Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (322)

kingik 

všechny recenze uživatele

Co dodat. Snad jen to, že to bylo dokonale zahrané, adekvátně zrežírované Petrem Schulhoffem a mělo to crazy nápady a s lehkostí podávané gagy, které jako by jeden na druhý navazovaly a vytvářely originálně vypointované scény. Pro vyšší hodnocení je film málo současný, schází i pevnější dějová kompaktnost a časté reprízování film činí ohraným. Jinak nemám k této klasice výhrady. 60% ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Tohle mi sedlo asi jako list opuncie na holá záda. A po každém dalším nakouknutí jen další a další plácnutí. Celá parta zde umístěných herců by dokázala víc, kdyby nebyli limitovaní poplatností době vzniku. A v neposlední řadě ta satira, která tu má jakože napadat maloměšťáctví, je mi spíš protivná. To opravdu radši šipku mezi ty zasrané opuncie, než další opáčko na TV Noha. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Nekonečné hádky susedské, motivované závisťou. Snáď by som to hodnotil lepšie, nebyť podprahového ideologického pôsobenia v podobe reklamy na sídliskové bývanie, kde môže vzniknúť aj akási solidarita (keď už nie priateľstvo) znesvárených. Chyba nie je v hercoch, tí spoľahlivo odohrávajú svoje naštvané role, ale v zámernom rozlišovaní hodnoty prostredia, v ktorom sa dej odohráva. Pokiaľ dvojice bývali v starom pavlačovom tehlovom dome, hádky boli intenzívnejšie, emocionálny presah často hraničil so zúrivosťou. Navyše nenápadne boli naznačené nevýhody starého typu bývania: spoločná točka na vodu, ktorá má časté výpadky, podobné ako plyn. Cez steny je všetko počuť. Naproti tomu je v paneláku všetko fajn, samostatné kúpeľne a práčovňa obrúsi susedské spory (napriek záveru - prísľube pokračovania tejto komunálnej komédie). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ty sociálně-kritické filmy Schulhoffovi až na asi dvě výjimky (Dědeček, Miláček a když přimhouřím oči, tak snad i Šéf) nijak moc nešly. Ne že by ten film nebyl zábavný, ale je to jen díky hercům, kteří si role užívali. Jinak mírně přehnaně exponovaná sousedská žárlivost je jako téma nosná, ale chtělo by to třeba větší koule a jít až do destruktivních konců, ne se pořád smířlivě držet zpátky a konec udělat jako nekonec, protože nevím, co s tím (absolutně jsem nepochopil, když je chtěli ti mladí usmířit, proč se fakt nevzali a proč v rozhodující chvíli zmizeli?) Přidanou hodnotou tohoto filmu je stará Praha, když to ještě byla stará Praha, a ne soubor nesourodých moderních developreských projektů. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem tomuhle filmu dal druhou šanci, když jsem viděl, že ho mám hodnocenej tak nízko. Ani tentokrát u mě film ale neuspěl. Celé je to strašně přitažené za vlasy a i ta základní kostra příběhu (v podobě rozhádaných sousedů) je dost povrchní a asi i díky tomu jsou mi vlastně všechny postavy dost nesympatické (přestože herecky jsou zvládnuté parádně, obzvlášť Franta Peterka tu dělá divy). Na tenhle českej rádoby komediální film docela rád zapomenu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Auto Evžena Nováka (Miloš Kopecký) je značky Škoda, model Octavia z roku 1961 typ 702. (SONY_)
  • Ve scéně, kdy Bartáčková (Iva Janžurová) přestřihne prádelní šnůry s prádlem, jsou vidět nejprve jen dvě, ale v dalším záběru se už nacházejí tři – třetí přímo před jejím bytem. (sator)

Reklama

Reklama