Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Damien přestává být chlapcem a je na čase, aby poznal svou moc... Damien, který je ve skutečnosti vtělením samotného Satana, vyrůstá po smrti svého adoptivního otce v rodině jeho bratra, bohatého průmyslníka Richarda Thorna. S blížícími se třináctými narozeninami odchází studovat na prestižní vojenskou akademii, kde se pod vedením oddaného Satanova služebníka dozvídá pravdu o svém osudu. Temné síly mezitím likvidují každého, kdo by mu mohl stát v cestě... V pokračování slavného prvního dílu se pozornost od jeho okolí obrací k samotnému Damienovi, který si postupně začíná uvědomovat, kým je. Mladého muže na prahu dospělosti pozoruhodným způsobem ztvárnil Jonathan Scott-Taylor, v roli jeho strýce vystupuje hvězdný William Holden a ve filmu se v jedné ze svých prvních významnějších rolích objevuje Lance Henriksen. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

Jordan 

všechny recenze uživatele

niektoré pokračovania majú zmysel, iné veľmi nie, niektoré sa oň snažia, no nevychádza to tak, ako by malo... stotožňujem sa vcelku s tron-ovým komentárom, keby to celé malo atmosféru prvého dielu (ktorá sa čiastočne prepašovala do poslednej scény) a oveľa, zásadne OVEĽA lepší scenár (nevyrovnané línie, neuzavreté príbehy, nelogické či neuveriteľné skoky v motiváciách - hlavne Damiena, nedostatočná psychologizácia no na druhej strane snaha o hĺbku, skrátka chyby). iba pritlačiť na brutálnosť (scéna s havranom a kamiónom vcelku podarená, no hraničiaca ani nie tak s poctou či citáciou, ako skôr s nechceným humorom) nestačí, hlavne nie, ak dialógy sú doušíbijúco otupené. pritom don taylor bol v čase natočenia veľmi zručný režisér, zdá sa mi... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Pýcha je v poriadku. Ak je na ňu dôvod.“ Prvý diel pokladám za jeden z najvydarenejších hororov. Dvojku som na prvý raz vypol po dvadsiatich minútach. Nedalo sa to. Keď som sa k nej o 3 dni vrátil, bolo to stále rovnako zlé, ale už som to dorazil do konca, bolelo to však, hlavne hlavu, nervy a trpezlivosť. Ponurá atmosféra originálu sa vytratila nevedno kam (asi do pekla), hudba mi pripadala smiešna, dialógy trhali uši, vraždiace scény predvídateľné. Skvelého Pecka nahradil fádny Holden (Henriksen sa mihne na 5 minút ako „zlý vojak“), ktorému vo filme zomrie asi 100 známych a napriek tomu odmieta uveriť, že Damien je Satanov syn a vyvražďuje mu známych. Do toho udiera mdlá zápletka o dedení impéria. Jediné, čo ma na tomto bezzubom pokračovaní potešilo, bolo temné zakončenie. Na takmer odpadovú len mizivú 1* to v mojich očiach zráža predstaviteľ Damiena Jonathan Scott-Taylor, ktorý je taký hrozný, že by som ho strčil do kufra, zaviezol 3OO kilometrov od domova, hodil do lesa a zdrhal preč. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Skutočne sa tam niečo deje prvých 10 minút a posledných 10. To medzi tým je tragédia. Nemá to atmosféru, nemá to napätie a má to strašne pomýlený symbolizmus. Čierneho psa nahradil Havran. Je to smiešne. Ako keby tvorcovia nevedeli akým smerom sa uberať. Každá smrť je podivne zmotivovaná. Ako keby záporné postavy predvídali všetko. A ak máme takéhoto mocného antagonistu, potrebujeme k nemu silného protagonistu. A ten tu nie je. Origin story to tiež nie je, pretože Damien si prečíta Bibliu a príjme každý jeden fakt. Neobjavuje svoje schopnosti, nemá žiadnu krízu neviery. Celá tá mystifikácia je týmto úplne rozprášená. Jediné čo tam stále funguje je Goldsmithova temná hudba. Inak je tento film strata času, ktorá sa s výbornou prvou časťou nemôže, a zároveň by sa ani nemala, porovnávať. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Určitě lepší než Donnerova jednička. Zatímco v předchozím díle jste cítili mrazení v zádech, zde se stoprocentně budete bát. Přibyl počet úmrtí a hlavně je zde havran, ze kterého jsem se, když jsem Damiena viděl poprvé, pos*al strachy. Nesmí chybět opět geniální chorály Jerryho Goldsmithe. A na Damiena v podání Jonathana Scott-Taylora (bezchybný casting) jen tak nezapomenete. Ten jeho úsměv na konci..._____________EDIT 5/2024: Druhý díl slavného snímku Přichází satan (1976) jsem neviděl mnoho let, ale stále si zachoval svoje kouzlo, dá-li se to tak v rámci možností říci. V mých očích je Damien mnohem lepší než jednička a zásluhu na tom má opět nejen oscarový Jerry Goldsmith, ale tentokrát také Jonathan Scott-Taylor, z jehož očí jde doslova ďábelský strach, o přisluhujícím havranovi ani nemluvě. Je to geniální a opět jeden z mála příkladů, kdy je druhý díl lepší než ten první.____________Vytáhni v hospodě: Damiena v českém znění nadaboval legendární Jan Kalous a režie dabingu se ujal Jiří Strach, který se po mnoha letech přiklonil k ultrakonzervativnímu pojetí křesťanství, které vidí satana i pod postelí. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

S původním dílem nesrovnatelné. Zabíjení pohledem zvládá kdejaká tchýně líp, než tento zaprdnutej Damien. Navázání ještě funguje v pořádku, ale ke konci už filmy bohužel ztrácí točky. Vzhledem k tomu, že bez znalosti prvního dílu se jen těžko obejdete, nemůžu ohodnotit sequel lépe než průměrně, a to díky jen malé přidané hodnotě. U jednotky bych skončil. 55% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (10)

  • Jedná se o poslední kinofilm herce Lewa Ayrese. (Pumiiix)
  • Baskytarista a frontman skupiny Iron Maiden Steve Harris se tímto snímkem inspiroval a nahrál podle něj v roce 1982 CD "The Number of The Best". (Terva)
  • Na režírování byl původně najat Mike Hodges. Producentům se ale nelíbilo pomalé tempo natáčení, a tak byl vystřídán Donem Taylorem. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno