Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny Smiřický, hlavní hrdina povídek a románů Josefa Škvoreckého (Zbabělci, Prima sezóna), který má autobiografické rysy svého autora, prožívá základní vojenskou službu v letech 1953–54, za časů neblaze proslulého komunistického ministra obrany Alexeje Čepičky. Ve vojenském prostoru Kobylec probíhá výcvik tankistů. Danny v hodnosti rotného přitom s nevšední vynalézavostí bojuje s tupostí bolševických lampasáků. Myšlenky na civil, jídlo, ženy a alkohol mu pomáhají, stejně jako jeho spolubojovníkům, přežít absurdní dobu „služby vlasti"… Filmový přepis Škvoreckého díla natočil režisér Vít Olmer spolu se scenáristou Radkem Johnem. Vojenská komedie vstoupila do dějin české kinematografie jako první soukromě natočený celovečerní film od znárodňovacího dekretu v roce 1945. Čeští filmaři se tak vydali na novou cestu svobodného podnikání. V případě Tankového praporu se to určitě vyplatilo – film viděly v kinech dva miliony diváků. V roce 1991 tak snímek obsadil první příčku v návštěvnosti kin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (413)

Peytl 

všechny recenze uživatele

Při vší úctě k panu Škvoreckému (zvlášť teď) si pamatuji, když prohlásil po premiéře Olmerovo pokusu o zfilmování jednoho z jeho románů, že takhle to v té knize nějak myslel a že je to to pravé. No, devadesátá léta byla hodně zvláštní. Knihu jsem v tom případě pochopil úplně jinak. Snad jen abych nekřivdil, Lukáš Vaculík byl vybrán, dle mého soudu, dobře, jako představitel mladého Smiřického, Škvorecký zamlada jak vyšitej. Z filmu si pamatuju jen uřvaného a přehrávajícího pana Skamene, nějaký kozy frajtryně (kurva, to je slovo) Babinčákový a Donutila na tankový věži....jinak nic. Kniha pro mě výborná záležitost, ostatně jako vše od pana Škvoreckého. Olmer naproti tomu filmová katastrofa, která od dob filmu Bony a klid, filmu v ČR jen škodí. Howgh ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Danny Smiřický, hlavní hrdina příběhů Josefa Škvoreckého, se ve vojenském prostoru Kobylec účastní výcviku tankistů. Rotný přitom s nevšední vynalézavostí bojuje s tupostí bolševických lampasáků. Myšlenky na civil, ženy a akohol mu pomáhají přežít absurdní dobu služby vlasti. Nezatížen slavnou literární předlohou, jsem film vnímal jen z pozice jeho filmového zpracování. Herecky je na tom filmový přepis opravdu dobře a slabší scénáristickou linku dokonale smáznou jednotliví herci, a to především v rolích buzerujících důstojníků: Roman Skamene tak výborně přehrává, až mu to odpustíte, protože major Borovička je v podstatě karikatura. Donutil, Jandák a spol. jsou naprosto dokonalí, ale ve Vaculíkově roli bych si dovedl představit klidně i někoho jiného, a přiznám se, že mně v této roli moc neseděl. Rovněž konec filmu žádná sláva. Spousta kultovních hlášek ovšem film dostatečně proslavila, a některé scény jsou nezapomenutelné. Celkově nadprůměrné a lepší než spříznění "baroni". A možná film neměl ani být tak vtipně pojatý, protože přece jen líčil dobu neveselou, ve které se vtipnost hledala lupou. 70% ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niektoré scénky legendárne, no to bolo ale kriku. Našťastie som to na svojej koži zažiť nemusel, ale mať veliteľov predbiehajúcich sa v tom, komu praskne žilka prvému, to by bolo na smiech. Taký Jarko Naď s modrou knižkou by sa ako exminister obrany asi nesmial, ten bol vždy potento až za ušami. Tankový prápor zapadá medzi čiernych barónov obsadením i štýlom a tak sa niektoré situácie vo filmoch môžu aj mýliť. No a keďže scenár bol napísaný za 14 dní, tak to je jednoznačný dôkaz o tom, že vtipy i zelených mozgoch idú tak akosi prirodzene. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film splnil svoj účel len do polovice. Od podobného námetu som čakal viac a aj oprávnene. Lebo situácia vo vojenských oddieloch bola podobná dlhé roky a komedicko-parodické situácie sa dali rátať tisícmi a na podobné filmy sa čakalo dosť dlho a po revolúcii sa s nimi priam roztrhlo vrece. Nechápem, prečo sa pri tomto hereckom potenciáli nerozvil viac. 55%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

První porevoluční soukromý film. Vzhledem k jeho sporným kvalitám by to bylo to jediné, co by stálo za poznamenání, kdybych neměl pocit, že právě tenhle film natolik předznamenává pád české kinematografie do hlubin tápání a hledání, sexuálně hláškovací výplně, vyrovnávání se s minulostí, špatných hereckých projevů a Miroslava Donutila. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (34)

  • Na objednávku prišlo 15 tankov zo Slovenska a všetky boli takmer nepojazdné, takže si ich museli svojpomocne opraviť. (Raccoon.city)
  • Martina Adamcová vzala roli Babinčákové původně jako záskok. (hippyman)

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama