Reklama

Reklama

Meandr

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lisa (Gaia Weiss) se probudí v podivné trubici plné smrtících pastí. Její jedinou možností je jít dál. Ale není jasné, jak daleko se může dostat. (JasonCZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Začínám pomalu ale jistě těmto neokoukaným žánrovkám ze země galského kohouta přicházet na chuť. Již Kyslík z tohoto roku se zařadil na vysoké příčky, no a Méandre mě oslovil stejně tak. Hlavní hrdinka ztvárněná Gaiou Weiss neskutečně sympatická, z pozice diváka jsem jí držel všechny čtyři palce, aby všechny nástrahy překonala v plném zdraví. Bavila mě hra se světly (kombinace červené, žluté, modré). Jednotlivé druhy pastiček (scény pod vodou, kremace či roztočená turbína) skvěle zvolené, tady si člověk hned vzpomene na Saw (Kostku ještě musím dohnat :D). Plus se zde najde pár nepříjemných scén (celý film se nese v tomto duchu, to jo, hudba se vám zažírá hluboko pod kůži, ale ten "zombie", tam se mi nejvíce tajil dech). I brutálnější momentky se dostaví. Menší problém mám s nedořečeností na konci, tam to tvůrci asi nechtěli moc vymýšlet, tak to nechali na nás, ať si to domyslíme. I tak ale nemohu jít pod 8/10. Paráda ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Místo kostky potrubí a ono to funguje velice dobře. Tedy ty stísněné prostory byly skličující a pronásledování oním, co  přišel o ruku a byl spálen, bylo fakt na nervy. Oheň, voda a místo zbývajících živlů kyselina, mrtvoly a podobné legrácky. Nerad vyzrazuji to důležité, nedej bože konce, ale tady musím jasně napsat, co tím chtěl autor říci. Tudíž nejspíš SPOILER. Kde tedy Lisa vlastně byla? Odpověď je prostá - v Očistci. A po mučeníčku a překonání překážek se zaslouženě dostala nahoru, na rozdíl od Adama, který si to samozřejmě coby několikanásobný vrah nezasloužil a jehož hříchy byly daleko těžší než ten Lisin. Pěkný vizuál, výborná hudba a snaživá Weissová. „Jsem mrtvá?" „Tvé tělo už umřelo několikrát..." „ ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Kostka (1997) konečne našla, po viac ako 20 rokoch, ako tak dôstojného nasledovníka. Z pohľadu klaustrofóbie veľmi účinné. Chýbala tomu však nejaká nadstavba, ktorá by celý ten boj o život lepšie opodstatnila a hlavne mi vadil malý počet druhov prekážok/pastí. Jednohubka, ktorá premrhala vlastnú vynaloženú snahu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ten konec se mi na rozdíl od většiny uživatelů líbí a je mi na něm sympatické i to, že se dá interpretovat (minimálně) dvěma způsoby - přičemž oba jsou úplně jiné, ale teoreticky vyznívají stejně. Jen jeden z nich by se ale dal označit jako podobenství, kterým by tenhle film mohl naprosto jednoduše a geniálně být, jenže není. Jenže Turi to vedl spíš v té druhé, jednodušší interpretaci a úplně se mu to nepovedlo ani tak. Atmosféru to má celkem slušnou a v druhé polovině se konečně začíná děj někam posouvat dál a začne to být i napínavé, jenže celý ten film má jeden zásadní problém. Chce to být mixem Kostky a Haze, přičemž nechápe ani u jedno z těch dvou filmů, v čem tkví jeho kouzlo, jen se jejich prvky snaží hloupě napodobit. Kostka měla velmi sofistikovaný mechanismus, sázelo se v ní především na promyšlenost a na inteligentní postupné odhalování toho, jak to v ní vlastně funguje. Haze zase zdařile vyvolává echt klaustrofobickou atmosféru bez žádných filmařských hrátek, zato co nejvíc naturalisticky a (jestli si to dobře pamatuju) digitální kamerou. Méandre se tváří chytře, ale hlavní hrdince servíruje pasti bez jakékoli logiky a opodstatnění, prostě tam jsou a tak to je - což platí i o té podivné příšeře, která tam je fakt je jen tak, nic nesymbolizuje, prostě má "děsit". A natočené je to filmařsky sice zajímavě, ale taky docela chladně a i když to atmosféru má, žádné větší klaustrofobické dojmy jsem z toho neměl - ty jsem měl především v tom Haze. A tak je z Méandre jen průměrný film, na který člověk ale časem stejně nejspíš zapomene, protože nepřichází s něčím navíc. I tu pointu jsem viděl už někde jinde, ale stejně z toho je tím "nejoriginálnějším"... Slabé 3* ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

No to je zase výplod jako stehno. Jistý pan Turi totiž napsal a natočil takovou historku, že si říkám, jak mu takový nesmysl mohl vůbec někdo zafinancovat a hlavně jak mu to vůbec mohlo publikum tak pozitivně zbaštit, leč v obou případech k tomu skutečně došlo, a já zas jen obracím oči v sloup a sám sebe se ptát, jestli jsem tak mimo já, nebo ostatní. Každopádně, můj zásadní problém s touto podívanou spočívá v samotné podstatě celého filmu, která je fakt, s prominutím, úplně debilní, nepochopitelná, rádoby chytrá, pro mě je to ovšem spíš jen nepovedený zmetek, kdy jsem při závěrečných titulcích měl jen jeden jediný pocit, a to že jsem právě spláchnul devadesát minut svého života do hajzlu. Což o to, celé to tedy sice začne fakt svižně, kdy velmi pohledná ústřední hrdinka se během chvíle objeví v jakémsi labyrintu potrubí, nebo co to vlastně mělo být, a já byl ve velkém očekávání, co vše se jí cestou za svobodou bude zábavného dít. Hned první pasti ale naznačili, že to zas až taková hitparáda nebude, jelikož ony pasti nebyli ani nápadité a ani efektní, ale pořád jsem sám sebe ještě přesvědčoval, že se to teprve určitě rozjíždí, jenže zhruba po půl hodince ovšem přišlo první velké varování, co bude diváka asi čekat, a to v podobě jakéhosi mechanického ramene, které vyjede ze stropu směrem k hrdince, na jejímž konci byla trapně zpracovaná lebka s ,,uzdravovací´´ přilbou, která zahojila ústřední hrdince krvavý šrám a já si v ten okamžik poprvé a rozhodně ne naposled řekl, tvl, co to je??? To jsem ale ještě netušil, že to je teprve začátek celého toho nesmyslu. Po pár minutách totiž hrdinka dolezla téměř ke konci, jenže úplného cíle se jí nepodaří dosáhnout a najednou se objeví zpátky na začátku. A nanovo, ty samé pasti, ty samé problémy, do toho se objeví pár zhovadilých vsuvek, které místo toho aby cokoliv vysvětlovali, tak akorát naopak spíš ještě přiložili pod kotlem celé té nesmyslnosti, no a pak dojde konče k závěrečné pointě a to je dámy a pánové taková šleha, že nebýt pár napínavějších momentů a již zmiňované pohledné herečky, tak bych tomu s tou největší chutí lupnul ryzí Odpad!, jelikož tohle je přesně ten typ rozuzlení, který já označuji za tvůrčí vytření si prdele divákem. Já zkrátka po celou dobu vůbec nepobíral, o co tu šlo, kde, čím, za čím, jak a proč se ta hlavní postava vlastně pachtila, navíc veškeré ty stále dokola opakující se pasti tu jsou fakt o ničem, takže ani ony tu podívanou jakkoliv neoživili, a mě z toho prostě nevyplývá nic jiného, než směrem k Meandre konstatovat jedno velké, rozhodné NE! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení začalo 18. listopadu 2019 a trvalo 33 dní, natáčelo se v pařížském regionu. (bianci)

Reklama

Reklama