Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

classic 

všechny recenze uživatele

Od réžie, scenára, kamery, hudby a produkcie - všetko uznávaní tvorcovia, herecké obsadenie - taktiež na úrovni, Harrison Ford - nie je len Indiana Jones, či Han Solo, disponuje niekoľkými zaujímavými rolami, ktoré stoja za to, len mne sa zdalo, že po príchode Raula Julii, sa pozornosť strhávala priamo naň, že potom bol Harrison v jeho tieni. Ženské obsadenie - je v obidvoch prípadoch viac, než záhadné, obidve herečky majú dostatok priestoru, aby som si ich obľúbil, obidve sú pekné, i keď sa priznám, že Greta Scacchi ma vzrušovala viac ako Bonnie Bedelia. Hlavná POINTA, je ľahko dosiahnuteľná, že nie je ťažké tápať v tom, ako sa veci majú, brat na to prišiel rýchlejšie ako ja. A práve, ako vravím na začiatku, všetko známe tváre, dobrá - temná kamera, hudba Johna Williamsa, skúsení Alan J. Pakula a Sydney Pollack, aj napriek týmto kvalitám, je to strnulé, predvídateľné, alebo za všetkým treba hľadať ženu, ženskú žiarlivosť... a cetera. Cítil som sa, akoby som chodil stále v začarovanom KRUHU ! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Súdiac podľa množstva filmov z prostredia súdnej siene, je pre Američanov súdna sieň rovnako obľúbeným miestom, ako pre Španielov corrida. Napriek tomu vynikajúce filmy z tohto prostredia spočítam na prstoch jednej ruky. Ani Podozrenie k nim nepatrí. Pomaly plynúce a napätím šetriace krimi z prostredia vysokých štátnych úradníkov by malo mať lepšie tempo, nemalo obsahovať zbytočné chyby (napr. neúspešná domová prehliadka, nevhodná farba na kladivku) a dominantný výraz Harrisona Forda by nemal v divákovi asociovať zmoknuté kura. Takže vynikajúci film ani náhodou. Ale na jedno pozretie môžem pokojne odporučiť. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Alan J Pakula /Sophia´s Choice - 75 %/ mi uz cosi hovori, ale takymito sudnymi frylermi si ma teda ako divaka rozhodne neziska. Filmu chyba akekolvek napatie, herecke vykony Forda /Indiana Jones 1 - 4/ su mdle a nevyrazne a rezia J. Pakulu nevyvazena. Celkovo len dalsi nudny sudny fryler, ktory mi stacilo raz vidiet. 60 % ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Cvičení ??" - "Masturbace !! Úleva zanedbávané manželky !!" ;) Zhrzená žena je nebezpečnější a zákeřnější než cholera !! Presumed Innocent, který opět poněkud zvrhlý tuzemský distributor tupě přejmenoval na provařené Podezření, považuji za nejlepší Pakulův snímek, který stojí na dokonale vycizelovaném promyšleném scénáři s očekávanou, leč poněkud v jiném světle naprosto šokující pointou, jakou jsem opravdu nečekal, přičemž právě mnohdy maximálně úderné dialogy vyvolávají při finále pocit jako po ráně kladivem !! Skutečně maximální zážitek z thrilleru ze soudní síně !! Pakulovi se s přispěním překvapivě krotkého soundtracku Johna Williamse a parádní kamery Gordona Willise i výjimečných hereckých výkonů, kde bych vyzdvihnul snad jen Harrisona Forda a famózního Raula Juliu, daří naprosto bravurně gradovat napětí, aby vám v posledních několika minutách jednoduše vyrazil dech !! Každá do detailu charakterově nečernobílá a propracovaná postava i ten nejmenší detail má nakonec v pomalu a obezřetně vypravovaném příběhu šikovně se všemožně vyhýbajícímu explicitě své jedinečné opodstatnění, což z Podezření činí záležitost bez jediného hluchého místa a geniální mozaiku, která se stává s vložením posledního kamínku nerozbitným mistrovským dílem. Mrzí mě snad jen ta závěrečná scéna, která by se zkrácením na polovinu stala naprosto bezchybnou.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Název filmu říká vše. Presumed Innocent. Ne nevinný nebo podezřelý, ale předpokládaně nevinný. A tak i vy zpočátku předpokládáte, že Rusty stojí na správné straně a jeho obvinění je buď omylem, nebo snahou ho zničit. Jenže pak vidíte rozpory mezi verzí, kterou u soudu prezentuje jeho právník, a tím, co o událostech před vraždou víte, a začnete pochybovat také. Mohl to být skutečně Rusty, kdo svou bývalou milenku zabil? Nebo její vraždu jen někdo využil, aby se Rustyho z jiných důvodů zbavil? A je vrahem vůbec některá z postav, která v příběhu vystupuje, nebo je to, kdo Carolyn zabil naprosto bezpředmětné? Otázky, otázky, otázky. A všechny zabaleny do poměrně temného příběhu plného amorálních postav, kde nic není černobílé. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v amerických městech Detroit, New Jersey a New York a také se natáčelo v kanadském Windsoru v provincii Ontario. (Terva)

Reklama

Reklama