Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Klasika z Hříšných lidí města pražského převedená na filmové plátno neztrácí ani v celovečerním filmovém zpracování nic z nenapodobitelné atmosféry. Samotnému příběhu by se dalo leccos vytknout, ale celkové kouzlo prvorepublikových figurek a typického prostředí vonícího starými dobrými časy to bohatě vyvažuje. Příjemně odpočinková podívaná. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další z příjemně zábavných detektivních filmů z cyklu policejního rady Vacátka tradičně zdobí přiléhavá atmosféra napětí, jedinečné vykreslení vznešené omšelosti doby, strhující herecké výkony a chytře vtipný nadhled. A najděte vraha ve společnosti lidí, kde všichni skrývají své přešlapy přes čáru zákonné činnosti! Hlavní postavou je pražský policejní rada Karel Vacátko (dobrý Jaroslav Marvan) a více, než kdy jindy, musí rozplétat zamotaný gordický uzel vztahů, poklesků a tajností. Principálem bizarního divadla na schovávanou je ředitel hotelu Arno Hnízdo (skvělý Miloš Kopecký). Uhýbá, mlží a především mluví neodbytně a zdlouhavě. Kde jinde nalézt ostrov klidu a pohody? Pracovně vytížený je především policejní inspektor Josef Brůžek (dobrý Josef Bláha), méně jeho kolega, inspektor Josef Bouše (příjemný Josef Vinklář). Z panoptika hotelových zaměstnanců: zmatený a hledající bývalý Vacátkův podřízený a současný hotelový detektiv Mrázek (sympatický František Filipovský), sebevědomý a blafující číšník Pepi (pozoruhodný Otto Lackovič), nervózní narkoman a hotelový pianista Krofta (zajímavý Václav Lohniský) a hotelový zpěvák pohádkové písně (Josef Langmiler, zpívá Eduard Hrubeš). Z hotelových hostů: nervózní, nevěrný a hysterický Jára Janík (zajímavý Zdeněk Řehoř), jeho pochybující a zmatená, nevěrná a žárlivá manželka Irča Janíková (dobrá Slávka Budínová), žárlivý a nevěrný opilec Polda Matouš (zajímavý Josef Somr), ctihodný a nedotknutelný perský diplomat Mohamed Rasul Zade (příjemný Jan Šmíd), utíkající a nevrlý Němec Hans-Joachim Kirchmayer (Vladimír Stach s hlasem Jindřicha Narenty) a nešťastná paní Dana Matoušová (šarmantní Milena Dvorská). Toto milé filmové dílo lze vydávat za vzor zábavného detektivního díla. Hraje si, zlobí, dovádí a vyvádí z míry předvídatelnosti. Sněhurka již šla spát a pohádka se nezadržitelně blíží. Flambování je zvrhlá zkaženost lepší vrstvy. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Z čtveřice filmů, kterým se říká "Hříšňáci", tak tenhle mě bere nejméně. Asi proto, že je moc nepřehledný a motající se kolem čehosi, na rozdíl od těch ostatních, obzvláště mistrovsky vystavěný, a bez chyb, tak je film "Partie krásného dragouna". Na druhém místě je pro mě - "Smrt černého krále", a na třetím "Pěnička a Paraplíčko" (film, kde zločinec se zpovídá lépe než faráři právě Vacátkovi - škoda, že už je takových zločinců tak málo, co se umí tak zpovídat a mají v sobě svědomí, a ví co, a proč ve svém životě udělali). ()

IMPAIRED 

všechny recenze uživatele

Jako, ono to bylo vždycky zábavný, a když člověk nevěděl do čeho píchnout kolem osmý tak tu vždycky byli k dispozici. Ale, nedovedu si představit že by česká policie něco takhle pitvala. Já znam třeba od kámoše z vyprávění, že dělá s jednim, co ve fabii zásadně nešlape na spojku, ani při řazení, a za jakymkoli vyvrhelem se žene dvoustovkou po praze (bez spojky); a toho povýšili na celym oddělení nejdřív. Tak mi ted řekněte, jak se Vacátko dostal od pochůzkářů.. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Takovej rambajz, co předvede v tomto dalším filmu ze série Hříšní lidé města pražského naše skvostná herecká elita je k neuvěření. Ředitel hotelu Excelsior Kopecký, kokainista Lohniský, číšník Pepi Lackovič, manželské páry Somr - Dvorská, Řehoř - Budínová, hotelový detektiv Filipovský a samosebou naše mordparta ze Čtyrky - Bláha, Vinklář a rada Vacátko Marvan. Tohle už bohatě stačí, aby bylo o zábavu postaráno. K tomu připočtěme perfektní kameru, hudbu, scénu, předlohu, režii a není co řešit. Potom může vzniknout nestárnoucí dobová krimikomedie z třicátých let na kterou se můžu dívat každý den. (Krásně popsal dnešní " hereckou elitu " uživatel Enšpígl. Tak to bohužel je). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Celý interiér hotelu byl postaven ve studiu na Barrandově. (Witta)
  • Při přesunování nábytku, byly nalezeny hašlerky nalepené pod deskou stolu. Později se zjistilo, že je tam lepil Jaroslav Marvan. (Witta)

Reklama

Reklama