Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

HAL 

všechny recenze uživatele

Člověk který po něčem takto anidiváckém a antifilmovém přiklepl Lucasovi peníze na Star Wars musel být buď extrémně šťastný blázen a nebo extrémně geniální vizionář. Když jsem film nezvládl dokoukat před dvaceti lety v televizi, mohl jsem z respektu k tvůrci předstírat že jsem tehdy na artové filmy ještě neměl buňky a zkušenosti, teď už to ale okecat nejde ničím, je to prostě prázdný a nekonečně nudný studentský experiment s filmovou formou, aniž by k tomu experimentování byl pořádný důvod. Vizí antiutopického světa s dehumanizovanými lidmi na kolečka ve stroji je hodně, THX mezi nimi vyniká hlavně neschopností představit ten svět jako nějakým způsobem funkční, a krom onoho nastínění světa tu není nic. Jen chaoticky naznačený útěk, ale útěk proč a k čemu? Škoda že film není o polovinu kratší, na to by příběh i ukazovaný svět s mírným přesahem do společenské kritiky stačily dostatečně aniž by přišly o dynamiku, a naplno by pak vynikla i působivá, ale při velké délce ubíjející estetika vizuálního zpracování. A tu se ostatně Lucas stejně pokusil zabít digitálními přídavky stejně jako u nových vydání Star Wars, protože on je v tomto prostě tak trochu nenapravitelný kretén. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vôbec som nemal v úmysle pozrieť si tento film. Jednak mal menej ako 80 % a Hviezdne vojny vo mne vyvolávali skôr bezmocný smiech, než obdiv. Ale bol som veľmi príjemne prekvapený. Lucas sa veľmi rozumne vyhol nakrúteniu sci-fi s malými zelenými mužíčkami s tykadielkami a našou nutkavou potrebou zistiť, čím nás ohrozujú, aby sme mali dôvod demonštrovať na nich silu našich zbraní. Nakrútil víziu o tom, ako by to mohlo vyzerať, ak by sme ľudí redukovali na čísla a peniaze a ich vzťahy na najnižšiu možnú úroveň. Je to vizuálne krásny film, ktorý mi v niečom pripomínal 1984, ale bol originálny a vizionársky každým cólom. Verím tomu, že Lucas presne vedel čo, ako a prečo chce stvárniť a nespoliehal sa, že nejako to dopadne. A šikovne sa vyhol aj zvýrazňovaniu technických noviniek, ktoré spôsobuje extrémne rýchle zastarávanie sci-fi filmov, kde si na to tvorcovia nedajú pozor. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Director´s cut. Úplna bomba! Trochu oneskorene som vážne pochopil, že Lucas je génius (zbohom SW). Minimalizmus, komornosť, sila... Predloha všetkého od SEXMISIE po EQUILIBRIUM. Klaustrofobická atmosféra, kritika totality a komercie, ktorá sa právom radí medzi najväčšie klenoty SF... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Vizuální a vůbec celková stylizace filmu je naprosto perfektní a nadčasová. Tenhle film, podobně jako Kubrickova Odyssea přes svoje stáří i dnes působí poměrně moderně. Utopický odlidštěný svět, nepochybně inspirovaný Orwellovým 1984, je nesmírně působivý v tom nejnepříjemnějším slova smyslu - bezútěšný, sterilní, odlidštěný, prostě žít byste v něm asi nechtěli ani za nic. Bohužel z mého pohledu vizuální stránka (a také zvuková, která je úmyslně hooodně depresivní a nepříjemná) přebíjí všechno ostatní - příběh mi přišel strašně banální, přestože se tváří, že řeší strašně zásadní problémy. Je těžko stravitelný, ale v podstatě "o ničem", nedokáže udržet tempo ani napětí a ta již zmíněná vizuální stránka tenhle nedostatek bohužel nedokáže zachránit. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Perfektních 20 minut na konci. Scifi s atmosférou, futuristická vize. Chápu, že bylo nutné přestavit svět, v němž jsme se ocitli. Na to byl ale Lucasovi stačilo deset minut. To se fakt nedalo, ubíjejí bílo o ničem. Pleasence o dost lepší než Duvall. Hodně podobný film je Equilibrium, mnohem víc než Orwellův letopočet. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (29)

  • Po dotočení THX 1138 v listopadu 1969 se věnovali Lucas, jeho žena Marcia a Walter Murch skoro šest měsíců střihu a pracovali prakticky bez přestávky sedm dní v týdnu. „Filmové pásy se odvíjely čtyřiadvacet hodin denně“ - poznamenal Murch. [Zdroj: kniha George Lucas: Život stvořitele Star Wars - Brian Jay Jones] (phoenixer)
  • Director's Cut verze obsahuje některé přidané CGI efekty. (Corpsegrinder)
  • Bílý automobil, který řídí THX (Robert Duvall), je upravený závodní vůz Lola T70 MKIII. (Saur.us)

Reklama

Reklama