Můj brácha má prima bráchu
Komedie
Československo, 1975, 94 min
Stanislav StrnadHudba:
Jiří Bažant, Jiří MalásekHrají:
Libuše Šafránková, Jan Hrušínský, Roman Čada, Ivana Maříková, Slávka Budínová, Josef Bláha, Blažena Holišová, Vladimír Menšík, Zdeněk Řehoř, Otakar Brousek st., Bedřich Prokoš, Ladislav Trojan, Václav Fišer, Jiří Lír, Miroslav Homola, Ludmila Roubíková, Jana Švandová, Josefa Pechlátová, Zdeněk Šavrda, Vítězslav Černý, Jiří Kodet, Jarmila Orlová, Petr Skarke, Jiřina Bílá, Karel Bělohradský, Jan Kuželka, Václav Bahník, Michael Tarant, Jarmila Beránková, Rudolf Kalina, Yvetta Kornová, Jana Matiášková-Kubátová, Jiří Prager, Karel Sekera, Karel Smyczek, Luděk Svoboda, Jan Hartl, Josef Havlín, Karel Kos, Max Kulhavý, Jiří Kvasnička, Slávka Hamouzová, Vladimír Navrátil, Olga Navrátilová, Dagmar Patrasová, Zdeněk Deyl, Miloš Schmiedberger, Jan NedvědPlakáty
Oním príma bráchou je Martin Pavelka přezdívaný Prcek, který se s pomocí své spolužačky Pavlínky rozhodne usmířit svého poněkud tvrdohlavého staršího bratra Honzu se sympatickou Zuzanou Vránovou. Rozešli se poté, co oslava Honzova vítězného závodu na ploché dráze nedopadla podle jeho představ. Když se jim to po dlouhém snažení konečně povede, Honza rukuje na vojnu. Ani teď však nemá Martin klid, zjistí totiž, že Honzovo a Zuzanino usmíření nezůstalo bez následků. Nejprve se energický brácha rozjede za Honzou do kasáren, a pak to ještě musí zařídit s rodiči a Vránovými. Ani poté, co všechno dobře dopadne a nastane svatební den, však není problémům konec, a tak má Martin opět plné ruce práce... (oficiální text distributora)
Djkoma
Další rodinná komedie z totalitního období, které dnes již asi nikdo nebere příliš vážně a není zde mnoho usměvavých míst. Škoda.(11.8.2005)
Malarkey
Jestli můj brácha má prima bráchu nedokážu soudit, ale jestli na tom bude něco pravdy, tak s klidem můžu říct, že tahle komedie za nic nestála, ale na svojí dobu byla dobrou sondou do života těch, které to, co se zde děje určitě potkalo. Za tehdejší doby a i dnes. Jenže dnes není povinná vojenská docházka. Ale zase jsou drzejší děti. Takže je to vlastně jedno. Každopádně průměrný film o průměrných věcech, které vlastně na poli filmu zas tak průměrné nejsou, ale v životě rozhodně ano.(18.5.2008)
AngelAngie
Tak tenhle mám ráda.(29.5.2008)
novoten
Morálka, bezpečný sex, rodinné hodnoty - a naštěstí i strašně fajn film. Dneska už tu podobný námět byl nesčetněkrát, ale v tomhle případě se mu nedá upřít určité nadčasové kouzlo.(28.7.2005)
sud
Odmyslíme-li si pohádkového dědečka v podobě pana ministra, příběh má co říci i dnes. I když je to dosti zidealizované, nechá se na to koukat pořád kvůli vkusnému humoru a hereckým výkonům Vladimíra Menšíka, Josefa Bláhy i jejich mladších kolegů, prima bráchy Romana Čady, půvabné Libušce Šafránkové i sympatického Honzy Hrušínského. Má to prostě své kouzlo.(5.11.2006)
Boogeyman
Klasika televizních obrazovek na víkendová odpoledne, která v mých očích dokonale zastává funkci vaty, tedy může to běžet, občas na to kouknu, sním o toho oběd, ale sledovat to nebudu ani omylem, na to je to totiž moc obyčejné a obehrané. Druhý díl to samé v bleděmodrém, jen minimálně dospělejší.(4.11.2008)
NinadeL
Třeskutě normalizační veselohra, která má bohužel i pokračování.(5.3.2009)
Indiana
Sice si říkám, že kdybych měl bráchu, jakým je zde hlavní hrdina, zbláznil bych se a sejmul ho, ale i přes to, že mě tedy hlavní postava leze na nervy, mě film celkově docela baví.(12.6.2005)
Sarkastic
Hezká komedie. Je v něm humor, výborné herecké obsazení (Bláha, Menšík, Budínová, Šafránková) a pěkný konec. Čada nebyl špatně vybraným "bráchou", ale ty 4* jsou opravdu velmi těsně, protože mi celkový dojem hodně kazil znovu jalový Jan Hrušínský.(3.4.2008)
bassator
Viděno 3x cca - 10%(20.3.2010)
duklak2
Parádní film. Vybavuje se mi hodně scének i po letech. Příjemný děj plyne rychle. A než se nadějete, tak už běží závěrečné titulky. Hrušínský zde vypadá sympaticky. Je neuvěřitelné, jak moc se změnil. Dnes může z fleku hrát každého záporáka.(17.6.2008)
moviesfan
Celkem dobrý český film. Herci jsou sympatický a trochu obyčejný příběh mi nevadí. Hodnocení: 60%(20.8.2008)
nash.
Jedna z komedií, které byly ve své době zábavné, ale dnes už jsou jen nostalgicky milé, protože nedokázaly tak úplně odolat zubu času. A když se tak nad tím zamyslím, ani tenkrát mě, konterétně tahle, nijak zvlášť nebrala. Čada i Hrušínský mi připadali tak protivní, Šafránková tak nezajímavá a příběh tak tuctový, že to skvělá rodičovská čtverka Menšík-Holišová-Bláha-Budínová zkrátka zachránit nedokázala.(3.10.2011)
svik
TAKY CHCI TAKOVYHO BRACHU ALE JA HO VLASNE MAM JE TO TEN NEJLEPSI BRASKA NA SVETE A TO MI MUZE KAZDY ZAVIDET -KEZ BYCH JA BYL TAKOVY JAK JE ON KE ME JA K NEMU MAM HO MOC RAD (MILUJI HO JAKO BRATR)(22.2.2006)
Hrabka
Průměrná česká komedie, která ani moc nenudí. Zhlédnout se to dá a ne jen jednou. Není to žádná bomba, ale dobrá komedie z bohaté dílny československých komedií 70. let. 60%(30.12.2007)
Orlau32
Veselý film s veselými příhodami z vojny. Pro odrostlejší mládež na tehdejší dobu dobrý.(17.10.2007)
blackrain
Můj brácha má rozhodně príma sestru, jestli má někde nějakého bráchu, tak to netuším. To by museli vědět naši rodiče. Film o obyčejných věcech obyčejných lidí, který nenudí. Prcek byl pěkné číslo, ale v dobrém. Škoda, že takhle nepřemýšlí někteří dospělí. Josef Bláha a Vladimír Menšík v rolích tatínků jsou nezapomenutelní, no, a jejich ženy také. Tady se opět sešla velká plejáda dobrých herců. Poznala jsem pár míst z Prahy 4.(19.3.2009)
sidzej
Skvela komedia z obdobia zlatej ery ceskeho filmu s vybornymi hlaskami a obsadenim.(22.10.2009)
dopitak
Hodně povedená vzpomínka na období husákovské normalizace (jakkoliv na zdi v kanceláři ministra visí ještě Ludvík Svoboda). Vtipní herci v čele s pány otci Bláhou a Menšíkem (nezapomenutelná je scéna s lepením tapet), nejkrásnější Libuška a hodně nápaditý mladší bráška. Veskrze optimistický film, ve kterém všechno šlape a socialismus dýchá. Pro mě osobně pak ještě milá připomínka mé základní vojenské služby včetně dozorčích s barevným vázáním píšťaly, to bylo i za nás v novém miléniu.(18.9.2011)
Eriol
Hvězdička navíc je za nádhernou Šafránkovou. (jinak na mě film působí jako lehce nadprůměrný - bohužel prosycen atmosférou tehdejší totalitní komunistické současnosti - a který zachraňují pouze výborní herci v čele s V. Menšíkem...) : )(3.9.2004)
| V kinech ČR od: | 01.08.1975 |
|---|---|
| Na DVD od: | 01.12.2007 Bonton |
| Na levném DVD od: | 12.09.2009 North video |
Související
- Brácha za všechny peníze (1978)