Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (322)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Docela zábavný sousedský dýchánek . Mám za to, že Stella Zázvorková s Milošem Kopecký a Iva Janžurová s Františkem Peterkou jsou snad skuteční sousedi, Luděk Sobota je ve skutečnosti Luděk Sobota a Dagmar Havlová - Veškrnová je ve skutečnosti buranka, protože své role všichni zahráli vskutku přirozeně, hlavně Dagmar Havlová - Veškrnová. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Já to šmírování a pronásledování sousedů nijak záporně nehodnotím. Za a) vzhledem k tomu, že život nemá žádný objektivní smysl, je jedno, jak ho člověk stráví, jestli tímhle způsobem nebo nějakým jiným, třeba všeobecně považovaným za lepší. A za b) je to přeci hezký pocit, když jeden ví, že na něj ten druhý neustále ve dne v noci myslí... pravda, sice myslí s nenávistí, ale myslí! Furt lepší než bejt přehlíženej, každýmu lhostejnej. Takže si jeden připadá tak trochu jak nějaká rocková hvězda, u nich si fanynky lepěj na stěny jejich portréty a decentně po nich vzdychají, u toho jednoho si zase sousedi lepěj na stěnu uši a hrnečky a nedecentně řvou, takže v podstatě to samý. ()

Reklama

cab 

všechny recenze uživatele

Dva manzelske pary bydlici vedle sebe se nemohou vystat a tak si snazi zneprijemnit kazdou moznou chvili svych bezvyznamnych zivotu ruznymi nejapnymi zerty a naschvaly. Slusna a mistami velmi napadita komedie, ktera je lehce zapamatovatelna diky skvelym hercum i castym navratum na ceske obrazovky. 60% ()

BloodMax 

všechny recenze uživatele

Komedie, u které se člověk směje skoro neustále, bohužel kvůli tomu, že dnes v TV dávají kulové a mladí neumějí pořádně nic natočit, tak se tohle dílo pouští stále dokola a tím ztrácí na své výjimečnosti...nazval bych to Mrazíkovským syndromem, kterým trpí starší tuzemské filmy... :-((( Je mi z většiny mladých a hloupých lemplů na blití :-((( Jinak všechny "díly z této série" mám moc rád... Kopecký/Zázvorková a Peterka/Janžurová to zahráli skvěle, Sobotka je taky slušný řízek :-) ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem stále aktuální sonda do nevyzpytatelné české povahy, neboť sousedské naschvály byly, jsou a budou. Hereckému obsazení jednoznačně dominují výkony ústřední čtveřice, ale svou přesnou pozici tu nachází i jinak schematická komika Luďka Soboty a v oněch letech stále ještě kvalitní Dagmar Veškrnová. V rámci problematické Schulhoffovy tvorby jeden z mála skutečně kvalitních počinů. Pokud této dámě jde o to, co to provokace vůbec je, tak bysme se museli bavit na bilaterální úrovni. My jsme kulturní rodina. Já kupříkladu hraji ve filmu, celovečerním i barevném, takže jakákoliv provokace z mé strany je naprosto vyloučená. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Film vznikal jako tzv. „normalizační komedie“, tedy jedna ze ztřeštěných komedií, od nichž si soudruzi na začátku 70. let slibovali, že pomohou lidem zapomenout na nedávnou invazi okupačních vojsk. (rublik05)
  • Na začátku filmu, když pan a paní Bartáčkovi (Iva Janžurová, František Peterka) řeší v předsíni u Nováků (Stella Zázvorková, Miloš Kopecký) „malé extempóre s neteří“ a Bartáček práskne dveřmi, spadne ze zdi ozdobná maska. Ihned po jejím pádu je vidět, jak někdo vysouvá ze zdi hřebík, který předtím vytáhl, aby maska spadla. (pjotri)
  • Novákovi (Miloš Kopecký, Stella Zázvorková) vlastní televizní přístroj Tesla Mánes z let 1957–1959, vyráběný v Tesle Strašnice, a rozhlasový přístroj Telefunken Arie z let 1937–1938. Bartáčkovi (Iva Janžurová, František Peterka) vlastní televizor Tesla 4261A Bajkal z let 1975–1976, vyráběný Teslou Orava, a přenosný tranzistorový přístroj Tesla 2817B Twist z let 1967–1968, vyráběný v Tesle Bratislava. (sator)

Reklama

Reklama