foto

Brian Blessed

  • nar. 9.10.1936 (81 let)
    Mexborough, Hrabství York, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Proč dostávám takové role? Asi proto, že ostatní herci by je nedokázali zahrát. Nemají na to dost energie.“

Ačkoli Brian Blessed měří průměrných 177 centimetrů, na své okolí působí dojmem obra. Z určujících znaků jeho osoby uveďme především nesmírné charisma, zvučný hlas se silou hromu, smysl pro humor a dojem všestranné mohutnosti. Anglický filmový a divadelní herec, autor pěti knih, vášnivý horolezec a milovník dobrodružství, to je Brian Blessed.

Brian Blessed se narodil v severoanglickém Mexborough na podzim roku 1936, dětství prožil v hornické vesničce Goldthorpe, kde se jeho otec, William Blessed, věnoval činnosti obzvláště v té době nebezpečné - dobývání uhlí. Pro Briana chtěl lepší osud, ale když měl vážný pracovní úraz, musel jeho syn odejít ze školy a najít si práci. Brian tak byl nucen se již ve čtrnácti letech zapojit do pracovního procesu (pracoval mj. jako hrobník). V osmnácti letech se nervově zhroutil, ale s pomocí rodiny a přátel se mu podařilo opět se postavit na nohy, takže mohl absolvovat vojenskou službu - sloužil u Královského letectva jako parašutista.

K divadlu Brian přičichl už jako mladý chlapec, totiž ve školních představeních, a ta vůně se mu zalíbila. Není proto divu, že se snažil herectví věnovat systematičtěji, což se mu podařilo, když nastoupil na prestižní Bristol Old Vic Theatre School. Tam se také setkal se svým dlouholetým blízkým přítelem Patrickem Stewartem, se kterým jej mimo jiné spojuje láska k nesmrtelnému bardu Williamu Shakespearovi.

Koncem šedesátých let se začal zajímat o horolezectví a brzy se jeho pozornost stočila směrem k nejvyšší hoře světa. Na Everest se vydal celkem třikrát. Poprvé z toho byl film GALAHAD OF EVEREST (1991), podruhé, roku 1993, vystoupal do osmi a půl kilometru, čímž se stal nejstarším člověkem, který kdy dosáhl takové nadmořské výšky bez kyslíkového přístroje. Naposledy se na Everest podíval v roce 1996, opět s kamerou, když natáčel dokument pro britskou televizní stanici Channel 4. Brianovy sportovně-cestovatelské aktivity se však neomezují jen na horolezení, má za sebou cestu na severní pól nebo venezuelskou expedici Ztracený svět.

Brian Blessed je mohutnou osobností i co se týče uměleckého záběru. Činohra, muzikál, televizní inscenace, seriály, film – je toho málo, do čeho se „nenamočil“. Do filmového světa se z toho divadelního dostal, stejně jako mnoho jiných herců, přes televizní obrazovku. V sedmdesátých letech se začal objevovat v televizních inscenacích a seriálech (např. jako Augustus v JÁ, CLAUDIUS, 1976). Výrazná tvář i expresivní projev mu umožnily, aby brzy proniknul do povědomí diváků i filmových tvůrců. S jeho průlomem na filmovém plátně to však nebylo až tak jednoznačné, neboť i jeho zřejmě nejslavnější role prince Vultana v kultovním FLASH GORDONOVI (1980) byla rolí pouze vedlejší. To samé můžeme říct o jeho ztvárnění Lorda Locksleyho, otce slavného zbojníka z Sherwoodského lesa (ROBIN HOOD: PRINCE OF THIEVES, 1991), nebo ducha Hamletova otce v Branaghově adaptaci nejslavnějšího dramatu všech dob z roku 1996. A tak by se jeho kariéra možná dala vystihnout slovy „epizodní, ale nezapomenutelný herec“.

V současné době žije spolu se svojí ženou, herečkou Hildegardou Nielovou, v hrabství Surrey v jihovýchodní Anglii. Jejich dcera Rosalinda se rozhodla jít ve stopách rodičů, také se věnuje herectví.

Michal "PhillM." Marek

Herecká filmografie

Filmy

2018 Dark Ascension II: The Journey to Hell
Shed of the Dead - vyp.
2017 Banking on Mr. Toad
Dark Ascension
2013 Legenda Země Oz: Dorotka se vrací
2012 Chcete být piráty?
Piráti!
Star Wars: Impérium útočí (TV film)
2010 Cesta na vrchol
2008 Agent Crush
2007 Obchod století
2006 Conclave, The
Jak se Vám líbí
Meč spravedlnosti
Mist: The Tale of a Sheepdog Puppy (TV film)
2004 Alexander Veliký
Cabbages & Queens
Olympiad 448 BC: Olympiad of Ancient Hellas
2003 Devil's Harvest
2000 Někdo musí z kola ven
1999 King Lear
Největší obchodní dům na světě (TV film)
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
Tarzan
The Nearly Complete and Utter History of Everything (TV film)
1997 Macbeth
1996 Bruce, The
Hamlet
Kateřina Veliká (TV film)
1995 Únos (TV film)
1994 Chasing the Deer
MacGyver: Ztracený poklad Atlantidy (TV film)
1993 Lady Chatterleyová (TV film)
Mnoho povyku pro nic
1992 Back in the U.S.S.R.
Exam Conditions (TV film)
Žabák Freddie
1991 Prisoner of Honor (TV film)
Robin Hood: Král zbojníků
Waiting for Godot
1990 Blood Royal: William the Conqueror (TV film)
1989 Jindřich V.
1984 Pán z Ballantrae (TV film)
1983 Cesta do Číny
Pes baskervillský (TV film)
1982 Cosmic Princess (TV film)
1980 Flash Gordon
1978 Beginning, The
1976 Into Infinity (TV film)
Midsummer Nightmare, A (TV film)
Story of David, The (TV film)
1975 Great Alfred, The (TV film)
King Arthur, the Young Warlord
1973 Recruiting Officer, The (TV film)
1972 Jindřich VIII. a jeho šest žen
Muž jménem La Mancha
1971 Poslední údolí
Trojan Women, The
1970 Rodinné pouto
Whom God Hath Joined (TV film)
Wine of India (TV film)
1969 Barrister at Law (TV film)
Dokud nás smrt nerozdělí
Son of Man (TV film)
1968 Cold Comfort Farm (TV film)
1966 Vánoční překvapení

TV seriály

2015 Danger Mouse (TV seriál)
2013 Henry Hugglemonster (TV seriál)
2012 Wizards vs. Aliens (TV seriál)
2011 Pointless Celebrities (TV seriál)
2008 Griffinovi (TV seriál)
Cesta do Němec (S07E03)
2004 Prasátko Peppa (TV seriál)
2000 Doctors (TV seriál)
1999 Big Knights, The (TV seriál)
1997 The History of Tom Jones, a Foundling (TV seriál)
1995 Johnny a duchové (TV seriál)
1990 Castle of Adventure, The (TV seriál)
1988 War and Remembrance (TV seriál)
1987 My Family and Other Animals (TV seriál)
Villém Tell (TV seriál)
1986 Boon (TV seriál)
Lovejoy (TV seriál)
Silverův návrat na ostrov pokladů (TV seriál)
1984 Poslední dny Pompejí (TV seriál)
1983 Černá zmije (TV seriál)
Černá pečeť (S01E06)
Čáryčichač a lovec čarodějnic (S01E05)
Vous královny španělské (S01E04)
další epizody (6)
1981 Little World of Don Camillo, The (TV seriál)
1979 Aphrodite Inheritance, The (TV seriál)
Crime and Punishment (TV seriál)
Minder (TV seriál)
Neobvyklé příběhy (TV seriál)
1978 Blakes 7 (TV seriál)
1976 Já, Claudius (TV seriál)
Space: 1999 (TV seriál)
The Metamorph (S02E01)
1975 Inspektor Regan (TV seriál)
Space: 1999 (TV seriál)
Death's Other Dominion (S01E05)
Survivors (TV seriál)
Venturers, The (TV seriál)
1974 Boy Dominic (TV seriál)
Churchill's People (TV seriál)
1973 Thriller (TV seriál)
1972 Arthur of the Britons (TV seriál)
1971 Justice (TV seriál)
Shirley's World (TV seriál)
1970 Crime of Passion (TV seriál)
1969 Hadleigh (TV seriál)
Randall a Hopkirk (TV seriál)
Duch, jenž zachránil Monte Carlo (E23)
1968 Kriminalista (TV seriál)
1967 ITV Playhouse (TV seriál)
The Further Adventures of the Musketeers (TV seriál)
1966 The Three Musketeers (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
Public Eye (TV seriál)
The Troubleshooters (TV seriál)
1964 The Wednesday Play (TV seriál)
1963 Doctor Who (TV seriál)
1962 Z Cars (TV seriál)
1961 The Avengers (TV seriál)

Dokumentární

2017 Life After Flash
2014 From Borehamwood to Hollywood: The Rise and Fall and Rise of Elstree
2013 Doctor Who: The Doctors Revisited (TV seriál)
Toulky britskou minulostí (TV seriál)
2011 Fry's Planet Word (TV seriál)
QI Genesis (TV film)
Wojtek: The Bear That Went to War
2008 Blackadder Exclusive: The Whole Rotten Saga (TV film)
Blackadder's Most Cunning Moments (TV film)
2007 We Love 'The Sky at Night' (TV film)
2003 Let's Write a Story (TV seriál)
2001 I Love Christmas (TV film)
2000 Night of a Thousand Shows (TV film)
1998 Hey, Mr Producer! The Musical World of Cameron Mackintosh (koncert)
1995 Doctors, 30 Years of Time Travel and Beyond, The
1991 Galahad of Everest (TV film)
1980 Hudba pro radost (TV film)

TV pořady

2013 Was It Something I Said? (TV pořad)
1965 Jackanory (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1999 King Lear

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace