Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 017)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Možná ne tak hypnotizující jako APOKALYPSA, ale pořád velice dobré. Stone si vzal do parády jeden z nejprovařenějších problémů Vietnamu a vystavěl kolem něho příběh nováčka (vynikající Charlie Sheen), který pln idealismu přichází do tohohle pekla. To na čem ČETA stojí jsou úchvatné záběry, prvotřídní akce a herecké výkony všech zůčastněných. Za zmínku kromě Cheena rozhodně stojí špičkový Willem Dafoe a lehce zvrácný Tom Berenger. Dokonce se tady v jedné ze svých prvních rolí mihne Johnny Depp, tak ho neprošvihněte. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nebojujeme proti nepriateľovi,ale sami proti sebe", aj o tom je táto excelentná vojnová dráma, na ktorú som bol istého času nesmierne hrdý. Samozrejme, že som aj dnes. Bola to totiž jedna z prvých oficiálnych VHS po 89.roku, ktorá obsahovala iba titulky a bol som na ňu veľmi pyšný. V dobe VHS-iek som si mnoho filmov v originálnom znení neužil a možno aj preto som tento film zbožňoval a pozeral až prekvapivo často.Doba pokročila, DVD médium je splnený sen filmového fanúšika. Jeden z najlepších vojnových filmov vôbec, nesmierne realistický a presvedčivý ako prechádzka ozajstným peklom. Čo dodať? Snáď len:" When the machine breaks down,we break down". Film 100%. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Keby som nevidel APOKALYPSU a OLOVENÚ VESTU, možno by som dal 80%. Ale zdá sa, že môj neobľúbený Oliver Stone sa v ČATE stratil. Tak sa mi zdá, že tento (proti)vojnový film za štyroch Oscarov doplatil na to, že vznikal v príliš úzkej spolupráci s hollywoodskym macho producentom Arnoldom Kopelsonom, ktorý po realite zrejme príliš netúži. Herci, s výnimkou Willema Dafoea, nestíhajú a detinské dialógy snímku kopú do bosej nohy. Stone je možno skúsený režisér, ale o jeho pisateľských schopnostiach (k ČATE napísal scenár) pochybujem. Tým najlepším, čo snímka ponúka, je vzťah veliacich dôstojníkov (Tom Berenger & Willem Dafoe)... ktorému je bohužiaľ venovaný maličký priestor. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Reziser Oliver Stone zazil vietnamsku vojnu na vlastnej kozi, takze s doverou som sa dival na tuto krutu dramu a zbytocnej krutosti niektorich americkych vojakov ku nevinnym vietnamskym obyvatelom, ktori za vojnu vobec nemohli. Myslim ze trosku podobu temu zobrazil aj reziser Brian De Palma vo filme OBETI VALKY (1989) s Michaelom J. Foxom. Oliver Stone natocil v priebehu svojej filmografie este dalsie 2 filmy s temou vietnamskej vojny, ktore sa mne osobne pacili trosku viac, nez Cata a to NARODENY 04. JULA (CERVENCE) (1989) s Tomom Cruisom alebo NEBO A ZEM (1993) s Tommym Lee Jonesom. Cata ziskala styroch Oscarov vratane najlepsieho filmu a rezie, menej stastia uz mali herci Tom Berenger a Willem Dafoe, ktori boli nominovani za najlepsie vedlajsie ulohy, avsak z Oscara sa vtedy tesil Michael Caine za Allenovu HANU A JEJ SESTRY (1986). ________ Tom Berenger - (Bob Barnes) +++ Willem Dafoe - (Elias Grodin) +++ Charlie Sheen - (Chris Taylor) +++ Forest Whitaker - (Big Harold) +++ John C. McGinley - (Red O´Neill) +++ Johnny Depp - (Lerner) +++ Kevin Dillon - (Bunny) +++ Keith David - (King) +++ Produkcia: Arnold Kopelson +++ ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Četa je oproti Full Metal Jacket, či Apokalypse o poznání přímočařejší a její přesah, nebo chcete-li podtext je více doslovný (proslovy hlavní postavy). Četa tedy oslovuje diváka hlavně prostřednictvím přímé akce. Vojáci bloudí džunglí, rákosnící mohou čekat pod každým listem, frustrace narůstá a to pak může vyústit ve zvěrstva páchané na nevinných. Film ukazuje, že válka vzbouzí v člověku to nejhorší... 8/10 ()

Galerie (83)

Zajímavosti (79)

  • Oliver Stone nechal ke konci filmu vypálit skutečnou RPG, aby dodala filmu na realističnosti. (Beer Ceps)
  • Herci a štáb dorazili na Filipíny počátkem roku 1986, téměř současně se začátkem revoluce EDSA, která svrhla prezidenta Ferdinanda Marcose. Jeden nebo dva dny po příletu do Manily se Willem Dafoe (Elias) údajně probudil a v ulicích Manily uviděl skupinky tanků. (džanik)
  • V mnoha amerických armádních třídách pro velící důstojníky je postava poručíka Wolfea (Mark Moses) používána jako příklad toho, jak by se mladý důstojník neměl chovat. (džanik)

Reklama

Reklama