlo jít i o náhodného pachatele, který nemá s místem nic společného. Konečně se zformuje jakási reálná stopa, která souvisí právě s tím klukovským divadélkem a jeho principálem, místním kominíkem (M. Kern). Budík cítí, že by mohl mít sexuálního vraha, že chybí jen málo, aby ho usvědčil. Jenomže se stane něco naprosto nečekaného a pro kriminalisty osobně mimořádně tíživého. A navíc je to něco, co vrací celý případ zpět na začátek. Budík musí zachytit slaboučkou nit neuvěřitelného nápadu a tu rozvíjet, aby se dostal dál. V ruce má jen úlomek sklíčka a hrst trávy, umazané od sazí… (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

brasek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z celkového pohľadu sklamanie. Kriminálny príbeh od začiatku nie príliš dobre vykreslený, ale to by nevadilo pretože vo svojej podstate bol zaujímavejší ako ten v prvej epizóde. Žiaľ táto epizóda je veľmi naivná, už pri prvom kontakte s učiteľom bolo zjavné, že za všetkým je práve on a totálne zmiešané pocity mám zo záveru, kedže sériový vrah pravdepodobne unikol opäť spravodlivosti. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednu chvíli mi bylo paní Aleny Mihulové až líto, když ji "tvůrci" (ano, ta banda diletantů) nechali nandavat návštěvě moučník rukou. Nevídáno. Jak prvorepublikové... Velmi, velmi špatné. Opět. Umělé nahození obrazu do rádoby historizujícího nažloutle rozmazaného odstínu je silně iritující, účinkem se míjející a již tak bídnou kvalitu ještě níže srážející. Denis je vskutku netalent, hrůza. Je mi ho líto. Snad prozře a pochopí, že pro kameru se nenarodil. Nebýt A. Mihulové, dal bych odpad. Ale to její hraní, ten její výraz, ty její oči... Nelze ji nemilovat. To je Paní Herečka, Alena Mihulová. Za ni jedna hvězda. Snad jen jediná scéna byla vtahující - matka miminka, houpajíce malé ve světnici, Langoše svádějící. To jsem se pousmál. Jinak prostě hrozné, průhledné, hloupé, nenapínavé, nenápadité, strojené, nevěrohodné, nezapadající ani do doby, ani do atmosféry, ani do mluvy, ani do ducha. Prostě do ničeho. Je mi skutečně jedno, z čeho byly okapy v záběru, ale ta duše té doby - tu tohle nikdy mít nebude. Scénáristé to postavám bohužel nedokáží vnuknout a postavy si to z prstu bohužel nevycucají. Ještě by mě zajímalo, jaký byl rozpočet. Vypadá to tragicky lacině. Denis na kole jezdící sem a tam to nezachrání. Jeho románek s holkou (když je náš) s velkýma vodnatýma očima to celé ještě víc ztrapňovává a třeba ten nový plot kolem školy mohli tvůrci alespoň trochu upravit, natřít, namočit do bahna, aby nebyl taková pěst na oko. Opravdu papundeklové peklo, nejen to divadélko (pár neposlušných plachet, křivolaká prkna (kdyby pod nimi byl aspoň poklad, že)). ()

Reklama

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

OBSAHUJE SPOILERY! Tak lepší, než minule, no... Chudák Honza Vondráček vyfasoval roli úchyla a vraha, který se každé čtyři roky stěhuje kvůli zabíjení po celé republice, a kterého musela jít udat vlastní manželka, nebo by ho "slavní inspektoři" ani nedokázali usvědčit. Pátrání po minulosti podezřelých nic, kompletní prohlídka jejich domů taky nic. Minule vyšetřovatelům "náhodou" pomohl postižený podruh, dneska přímo manželka pachatele. Díky absenci pořádné detektivní práce a díky absenci podezřelých, zbývá čas na dětskou romanci mezi dcerou nesympatického vyšetřovatele Budíka a jeho podřízeným. Ke skutečnému pátrání, vyslýchání svědků a skládání důkazů dohromady má tento seriál hodně daleko. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Četníci z Luhačovic sa stretli s Četnickými humoreskami, napakovali sa politickými klebetami, opustili všetok humor aj atmosféru. Nuž a takto, bez kvalitnejšej diváckej výbavy začali vyšetrovať - nevyšetrovať záhadné mordy. Ich spojovateľom v prvej a druhej časti je blízkosť vody a zajebané topánky pána inšpektora. A samozrejme: prifarenie politického motívu ku každej z vrážd. Pričom zatiaľ riešenie oboch z nich sa ukázalo ako celkom apolitické. Podľa tohto seriálu to vyzerá, že v I. ČSR panovala sivá nuda. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemná záležitost. Dosavadnímu hodnocení (52 %) nerozumím..? Herci jsou výborní, krásná výprava, lokace, chyby se objevují jen v zástavbě v exteriérech- nerezové svody, reklamní vývěsní štíty, paraboly na střechách... Není to nic převratného, je to detektivní klasika, ale zpracování mě rozhodně neuráží. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Na počátku dílu při zjištění národnosti oběti inspektor Rudolf Havlík (Jiří Langmajer) podotkne, že „se v pohraničí bijí Němci s Čechy a že tam už byli i mrtví“. Vzhledem k dataci dílu se nejedná o známé velké německé povstání v Sudetech na konci roku 1918, kdy musela v pohraničních oblastech zasahovat i armáda, ale pravděpodobně naráží na události z října 1921, kdy bylo na protimobilizační demonstraci v Kraslicích zastřeleno 12 Němců. (azcr)
  • Když vyslýchá vrchní inspektor Budík (Jaroslav Plesl) pana řídícího (Jan Vondráček) ve své kanceláři, použije termín „sériový vrah“. Tento termín však v té době nikdo neznal. Začala ho používat až americká FBI na přelomu 70. a 80. let 20. století. (Muffino)
  • Druhý díl seriálu se stal nejsledovanějším pořadem večera a celého nedělního dne, premiéru si nenechalo ujít na 1,93 mil. diváků starších 15 let. (rublik05)

Reklama

Reklama