Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (319)

classic 

všechny recenze uživatele

Zelený rytier” si nastavil latku hodne vysoko, teda čo sa tej celej štylizovanosti, bizarnosti a čudesnosti týka, a to ani nehovoriac o svojej prílišnej pomalosti, preto sa priam vyžaduje čo → najtrpezlivejší divák, keď film ako celok, by sa tým pádom mohol vskutku pekne odvďačiť všetkým potenciálnym nasledovateľom, keďže zároveň ponúka i mimoriadne prepracovanú vizuálnu stránku, s obzvlášť precíznymi uhlami pôsobivej Palermovej kamery, snáď od výmyslov sveta, ktorá si dokáže udržať nadštandardnú úroveň po celý čas, k čomu sa taktiež pridáva aj pozoruhodná výprava a kostýmy, a tak máte hneď také zvláštne cítenie, akoby sa režisér, scenárista, producent a strihač → David Lowery, vrátil pomocou "stroju času" do dávneho, temného stredoveku, kde skrytou kamerou, nakrúca jednotlivé udalosti, ktoré sa mi jednotlivo mihotajú pred očami, že väčšinou mávam ten (a)typický, skľúčený pocit, čo ešte výraznejšie umocňuje i filmové obsadenie → na čele s indicko-britským hercom Devom Patelom, ktorý v podstate od zlomového Milionára z chatrče, urazil neuveriteľný kus cesty, vôbec → herecký ansámbel spĺňa všetky potrebné kritéria k celkovej spokojnosti, no súčasne si treba naň i zvyknúť, napríklad švédska krásavicaAlicia Vikanderová, si dokonca zahrala ("až") dve postavy, a čo má hovoriť taký Peter Sellers z legendárnej Kubrickovej satiry: "Dr. Zvláštnaláska alebo: Ako som sa naučil prestať si robiť starosti a milovať bombu" , ktorý to zvládol s absolútnou bravúrou, však ? Nebudem zbytočne zmieňovať ostatných hercov, či aj herečky, keď každý z nich, dostane svoj malý, či väčší, herecký priestor. Na film som sa dosť intenzívne tešil, ale nakoniec iba zisťujem, že mám také zmiešané dojmy, keď určitá nadšenosť sa čoraz viac potýka s akousi rozporuplnosťou... PS: Zaujímavý Hartov soundtrack, stojí za pozornosť aj v takom význame → si ho vypočuť samostatne, čo vás bude možno baviť ("oveľa") viac, než dvoj-hodinový, náročnejší, filmový počin, ktorý i napriek tomu → stojí za minimálne jedno ucelené pozretie ? ()

Hem.m odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak někdo dokáže tak moc posrat předlohu. Člověk má doslova blueprint. Dobré dílo, snadno dělá dobrý film. Tady se ale zdá, že tvůrci si přečetli obsah na wikipedii, zahrnuli to přidaným, a daleko horším, vlastním příběhem a ten originální ještě k tomu změnili. Film otevírá scénou z bordelu, kde Gawain strávil noc a hned vzápětí máme text jak se jedná o jeho rytířský příběh. Jestli si takhle tvůrce představuje chrabrost, ctnost a to co dělá rytířství rytířstvím, tak by možná neměl točit filmy vůbec. Nemluva o celkové změně jeho charakteru na naprostého připosránka. Chce se mi zvracet. Dvouhodinový odpad. Raději si přečtěte originál, bude to dokonce kratší než tahle břečka. ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Zřejmě pravdou jest, že k vyprávění legend časů pradávných umělecký háv převelice hodí se, leč ono ztvárnění nemělo by předčít nikdy příběh sám, byť mince každá má vždy strany dvě a roucho zvolené obrazy malebnými a hudbou podmanivou umně svět vnější s vnitřním prolíná a pojí, kdy vše pouze hrou současně je i není. 85 % ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Při sledování Zeleného rytíře mi na mysli nejednou vytanula Eggersova Čarodějnice, která se rovněž snažila ozvláštnit typická žánrová očekávání a měla atmosféricky blízko k Loweryho snímku. Zelený rytíř je artová záležitost se všemi plusy i mínusy - jedná se o audiovizuálně podmanivý snímek, plný metafor a symboliky, který je však divácky velice náročný, ať už jde o vypravěčské postupy či pozvolnou gradaci děje. Kdo už někdy přečetl nějaký hrdinský epos, uzná, že je Loweryho film obdobně vystavěný: Mladý (skoro) rytíř se vydává na hrdinský quest, aby získal čest (a za cenu vlastního života i pomyslnou nesmrtelnost), a přitom potkává různé postavy, které ho na jeho cestě jistým způsobem "formují a zkouší". S hodnocením jsem na vážkách mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Na film se moc hezky dívalo, ale byla to zároveň výzva. Inu - lepší tři hvězdičky! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Studio A24 servíruje Středověké historické Fantasy dle Artušovských Legend, které rozhodně není pro každého, ale mne si svým vizuálem i herectvím uhranulo. Obvykle artově laděné a pomalé filmy nesnáším, ale A24 je dělá se stylem a já se překvapivě nenudil ani chvíli, byť bych samozřejmě raději uvítal Epickou Fantasy Řež než pomalé Road movie o hrdinství, zbabělosti a rytířském Questu. Film rozhodně zaujme kamerou, přírodou a vizuálem, je to celé tak nádherné, že místy máte chuť film pauznout a vyfotit si, co právě vidíte. Dev Patel je výborný a hodně mě bavily vedlejší postavy, které se v průběhu jeho cesty mihnou ( Sean Harris!! Barry Keoghan!, Alicia Vikander!, a Joel Edgerton! Všichni hrají sakra výborně, ten accent poslouchat byl radostný. Trochu mě zklamalo finále, alespoň tam jsem doufal akčnější pasáž, ale A24 si jde vlastní cestou. Mám slabost pro ranný Středověk a díky hercům a vizuálu jsem si to dokázal užít, ale tipl bych si, že spousta mých přátel bude nadávat Příběh 4/5, Akce 1/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 3/5 Hudba 4/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 3/5. 7/10. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)
  • Vypravěčský hlas na začátku filmu patří režiséru Davidu Lowerymu a jeho ženě Augustine Frizzell. (NiWi)
  • Essel (Alicia Vikander) nosí na své kápi rolničky, jelikož ve středověku bylo zvykem lidi považované za nečisté, tedy prostitutky či malomocné, upozornit tímto způsobem na jejich přítomnost. (NiWi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama