Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (323)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Perfektní a na svou dobu odvážné podobenství o nádherné české závisti, která se neštítí ani bonzáctví na VB. Těžko určit, který z obou ústředních párů je vlastně ten maloměšťáčtější. Mně osobně nejvíce učaroval šarmantní Miloš Kopecký jako komparsista v důchodu, neustále se strachující o svůj pečlivě opatrovaný automobilový vrak. Jemu ale pochopitelně skvěle přihrávají Stella Zázvorková s Ivou Janžurovou a kupodivu se mezi nimi neztrácí ani, přece jenom herec trochu jiné úrovně, František Peterka. Jenom to pokrevní spojování Miloše Kopeckého s Luďkem Sobotou je podle mě víc než smrtelná urážka. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Petr Schulhoff uměl točit vynikající kriminálky (série s majorem Kalašem), nebo výborné komedie, jakou je tato pecka! Čtveřice sousedů v podání Miloše Kopeckého, Stelly Zázvorkové, Františka Peterky a Ivy Janžurové jsou geniálně zahrané a nádherně ukazují tu naši českou povahu. Prostě klasika a těch naschválů, co si mezi sebou dělají jsou k popukání. Tohle je příklad klasické satirické komedie 70. let a já jsem šťasten, že jich tenkrát vznikalo poměrně dost. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Tady nejen, že nepoteče voda, tady poteče krev!" - "A další odvetné akce budou následovat!" - naprosto vynikající komedie, nevysychající studna skvělých hlášek a plejáda úžasných herců v úžasných rolích - Janžurová přímo exceluje, Peterka je vynikající a paní správcová je super. Sousedská bitva o to, kdo je větší maloměšťák, přitom jsou maloměšťáci všichni. Ač třicet let starej film, myslím, že narozdíl např, od "Zítra budeme chytřejší, starouši" nebo "Marečku podejte mi pero", má co říci i dneska.... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

"Tady né, že nepoteče voda. Tady poteče krev!" Herecký koncert minimálně tří geniálních herců - Miloše Kopeckého, Stelly Zázvorkové a Ivy Janžurové. A ostatní jim zdatně sekundují v této nestárnoucí potměšilé komedii ze sousedství. Ukázka (aut.pračka): http://www.youtube.com/watch?v=5E1McR00h3E ()

DonQ 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nesouhlasím s názory, že téma sousedské závisti je dnes již překonané, naopak! Pro mne je film doslova přesycen skvělými hláškami a pamětihodnými hereckými výkony. Některé nešvary hlavních postav jsem bohužel objevil i ve vlastní rodině :o) Obzvláště manželé Bartáčkovi jsou mimořádně vtipná dvojka. Film mi jen nepatrně kazí možná zbytečná vsuvka románku mladého Nováka s mladou Bartáčkovic. Jinak pro mne kultovka a řadím ji o chlup výš než třebas "Marečka" nebo "Jáchyma". ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Ve scéně, kdy se stěhovák ptá pana Nováka (Miloš Kopecký), ve kterém patře bydlí, Novák odpoví, že v desátém. Ještě v témže záběru je ale možné všimnout si, že dům má pater jen devět. Na signalizaci k výtahu je však světel, která označují jednotlivá patra, dokonce jedenáct. (Stejšn)
  • Na začátku filmu, když pan a paní Bartáčkovi (Iva Janžurová, František Peterka) řeší v předsíni u Nováků (Stella Zázvorková, Miloš Kopecký) „malé extempóre s neteří“ a Bartáček práskne dveřmi, spadne ze zdi ozdobná maska. Ihned po jejím pádu je vidět, jak někdo vysouvá ze zdi hřebík, který předtím vytáhl, aby maska spadla. (pjotri)

Reklama

Reklama