Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autoři komedie Na samotě u lesa, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, humornou formou popisují různé typy tzv. chalupářů. Většinu postav napsali přímo pro jejich představitele, mezi nimiž vyniká především Josef Kemr v roli dědy Komárka. Manželé Lavičkovi, půvabně ztvárnění Danielou Kolářovou a Zdeňkem Svěrákem, jsou sváděni touhou po získání chalupy dědy Komárka, kterou však majitel, jak se zdá, jen tak neopustí. Vše nakonec vyřeší jejich děti, které si starého Komárka zamilují a začnou ho považovat za svého skutečného dědu. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (63)

  • Kaplička ve filmu, kde se demonstruje chytání zmije, je výklenková kaple Svatého Jana. Nachází se půl kilometru od obce Svatý Jan a 20 kilometrů od stavení pana Komárka (Josef Kemr). (sator)
  • Scéna s pohřbem a zmatenosti malého Lavičky (Martin Hradilek) ze slova nebožtík neobjasňuje význam tohoto slova. Udává se, že slovo „nebožtík“ vzniklo ze slova nebohý, složeninou „ne–bog“. Nebohý = nemající podílu na bohatství, chuďas; nebožtík = ten, kdo již nemá údělu na tomto světě. Pravděpodobnější varianta je ale, že ostatky zemřelého člověka už nepatří Bohu, tomu patří jeho duše. Slovo „bog“ totiž znamená i výraz pro Boha. (sator)
  • Manželka dědy Komárka (Josef Kemr), Anna, zemřela dne 25. července 1961. V ten samý den měl prezident J. F. Kennedy projev v Západním Berlíně v důsledku výstavby Berlínské zdi a hrozící třetí světová válce. Jedná se o jeden z nejznámějších projevů studené války, patří mezi nejslavnější protikomunistické projevy a též mezi nejslavnější historické projevy vůbec. (sator)
  • Děda Komárek (Josef Kemr) vlastní tranzistorové rádio Tesla 2800B-2 Mír, vyráběné v letech 1961–1963 v Tesle Přelouč, n.p., napájené z vestavěné baterie. Přijímač byl pokračovatelem prvního československého tranzistorového přijímače T58. Exportní verze se prodávala pod názvem Comet-9 Commodore. (sator)
  • Ve filmu zazní tři lidové písničky: „Když jsem já ty koně pásal“, „Na tom pražském mostě“ a „Rovnal sedlák, rovnal trávu“. (sator)
  • Děda Komárek (Josef Kemr) vypráví historku o violistovi, který si u něj zapomněl violu. Josef Kemr byl zdatným hudebníkem právě na tento nástroj. (sator)
  • Ve filmu se opakovaně objevuje výraz „klekání“. Klekání je zvonění, které se opakovalo každý den třikrát – za úsvitu, v poledne a večer. Lidé měli při zvuku zvonu zanechat práce, pokleknout a modlit se modlitbu „Anděl Páně“. Tradičně se klekání zvoní po dobu trvání této modlitby, tedy zhruba dvě a půl minuty, a protože modlitba „Anděl Páně“ sestává ze tří biblických veršů, někdy se klekání zvoní s dvojím přerušením. V době, kdy ještě nebylo rozšířené nošení hodinek, sloužilo také k určování času. Za ranního klekání vstávali, při poledním obědvali a u večerního posílali své děti spát. Starší děti večerní klekání upozorňovalo, že se mají vrátit domů. Opozdilce mohla podle pověstí v poledne odvléct polednice a večer pak klekánice. (sator)
  • Stavení dědy Komárka (Josef Kemr) má tradiční doškovou střechu. Jedná se o historicky nejstarší střešní krytinu. Došek je snopek, zhotovený ze 110 až 140 cm dlouhé rovné slámy, rákosí či orobince. Jeden došek váží 3,5 až 4 kg. Slovo došek se do českého jazyka dostalo pravděpodobně z německého „dach“ – „střecha“. (sator)
  • U dědy Lukšíčka, předobrazu dědy Komárka (Josef Kemr), rodina Svěrákova na léto bydlela a on jim slíbil, že jim chalupu prodá. Nakonec to však nedopadlo. (sator)
  • Scénka, ve které Ladislav Smoljak vypraví historku o vodníkovi, byla inspirována obnoveným představením „Aktu“ z repertoáru Divadla Járy Cimrmana z roku 1973. V semináři totiž podával Oldřich Unger odbornou přednášku o Cimrmanově „Elektrické valše“, kterou během výkladu zapnul a na konci výkladu ji vypnul a dodal: „A to je právě to nejzajímavější,“ a celý výklad ve hluku prakticky zanikl. Scénka je v představení „Akt“ dodnes. (mnaucz)
  • Asi devět kilometrů od Sedlčan se nachází ves Svatý Jan, na jejímž svažitém hřbitůvku se točily scény pohřbu. V obci se rovněž nachází dům, který filmařům posloužil jako hospoda, v níž se děda Komárek (Josef Kemr) opil a poté na zahradě před ní popral. (Duoscop)
  • Hlavní lokací byly Obděnice patřící pod nedaleké Petrovice, vzdálené třináct kilometrů od Sedlčan. Chalupa dědy Komárka (Josef Kemr) se nacházela na samotě zvané Svídí asi kilometr od obděnické návsi. (Duoscop)
  • I po letech si Zdeněk Svěrák vzpomíná, že pověstné padání lehátka řídil režisér Jiří Menzel provázkem a škodolibě si natáčení této scény užíval. (mar48)
  • Scenáristé společně s režisérem Jiřím Menzelem lákali Josefa Kemra, aby se šel podívat za panem Lukšíčkem, podle kterého je napsána jeho postava dědy Komárka. Kemr se ovšem dost zdráhal. Nevěděl jestli by to bylo dobré, protože chtěl vytvořit vlastní osobitou figuru. Nicméně, když ho jednou Zdeněk Svěrák viděl před chalupou odpočívat, spletl si ho skutečně se samotným panem Lukšíčkem. (Pierre)
  • Improvizovaná anketa ukázala, že při vyslovení jména filmu se téměř všem dotazovaným okamžitě vybaví legendární hláška „Chčije a chčije“. (Pierre)
  • V den, kdy se natáčela scéna, ve které se děda Komárek (Josef Kemr) chystá na pohřeb svého kamaráda a mluví o neodkladnosti lidské smrti, se shodou okolností Jiří Menzel dozvěděl o smrti svého otce. Později popsal tento den jako jeden z nejhorších ve svém životě. (henrycruel)
  • Komunisté nechtěli Jiřímu Menzelovi povolit, aby do hlavní role obsadil Josefa Kemra, protože byl hluboce věřící a netajil se tím. Menzel si nakonec jeho účast prosadil s tím, že nikdo jiný neumí zacházet s kosou a postava dědy Komárka ve filmu seče trávu. (henrycruel)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama