Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

klima777 

všechny recenze uživatele

2,5*, protože vodníci v Čechách prohráli na celé čáře a ještě se zlehka socialisticky radovali. Ovšem v době normalizace to byl jeden z pohádkově-nepohádkových úletů, které osvěžily, ovšem daly též zapomenout (je to dobře nebo špatně?) a v podstatě funguje i dnes. Vorlíček s Macourkem mají na kontě mnohem lepší filmy (a také pár horších). ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je česká klasika a myslím, že by jej každý měl aspoň jednou vidět. Já osobně jsem viděla vždy jen útržky, ale dneska jsem se podívala na celý film znovu. Je milý, vtipný. Plejáda českých herců (kvalitních) se tu taky najde. Co obdivuju asi nejvíce, jsou triky, které se na dobu natáčení povedly dokonale. A pointa na konci je taky fajn. Příjemné zpestření pondělního oběda. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Na tuto komediu mam z detstva celkom prijemne spomienky. Sice som vtedy nikdy nechapal, o co tam vlastne slo, ale to skakanie do umyvadla alebo do akvaria, premeny na ryby a naspät na cloveka, rozpravajuce salky, jednoducho vsetky tie trikove zabery ma vzdy fascinovali a bavili a ani sa necudujem, ze to natocil moj oblubeny reziser Vaclav Vorlicek. DIVKA NA KOSTETI (1971) sa mi pacila o nieco viac, ale aj tato komedia ma nieco do seba a dokaze aj dnes prijemne pobavit. _______ Libuše Šafránková - (Jana) +++ Jaromír Hanzlík - (Dr. Jindřich Mráček) +++ František Filipovský - (Správce půjčovny loděk Bertík Vodička) +++ Miloš Kopecký - (Wassermann) +++ Vladimír Menšík - (Karel) +++ Zdeněk Řehoř - (Alois) +++ Stella Zázvorková - (Doc. Mráčková) +++ Míla Myslíková - (Matylda) +++ ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pekná komediálna rozprávka o československých vodníkoch s výborným hereckým obsadením vďaka ktorému je možné film vidieť naozaj stále znovu a nikdy sa neomrzí aj vďaka skvelým filmovým efektom, ktoré vymysleli ako sa dnes hovorí na kolene. Originálny rozprávkový príbeh v ktorom v hlavnej úlohe vystupuje trochu netradičná rodinka obľubujúca v zbieraní ľudských dušičiek do čajových šálok, ako sa napokon na správnych vodníkov sluší. Film je zábavný a teda sa u neho určite nudiť nebudete. Len je už opozeraný. Pretože ho dávajú každý rok na nejaký sviatok. Vtipné skoro od začiatku do konca a neskutočne hviezdne obsadenie - najväčšie zbrane tejto komédie, ktorá patrí medzi to najlepšie, čo režisér Vorlíček vytvoril. Avšak nie to najlepšie čo uzrelo svetlo sveta v Československu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Další skvělá československá komedie, která potěší i po letech, i když některé scény jsou zde zbytečně natahované (především s prof. Ikebanou, ale taky než bytovému referentovi dojde, s kým má tu čest). Vlastně je to smutná komedie, když ji vezmeme jako podobenství o tom, jak se vytrácí fantazie z našich životů a její místo zaujímají všední a obyčejné věci, nejlépe znormované a oštemplované. Líbí se mi trio sloužících vodníků, líbí se mi ta letní pohoda, ta touha žít naplno. Ano, je to pohádka, ale i pohádky mají svůj význam. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Pred domov Vodičkových potrebovali podľa scenára trávnik, ktorý mal kosiť Zdeněk Řehoř (Alois), ale ulica bola v skutočnosti celá vydláždená. Rekvizitári preto museli nakopať hrubú vrstvu zeminy aj z trávou a rozložiť po ulici, ktorú následne niekoľko dní zalievali, aby nezvädla a vyzerala prirodzene. (Raccoon.city)
  • Ve filmu odjíždějí auta od domu Wassermanových na obě strany. Ve skutečnosti to však šlo jen na jednu stranu, a to přes park Kampa, kde byl i tak provoz motorových vozidel omezen. (funhouse)
  • Přestože se natáčelo na širokoúhlý film, z jeho hotové kopie vznikla verze 4:3 - z důvodu, že většina kin v ČSSR neměla možnost širokoúhlý film promítat. Velmi pečlivě se studoval každý záběr, aby z oříznuté kopie nezmizelo něco, co bylo pro děj snímku podstatné. (sator)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama