Reklama

Reklama

Spirála strachu: Saw pokračuje

  • USA Spiral: From the Book of Saw (více)
Trailer 1

Začíná se psát nová kapitola z děsivé knihy Saw. Zločinný strůjce pokřivené spravedlnosti roztáčí spirálu nečekané pomsty. Mladý detektiv Ezekiel "Zeke" Banks (Chris Rock) a jeho parťák (Max Minghella) vyšetřují děsivé vraždy, které začínají připomínat nechvalně známé případy z minulosti. Nevědomky se tak stanou hráči na šachovnici morbidní hry zákeřného vraha. A to ještě "Zeke" netuší, že spolu s ním bude ďábelskému plánu šíleného zločince čelit i jeho otec, vážený policejní veterán (Samuel L. Jackson). (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (297)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tenhle Saw ukazuje i trošku jinou polohu a čas, kdy trávíme s budoucími oběťmi během pastí se smrskl na úplné minimum. Místo toho sledujeme zmatené vyšetřování detektiva Rocka. Suverénně nejslabší příspěvek do už 9dílné série. A to i přesto že opět dorazili konečně trošku známější herci. Má cenu vůbec dále pokračovat? 20% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se jednalo spíše o průměrou detektivku, co si hraje na něco připomínající saw. Spokojený jsem však nebyl, jelikož vraždy byly zaměřené na čirou brutalitu, nebyly vůbec nápadité a oběti neměli šanci uniknout. Postupně si mě však bylo dílo schopné získat a Samuel L. Jackson, přestože zde měl jen miniroličku, stihl říci svoji MF frázi a když náš Samík pronese tato kouzelná slova, tak to nemůže být v žádném případě špatný film. Vzápětí se to potvrdilo a na závěr nás čekal klasický Saw mindblowing twist, kdy mi hlavou bleskly i čtyři hvězdy. Ve srovnání s ostatními díly (viděl jsem je všechny) jsem však rychle vystřízlivěl. Toto dílo, ač podhodnocené, je stále pouze průměrné. 55-60% ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Už to Saw fakt nechte odpočívat. Spirála strachu je vlastně banální thriller o pomstě na prohnilých policajtech, který by žádné spojení na původní sérii ani mít nemusel. Saw značka je jen ospravedlnění toho, aby sem tvůrci mohli narvat pár krvavých pastí. Které jsou opět tak technicky vyspělé, že divák jen žasne, jak je ten záporák byl schopnej vyrobit - a jestli mu to za to vlastně stálo. Nicméně nic proti nim, neboť těch pár krátkých krvavých scén je na filmu nakonec to nejlepší. Zbytek je těžká policejní nuda s postavami neuvěřitelně otravnými (hlavní postava Zeke) nebo neuvěřitelně směšnými (šéfová) a také s hrubě čitelným rozuzlením. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Znovu jsem doplatil na svůj filmový přehled, kdy člověk po zhlédnutí tisíců filmů už zkrátka dokáže na první dobrou odhadnout nejenom scénáristicky vhodného záporáka, nýbrž už jsem to posunul do bodu, kdy už přesně vím, které scénky budou později použité do závěrečného pseudo šokujícího odhalujícího závěru, který bývá v rámci série Saw pravidlem. Zdejší nízké hodnocení mě trošku odrazovalo, ale nebylo to nakonec v rámci žánru až tak strašné. Jasně, jsou zde věci, se kterými si tvůrci mohli podstatně víc vyhrát. Zejména mě iritovalo to, že snad všechny postavy stejným způsobem nakráčely do zcela očividné pasti, o které celou dobu věděli, přesto v určitý moment všichni měli potřebu odložit zbraň a zatelefonovat si někomu na záznamník, aby mohli být zezadu překvapeni a uspáni. Už poprvé to bylo debilní a v tomto filmu to vidíte asi tak 4x. Tento díl bezesporu nedosahuje ani vzdáleně atmosféry prvních dílů. Přesto děj nebyl vyloženě nudný, i když jsem znovu celý díl správně tušil, kdo za vraždami stojí. Chris Rock opravdu nebyl dobrý a rozhodně to nebylo jen tím, že jej má asi každý zafixovaného jako komediálního herce. Nic proti kampani "Dejme šanci černým", ale jsem pevně přesvědčený, že dokonce i v černých řadách se jistě dali najít vhodnější herci. Nejméně kvalita poklesla v rámci jednotlivých vražd, které byly velmi rozmanité a dostatečně brutální. [65 %] ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Hodilo by se napsat něco jako "Když dva lidi dělají totéž, není to totéž", jenže i na Spiral se podíleli víceméně stejní tvůrci jako na předchozích Saw, tak kde se sakra stala chyba?? Víceméně je to klasická detektivka spojená do obrazu zkorumpované policie, která jen tak okrajově těží ze série Saw právě v kvalitních pastičkách, luxusním gore a osvěžujícím soundtracku, ale bohužel jinak to se sérií nemá moc společného a je to jen jakási vykrádačka zvučného jména Saw. Pastí až tak moc není, příběh je relativně "oukej", ale s přihlídnutím k tomu, že jsme měli dostat Saw reboot (btw proč tomu říkají reboot, když je to ze stejného univerza jako všechny díly předtím po smrti Kramera a zabývá se dalším kopírovačem Jigsawa...?), tak je to neskutečná slabota a asi něco diametrálně odlišného, než jsme jako fandové očekávali. Závěrečné rozuzlení není vyloženě špatné, ale narozdíl od klasiky není ani až tak úderné, jak je zvykem, a hlavním tahounem staré série byla její dějová návaznost, propletenost, vývoj postav a čekání na další díly, což tady až extrémně chybí a samozřejmě to ubírá na kvalitě. Stejně tak záporák není nijak výrazná archetypální osobnost a já osobně jsem jej uhádl už před polovinou filmu, což by zkušenějšímu oku nemělo dělat problém. Lepší by bylo Spiral nesrovnávat a ohodnotit jako samostatný film, ale bohužel to se jen těžko dělá, a tak se není čemu divit, že dostává tolik disliků a palců dolů, když laťka je už tolik let nastavena úplně na jiné úrovni. Uspokojující, ale bohužel žádné guilty pleasure, na které bych se chtěl kouknout znovu. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (12)

  • Původně měla být premiéra v roce 2020, avšak kvůli pandemii Covid-19 se premiéra posunula na rok 2021. (Raichu.Cz)
  • Natáčení probíhalo v kanadském Torontu od 8. července do 26. srpna 2019. (Leopard105)

Související novinky

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno