Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V kraji vinic na jižní Moravě, v malebných Pálavicích, budeme sledovat další osudy jejich obyvatel. Opět se setkáme s Michalem Janákem, předsedou JZD Rozvoj a vinařem tělem i duší, který musí tentokrát řešit víc problémů než jen svůj žlučník. Má starosti se stavbou sušírny kukuřice a navíc se ostře postaví proti názorům nového předsedy Urbana, který chce v družstvu zavést přidruženou výrobu nábytku. Do celé záležitosti se připlete podnikavý pan Weber – zloděj a podvodník, který Janáka připraví o velké peníze. Michal však společně s přáteli zosnuje plán jak podvodníka nachytat na hruškách a navíc získat zpět družstevní peníze i svoje úspory… Film Zralé víno je volným pokračováním komedie Bouřlivé víno z r. 1976. (TV Prima)

(více)

Recenze (111)

KOCOUR-1 

všechny recenze uživatele

Nejpovedenější film z celé trilogie. Vcelku zralý film normalizační éry.. Možná až příliš propagandistické, ale to mne až zase tolik nerušilo. Film bohužel vznikl v době v jaké vznikl. J. Sovák jako plukovník v záloze, posunul film k 80% (výborně napsaná a výborně zahraná role). Skvělá sbírka herců, navzájem se doplňujících, tehdejší doby. --Kavánek! Šavrda! Zlobil!-- ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle víno nebylo zralé, bylo kyselé. Kyselé proto, že se divák musí koukat na celou řadu špičkových herců, kterak kejklují v této normalizační agitce z venkova osmdesátých let. Weber Kopecký spřádá své zlodějské plány, ale předseda družstva s přáteli zasáhne a před vedoucím pracovníkem z kraje jej odhalí. Vše je baleno do lehce satirického hávu. Při tomhle si řada pracujících v kině jistě oddechla a odešla s upokojením, že vše skvěle funguje a zlo je vždy vždy odhaleno a potrestáno... * * ()

Reklama

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s prvním filmem "Bouřlivé víno" již méně ideologické, je cítit převaha komediálních prvků ala Macourek. Filmu velmi pomohlo obsazení Jiřího Sováka do role plukovníka v záloze !!! Sovákův typický humor prostupuje celým příběhem a jeho osobitý způsob herectví tomuto filmu jen prospěl. Jako třešnička na dortu působí nápad scénáristy se jmény : Kavánek - Šavrda - Zlobil Když přihlédnu k faktu, že film vznikal v období, kdy vrcholila normalizace, tak se jedná o celkem zdařilou komedii, navíc výborně obsazenou. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Poctivá režie, poctivý scénář a super herci, kteří umí hrát. Kdybych vypla mozek, klidně bych mohla vysolit i 5 hvězdiček anebo radši jednu velkou, rudou a pěticípou. Protože pracovat v "džízýdý", to byla tenkrát bžunda a hlavně, hlavně jsme se měli všichni moc rádi, všichni jsme táhli za jeden provaz a toho jednoho vykuka jsme ze svého středu vždycky vyštípali. Ani Božena Němcová by tuhle skvělou socialistickou pohádku nemohla napsat líp. ()

PMakufka 

všechny recenze uživatele

Prostřední díl "zemědělské trilogie" od režiséra Vorlíčka se odehrává opět v obci Pálavice na jižní Moravě, kde děj sleduje život místního JZD. Jde opět o film zatížený komunistickou agitkou, která však v tomto díle není tak výrazná (na rozdíl od prvního dílu z roku 1976, který zpětně sledoval události v Československu v roce 1968). V celém díle vynikají především výborné herecké výkony Menšíka, Janžurové, Kopeckého a ostatních, ale především zcela perfektního Jiřího Sováka, který v roli vysloužilého plukovníka právem na sebe strhává pozornost diváka. Film si dokonce dovoluje upozornit na korupci v řadách vedoucích "soudruhů", která zcela odpovídá tehdejší době, nicméně ti "poctiví" soudruzi nakonec vše zdárně vyřeší a viník je zaslouženě potrestán. Vzhledem k celkově humorné formě, mohu tento film doporučit i když scénář není nejsilnější stránkou filmu. Osobně dávám za 70%. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu hrálo šedesát dva herců. (carrot)
  • Na začátku filmu jede Iva Janžurová s Jiřím Sovákem v trabantu. Vždy, když je záběr zevnitř vozu, mají puštěné stěrače, a to při vysoké frekvenci. Při každém záběru z venku jsou však stěrače vypnuté. (Terva)
  • Mezi dětmi se objevily i Theodora a Sabina Remundovy, dcery Ivy Janžurové. (hermiona)

Reklama

Reklama