Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

monolog 

všechny recenze uživatele

Film mi přišel trochu moc dlouhej, ale ta konečná scéna z circu, ta byla nádherná. A když si představíte, že tam všichni ti lidi museli být, protože nějaký počítačový dokreslování jako v Gladiátorovi nebylo možné, nezbývá, než sklonit všechno, co jde. Ten koňskej závod byl úžasnej a tak za něj taky dostali všech těch jedenáct Oskarů. Jinak mi to připadalo opravdu hodně zdlouhavý a nudný a možná až příliš se zabývající náboženstvím. Výprava samozřejmě velkolepá, ale tentokrát to nezachránil ani Charlton Heston. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak trefně okomentovat tento velkofilm, abych se neopakoval, když zde bylo vyřčeno prakticky vše. Já jsem se k filmu dostal až velice pozdě. Nejdříve jsem ho nemohl sehnat v důstojné kvalitě a poté, co jsem ho dostal na DVD, mě zase nějaký čas odrazovala dlouhá stopáž, čítající 212 minut. Když už jsem si ale udělal čtyři hodiny času na tento klenot, nedokázal jsem téměř odtrhnout oči od obrazovky. To, že tento film získal jedenáct Oscarů, mě vůbec nepřekvapuje. Nedokážu si ale představit, jak musel lidem tento snímek vyrazit dech v roce 1959. Vždyť i dnes, v době různých počítačových triků a digitálních technologií, vypadá Ben Hur naprosto jedinečně. Scéna závodů koňských spřežení, která je s tímto filmem spojována nejvíc, je fantastická. Naprostá, stoprocentní filmařina. Scéna, která se natáčela pět týdnů - ale výsledek je dechberoucí. Charlton Heston do své role pasuje jako ulitý a těžko si po projekci filmu na jeho místě představit někoho jiného. Film se rozjíždí pomalu, ale každá scéna je ohromně důležitá pro další vývoj děje. Fakt nevím, jak popsat slovy scény, jako setkání s Ježíšem (opět výborně natočeno tak, aby mu nebylo vidět do tváře) či galeje na lodi a střet s nepřátelskou flotilou? Asi geniální. Nejslavnější scéna se samozřejmě odehraje v aréně, o tom už jsem mluvil, ale tuto několikaminutovou scénu musím vyzvednout ještě jednou, protože při závodech koňských čtyřspřeží, se mi opravdu nedostávalo slov a zároveň jsem si užíval ten kolosální, velkolepý a napínavý závod s otevřenou pusou. Nádherné kulisy, skvělé kostýmy, úžasná výprava, kamera a především režie - tak by se dal ve zkratce tento klenot snadno popsat. Herecké výkony na maximální možné úrovni a důležitá složka na kterou nesmím zapomenout je fascinující hudba, která se prolíná téměř celým filmem a výborně podbarvuje jednotlivé scény. Takhle má vypadat filmařina, takhle má vypadat filmový zážitek. Ben Hur by své Oscary získal i dnes, o tom jsem přesvědčen. Obrovský, historický velkofilm. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu naprosto úžasný velkofilm, který zastaral jen nepatrně. Pokud odmyslíme, že tehdy herci přehrávali, kulisy byly až příliš zřetelně namalované, několik efektů je dnes úsměvných a místy je příběh (či postavy) hrozně naivní, pak snad každý musí filmu vytknout neúměrnou stopáž a všem divákům nemusí sedět náboženské motivy (patřím mezi tuto skupinu ateistů). 85% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Nemú verziu Ben Hura z roku 1925 málokto dnes ešte žijúci videl, pretože tento megalomanský štvorhodinový opus ho historicky a podľa toho, čo som o originále čítal, tak aj kvalitatívne dokonale zatienil. Verzia žánrového chameleóna Williama Wylera (Prázdniny v Ríme, Veľká zem) priniesla fantastický zážitok patriaci k tomu najlepšiemu z hollywoodskeho veľkofilmového obdobia. Obrovské náklady a realizačné schopnosti celého štábu sú vidieť v každej scéne, z ktorých sa mnoho stalo legendárnymi. Vrcholom je samozrejme závod koňských záprahov. Dychberúca, vyše 10 minút trvajúca sekvencia patrí doteraz k tomu najmonumentálnejšiemu a najstrhujúcejšiemu, čo vo svete kinematografie vzniklo. Spoludržitel oscarového rekordu (11 sošiek) je počinom, ktorý by mal každý fanúšik pohyblivých obrázkov vidieť. Ten film je totiž aj po takmer šiestich dekádach úchvatný. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příběh Judah Ben-Hura je neskutečná klasika. A kdo jiný by ji měl natočit než William Wyler. Škoda slabší prostřední části. Jinak by film neměl chybu. Nejlepší scény jsou samozřejmě dialogy mezi Messalou a Judou. Překvapilo mě jak málo prostoru Messala dostává. Musím ocenit, že závod vozatajů je pravděpodobně největší, nejslavnější a nejlepší akční scénou v dějinách. Nechápu jak tohle dokázali v roce 1959 natočit! 80% ()

Galerie (169)

Zajímavosti (75)

  • Během natáčení závodů koňských spřežení byla zničena jedna z mála existujících 65mm kamer. (HellFire)
  • V knižnej predlohe nemá Ben Hurova matka (Martha Scott) žiadne meno a je nazývaná iba ako Hurova matka. Pre film však bola prekrstená na Miriam. (curunir)
  • Štúdio MGM malo vyše 40 scenárov k filmu. Jediný Oscar, ktorého potom film nezískal, bol práve za najlepší adaptovaný scenár. (curunir)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama