Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 361)

Cival 

všechny recenze uživatele

Tak takhle vypadá absolutní špička mezi horory pro teenagery. Skvělý nápad, ještě lepší zpracování ve scénáři a prakticky bezchybné vizuální podání režiséra. A ani nemá cenu pozastavovat se nad atmosférou - ta sálá už z plakátu i trailerů. Ale k absolutní dokonalosti pořád dost chybí. Jednak mě už pekelně irituje klišé, kdy hodný míří na záporáka a místo toho, aby vystřelil, tak si nechá sebrat bouchačku a k tomu rozbít ciferník (v Saw předvedené hned třikrát), a ten konec... sice šokující, ale do pevného příběhu náhle vletěla spousta otazníků a logických nedomyšlností. I tak spokojených 85%. Tuhle hru stojí za to prožít. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Překvapivá mozaika s šokující pointou, která se zdá být tak rafinovaná, až se do ní zamotali i sami tvůrci. (Nad použitím pilky k jinému účelu je radno nepřemýšlet.) Film také disponuje kvalitním hudebním doprovodem a prolízat se jeho hustou atmosférou až na konec je opravdový zážitek. Již nikdy se vám nejspíš nestane, abyste usnuli ve své fotografické komoře. [TOP 19/13 72%] ()

Reklama

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Prvý a neprekonaný diel série ťažiaci z istej dávky originality, lenže za všetkými tými dokonale mraziacimi scénami sa skrýva samoúčelná snaha za každú cenu šokovať, maskujúca vatu naokolo a logické nezrovnalosti, ktoré vyplávajú na povrch hlavne v samom závere. Ak vypnete mozg, kvalitný atmosferický zážitok vás zrejme neminie, čo sa už o ďalších a čoraz zbytočnejších pokračovaniach povedať nedá. Aj kvôli nim, jednoduchosť a pôsobivosť nápadu jednotky vyznieva s odstupom času predsa len priaznivejšie, hoci stále nejde o nič výnimočné. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Hmmm ťažký oriešok. Tento film rozhodne NEPATRÍ do TOP 200. Saw je však po dlhom čase prvý thriller made in Hollywood , ktorý zamestnal moje mozgové závity. Jedná sa o inteligentný film, ktorý je tak trochu podvodom na divákovi, pretože ho do poslednej minúty nechá hľadať koňa, aby nakoniec zistil, že sa na ňom vezie. Niekomu môže počet zvratov vo filme vadiť, ja som sa v nich však orientoval celkom dobre, čo bolo možno na škodu hodnoteniu. Nachádza sa tu totiž niekoľko zjavných nelogičností, ktoré nemôžem bez spoilerovania uviesť , a ktoré zrážajú moje hodnotenie. 7/10 ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Brutálně šokující a šokujícně brutální podívaná, kterou nelze jen tak rozdýchat a to není fráze, ale fakt! Old schooloví příznivci hororů si možná díky očividné HŘE na efekt nemusí tak úplně přijít na své, ale mladá generace bude skákat (nebo zvracet?) radostí. Není to však jen omračující Shyamalanovské vyvrcholení, účelně zběsilá režie, depresivní atmosféra a hektolitry krve, i samotný nápad na lekci o životě a smrti je dosti originální a efektní, byť je opět spíše na efekt, než aby měl reálné kořeny v psychologickém rozboru. Každopádně tohle byl jeden z mých nejsilnějších filmových zážitků, jsem totálně převálcován... 10/10 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (98)

  • Postava Jigsawa je inšpirovaná americkým detektívom, ktorého prezývky zneli „Puzzle" alebo tiež „Jigsaw John". Slúžil v rokoch 1942-1993, jeho pravé meno je John P. St. John (1918-1995). Dostával tie najbrutálnejšie, najzamotanejšie a najslávnejšie vraždy v 2. polovici 20. storočia a za celú svoju kariéru údajne vyriešil dve tretiny z 1000 kriminálnych prípadov. (ČSFD)
  • Film měl mít původně přístupnost NC-17 (mládeži do 17 let nepřístupné), ale po vypuštění některých záběrů se povedlo jeho přístupnost srazit na R (mládež do 17 let pouze v doprovodu dospělé osoby). (imro)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama