Reklama

Reklama

Takoví normální zabijáci

  • USA Natural Born Killers (více)
Trailer 1
USA, 1994, 118 min (Director's Cut: 122 min, Alternativní 114 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Woody Harrelson a Juliette Lewisová jsou dva mladí sérioví vrazi, kteří se stali miláčky bulváru díky senzacechtivým médiím v čele s Robertem Downeym Jr. Tisk informuje o vražedném řádění manželů, které si vyžádalo 52 životů... Režisér Oliver Stone namířil příběh milenecké dvojice amorálních zabijáků, kteří milují vraždění stejně jako jeden druhého, proti soudobé pop-kultuře, fascinované jakýmkoliv projevem zla. Autorem námětu tohoto kriminální dramatu je Quentin Tarantino. Inspirací pro brilantně šokující snímek Takoví normální zabijáci byla divácká obliba reportáží a rozhovorů s masovými vrahy, z nichž se působením televizního média staly slavné a někdy i oblíbené osobnosti. V tomto prostředí paradoxně sláva podněcuje touhu po krvi, bulvární novináři stoupají stále výš a celému národu připadají vraždy zábavné. Zatímco Tarantino ve svých vlastních filmech tyto jevy rád provokativně paroduje, Stone se pokouší o krutě angažovanou a zároveň atraktivní výpověď o iracionalitě násilí v moderním světě. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (634)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Film je srovnáván s Tarantinovkami, ať již po právu či nespravedlivě. Skutečnost je taková, že otcem podobných filmových zpracování je právě slovutný Quentin, který na tomto charakteristickém stylu umění postavil kariéru. A tak je logické, že když se o něco podobného rozhodne uhlazený Oliver Stone, vyslouží si srovnávání ve velkém. A jakpak by takové srovnání mohlo dopadnout, že? On je to vcelku dobrý pokus, tento zabijácký příběh lásky, ale záhadou mi trochu zůstává, o co že to ten pokus vlastně je. O sdělení světu, že superstar může být i zločinec? Inu, dobrá. Mně však již k tomuto poznání stačili pánové Zodiac, Hannibal, Al Capone, Kájínek a další... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

O tom filmu si každý může myslet cokoli, ale ten prostý fakt, totiž že je to sakra dobře a stylově natočeno, už stejně nikdo nevyvrátí. Příběh od velkého QT (úprav mohlo být třeba milion, ale původní myšlenka je přeci od něj), všehoschopný Oliver Stone za kamerou, Woody Harrelson a Juliette Lewis jako populární masoví vrazi a Tommy Lee Jones v roli šíleného ředitele věznice? No nežerte to. Zvlášť když celý příběh je takovou režisérskou exhibicí, která se snad ani nedá popsat, a směsicí tolika skvělých a nápaditých scén, že chybějící logika či meze únosnosti je to poslední, co může obyčejného diváka zajímat. Je sice pravda, že to celé může být dokonale inspirativní, ale kdo má všech pět pohromadě, tak musí vědět, že je to jen hodně odvážná satira a nehledat za tím něco špatného. Plný počet nedávám, protože v závěru se to přeci jen zvrtlo ve velkou šílenost, ale jinak nemohu opravdu říci ani slovo negativního. Ostatně i ten závěr byl tak zábavný, že ještě teď se mi při vzpomínce na rozcuchaného Jonese a šílejícího Downeyho rozlévá po tváři slastný úsměv. 85% ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Šílené. Myšleno v dobrém smyslu, jelikož Natural Born Killers jsou velmi originální a překvapující podívanou. Zpočátku jsem čekal snímek ve stylu Pravdivé romance, ale to, v co se tenhle film nakonec vyvinul, se nedá přirovnat k ničemu, co jsem dosud viděl. Takoví normální zabijáci jsou velmi rychlá podívaná. Místy jsem měl pocit, že vůbec nestíhám chápat dění na plátně. Nakonec jsem to ale shledal pozitivním, protože jedním z hlavních úkolů filmu bylo jistě šokovat. Potěšilo mě i příjemné obsazení, je například zajímavé vidět Tommy Lee Jonese v tak ztřeštěné roli. True romance mi sice víc kápla do noty, ale tohle je taky výborné. Palec nahoru Olivere. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že tento film nieje poriadne svižná jazda od začiatku až do konca. Na druhú stranu sa tiež jedná dejovo o jednu veľkú zlátaninu, takže z filmu celkovo až tak veľmi nemám. Zároveň nie som veľkým milovníkom všelijakých psychadelických scén a vyhulených výjavov. Napriek zbesilému tempu, nekompromisne brutálnym scénam, je film obsahovo trochu prázdny. Tak neviem. Mne síce také násilie vo filmoch nevadí, ale toto mi prišlo už ako skôr pohŕdanie ľuďmi. To je jedna vec. Druhá je štýl natočenia. Vyložene mi vadili toľkokrát opakujúce sa čiernobiele zábery a smršť strihov. Tiež dejovo nič moc, začalo ma to baviť až od druhej polovice. Snáď jediné klady sú postavy. Inak sa vyložene jedná o jasne priemerný snímok, ktorý veľa neponúkne. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Roztomilé samoúčelné nic, na které se hrozně pěkně kouká. Nevím, jestli si Stone myslel, že je tímto filmem nějak hlubokomyslný nebo cynicky trefný - i kdyby si to myslel, tak se mu to nepovedlo, ale Zabijákům to beztak nechybí - je to prostě drsná zábava, co se nesmí brát vážně. Jako takový ten film umím ocenit. Nicméně přemýšlet nad ním odmítám, to by dopadlo pro Stonea špatně. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (61)

  • Benzínka, na ktorej Mallory (Juliette Lewis) tankuje a kde následne po sexe zastrelí predavača, má rovnaké iniciály aj typ písma ako štúdio Warner Bros. (vander19)
  • Mnohí ľudia film nebrali ako satirický pohľad na zneužívanie násilia v médiach, ale ako návod. Tak tomu bolo aj v kauze riešenej Odvolacím súdom v štáte Louisiana, ktorej sa dopustili Sarah Edmondsonová a Ben Darrus. Ako obžalovaní uviedli, 5.5. 1995 užili silnú dávku LSD a predstavovali si, že by mohli vyskúšať niektorú vraždu z filmu.
    V Mississippi zabili riaditeľa továrne na bavlnu Williama Savageho, potom sa presunuli do Louisiany, kde Sarah postrelila predavačku Patsy Byersovú, ktorá následkom zranení ochrnula. William Savage sa priatelil s právnikom a spisovateľom Johnom Grishamom, ktorý dal na súd útočníkov spolu so štúdiom a Oliverom Stoneom, avšak odsúdení boli len vrahovia. (slavo_held)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama