Reklama

Reklama

Sedmilhářky

(seriál)
  • USA Big Little Lies (více)
Trailer 1
USA, (2017–2019), 11 h 48 min (Minutáž: 44–59 min)

Tvůrci:

David E. Kelley

Předloha:

Liane Moriarty (kniha)

Scénář:

David E. Kelley

Hudba:

Sam Williams

Hrají:

Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Laura Dern, Adam Scott, Zoë Kravitz, Parker Croft, James Tupper, Sarah Baker (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Minisérie Sedmilhářky je adaptací stejnojmenné knižní předlohy australské spisovatelky Liane Moriartyové, která obsadila první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times. Temné komediální drama, v němž několik předních hollywoodských hvězd podává mimořádné herecké výkony, se odehrává v kalifornském městečku Monterey a začíná podezřelou vraždou na benefiční akci základní školy. Přestože totožnost oběti i pachatele zpočátku zůstává záhadou, vše nasvědčuje tomu, že v pozadí zločinu stála rivalita a tajemství obklopující trojici matek – Madeline (Reese Witherspoon), extrovertní a živelnou ženu v domácnosti, která v srdci chová zášť vůči exmanželově nové mladší ženě Bonnie (Zoe Kravitz), instruktorce jógy se zenovým přístupem k životu; dále Madelininu nejlepší kamarádku Celeste (Nicole Kidman), bývalou právničku žijící ve zdánlivě dokonalém manželství s mladším mužem (Alexander Skarsgård); a Jane (Shailene Woodley), svobodnou matku s temnou minulostí, kterou Madeline a Celeste vezmou pod svá ochranná křídla. Děj příběhu je prokládaný scénami z výslechové místnosti, v níž ostatní rodiče a školní zaměstnanci vypráví zákulisní drby o spojenectvích a rivalitách mezi místními obyvateli, především pak o Madeline a její úhlavní nepřítelkyni, vlivné a úspěšné pracující matce Renatě Kleinové (Laura Dern). V průběhu sedmi napínavých, černě humorných epizod vychází najevo, jaké tajemství každá z žen skrývá, a postupně se dostáváme až k oné osudné noci. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (17)

Sedmilhářky (2017) 

Seriál se mi opravdu líbil. Jeho největší slabinou je to, že mu až do páté epizody tak trochu chybí drajv. Nechci tím říct, že by předchozí čtyři epizody byly špatné, jen mi připadalo, že se příběh naplno rozjel až v pátém dílu. Musím přiznat, že jsem po první epizodě dlouho váhal, jestli budu ve sledování pokračovat, ale vytrval jsem a nelituji, naopak. Na základě toho, co jsem viděl, jsem se rozhodl pořídit si knižní předlohu, abych si ji mohl se seriálem porovnat. ()

Série 1 (2017) (S01) 

Když jsem zprůměroval hodnocení po sedmi epizodách, dosáhla u mě první série čtyřhvězdičkového výsledku, což bych po shlédnutí pilotního dílu netipoval ani omylem. Po počáteční nejistotě se děj příběhu velmi pěkně a zajímavě rozvíjel, tvůrci mě stále detailněji seznamovali se všemi hlavními postavami, takže jsem na konci musel uznat, že jsem se až nečekaně dobře bavil a výsledné čtyři hvězdičky jsou za mě hodně silné. 4*+ ()

Někdo je mrtvý (2017) (S01E01) 

Pilot se mi zdál být dost chaotický, příběh skákal jako opilá žába dopředu a zase dozadu, do toho přišlo seznámení s poměrně velkou skupinou postav a nebyl jsem si příliš jistý, jestli mě tento seriál bude zajímat. Pak přišel konflikt ve škole, chlapec se těsně vyhnul lynčování a já jsem pochopil, že seriál bude o úžasné americké morálce, výchově a dalších podobných záležitostech a bylo jasné, že dojde i na další díly. ()

Odpovědné mateřství (2017) (S01E02) 

Jsem rád, že jsem dal seriálu šanci, druhý díl rozvijí jednotlivé postavy i příběh, spory mezi oběma tábory se šíří i mezi dosud nezainteresované a jak je pro americkou kulturu typické, došlo i na sexuální obtěžování v první třídě základní školy, takže jsem vcelku spokojen. Navíc musím přiznat, že vedle Nicol Kidman podává nejlepší herecký výkon Reese Witherspoon, přestože ji příliš nemusím. ()

Žít si svůj sen (2017) (S01E03) 

Fajn, je definitivně rozhodnuto, tento seriál je dobrý. S každým dílem mi tvůrci nabízejí možnost lépe a lépe poznat jednotlivé postavy a vžít se tak do děje. Samotného mě překvapuje, jak mě zaujal příběh pojednávající povětšinou o ženách v domácnosti, o jejich vztazích a dětech, ale stalo se. ()

Šťouchnutí a rány (2017) (S01E04) 

Nevím, jestli je to jen můj pocit nebo realita, ale s každou epizodou se mi zdá být seriál o něco lepší. Je vtipné, že by měl Ziggy navštívit psychologa, protože to vypadá tak, že zrovna on patří k té menšině v komunitě, která na rozdíl od ostatních takovou pomoc nepotřebuje. ()

Když už tě jednou kousne (2017) (S01E05) 

Už mám jasno, opravdu je to s každým dílem lepší. V tomto se události zase pěkně rozpohybovaly, já jsem se ponořil do děje a než mi došlo, kolik času uběhlo, byl konec. Čím dál víc mě mrzí, že Renata nemá v seriálu více prostoru, protože ji Laura Dern hraje výborně. ()

Horoucí láska (2017) (S01E06) 

Hmm, tentokrát se tvůrcům nepodařilo dosáhnout kvalit předchozí epizody, ale nechci tím říct, že by byl tento díl špatný. Jen mě tentokrát příběh nepřipoutal k obrazovce jako v minulém dílu. ()

Dostaneš, co potřebuješ (2017) (S01E07) 

Kvalitní závěr kvalitního seriálu. Školní večírek se povedl, děj příběhu velice slušně vygradoval a já jsem se velmi dobře bavil, přestože jsem uhodl, kdo stojí za šikanou mezi prvňáky a kdo se tak ošklivě podepsal na Jane. ()

Série 2 (2019) (S02) 

Už jsem jednou napsal, že jsem měl z druhé sezóny silné obavy, a i když to v některých epizodách citelně zaskřípalo, ve výsledku jsem byl příjemně překvapen. V příběhu se objevily dvě nové postavy, zatímco Elizabeth Howard sloužila podle mého názoru jen k natahování děje, Mary Louise Wright se tvůrcům a Meryl Streep opravdu povedla. Úžasně protivná osoba se rty sevřenými jako rektum heterosexuála v gay baru, tahle figura se fakt povedla, poznal jsem to podle toho, že jsem chvílemi uvažoval o tom, jak by mě potěšilo, kdyby ji potkala nějaká smrtelná nehoda. Druhá řada byla proti první sérii o něco málo slabší, ale díky výborné atmosféře si ty čtyři kousky zasloužila. ()

Co udělaly? (2019) (S02E01) 

Příliš jsem se na druhou sezónu netěšil, měl jsem obavy, že půjde jen o nastavovanou kaši po úspěchu první řady, ale úvodní epizoda mě v žádném případě nezklamala. Jasně, tempo bylo pomalé, ale s tím jsem po předešlé sérii počítal, děj se mi každopádně zdál být zajímavým a Mary Louise Wright v podání Meryl Streep protivnou, takže jsem zvědav, jak se to vyvrbí. ()

Upovídaná srdce (2019) (S02E02) 

Děj druhé epizody šel proti prvnímu dílu kvalitativně nahoru a mé hodnocení s ním drží krok. Za celou dobu se v této části nestalo nic velkého, ale všechny ty malé záležitosti jsou výborně propracované, tvůrci znovu dokázali dodat příběhu kvalitní atmosféru a já jsem se fakt bavil. ()

Konec světa (2019) (S02E03) 

Třetí epizoda přinesla určitou dějovou stagnaci, takže jsem musel své hodnocení lehce krátit. Hlavní dějová linie se příliš nevyvíjela, spíš jsem dostal detailnější pohled na americké školství, který mi zase jednou potvrdil to, co si o něm dlouhodobě myslím. ()

Ona to ví (2019) (S02E04) 

Ani tentokrát se děj příběhu nehnal příliš dopředu, zatímco minule si pořádnou porci času urvala škola, teď to byla Amabellina oslava. Nemůžu si pomoct, ale ty neustálé flashbacky už mi začínají lézt na nervy stejně jako Mary Louise. Ta je protivná jako bolavá noha, takže chválím scénáristu za to, jak ji napsal a Meryl Streep za to, jak ji zahrála. ()

Zabij mě (2019) (S02E05) 

Nemůžu se zbavit pocitu, že druhá sezóna jaksi ztrácí tah na branku. Příběhy jednotlivých postav se zacyklily až na Celeste, u které se schyluje k soudnímu jednání. Příběh úplně stagnuje a to, co se probíralo v předchozí epizodě, se v tomto dílu probírá znovu. Kdybych se držel klasifikace ze svého oblíbeného filmu, byly by to za stejné chyby stejné známky, já ale půl hvězdičky uberu (ne, že by se to nějak projevilo). 4*- ()

Špatná matka (2019) (S02E06) 

Šestá epizoda konečně přinesla tolik potřebný vývoj. Soudní líčení tvůrci zvládli s naprostým přehledem a klidně bych přihodil i pátou hvězdičku, kdyby nebylo úplně zbytečné dějové linie s umírající Elizabeth. Tahle postava byla do příběhu evidentně dopsána, aby natahovala děj. ()

Chci vědět (2019) (S02E07) 

Finále druhé sezóny a vlastně i celého seriálu nebylo vůbec špatné, už předchozí díl mi trochu vylepšil náladu a závěr to jen podtrhl. Stejně jako v předchozí části mi vadil nastavovaný děj kolem Elizabeth, ale soudní řízení se opět povedlo a pobavil mě hurikán Renata. ()

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Batman našel svoji Catwoman

Batman našel svoji Catwoman

15.10.2019

Můžete spustit fanfáry, Batman režiséra Matta Reevese totiž oficiálně obsadil Catwoman. Po mnoha spekulacích, kdy se o roli v Hollywoodu ucházela snad polovina atraktivních hereček pod třicet, totiž… (více)

Drama v pozadí úspěšných Sedmilhářek

Drama v pozadí úspěšných Sedmilhářek

13.07.2019

Kabelovka HBO našla v seriálové adaptaci Sedmilhářek od autorky Liane Moriarty nečekaný hit. A to až do takové míry, že po úspěchu na Emmy přemluvila spisovatelku, aby vymyslela pokračování. Hlavní… (více)

Reklama

Reklama