Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Aniki k tomuto seriálu (3)

Boží mlýny (2021) odpad!

Vyjádřil jsem se již k prvním dvěma dílům (víc bych jich zhlédnout nezvládl ani s kvérem u spánku). Ale upřímně nechápu jedince, kteří kritizují počátek seriálu stejně jako já, zařadí jej zcela správně do odpadu a přesto jej sledují až do konce, všech šest částí, jen aby mohli opakovaně dokola nadávat a "odpadit". Proč, probůh? Když se mně to nelíbí, tak to poplivu a jdu od toho, né? ()

Provaz (2021) (E01) odpad!

Za tohle snad Hřebejk ani nemůže a chudák Myšička se v tom vymáchal nevinně jakbysmet. Ústřední zlo zde nese jméno Kroupa, Janek Kroupa, aneb bojovník za celosvětový mír. Oni jsou ti judisti cáklý tak ňák většinově, viz další z ligy spravedlivých... "Finist jasný sokol" - Vetchý. První díl seriálu v nás měl zřejmě evokovat vzpomínky na skutečné vraždy dlužníků z pořadu "Na vlastní bulvy" a jako bonus si nás na vedlejší koleji se svým mikropříběhem o vytunelování Mostecké uhelné poveze zřejmě až do konce série pan Lábus. Herecké výkony hodnotit nelze, neb se jich nikdo (až na osamoceného Myšičku) nedopustil. Čistým odpadem prozatím hodnotím především za linku s novinářkou, která si jakože nebyla schopna zjistit vztahové peripetie hlavního gaunera a oznamovatelky trestného činu i když jí ženščina toto na schůzce sdělila hned jako to první. A až na naléhání mladého soudruha Žilky mu musí dát žurnalistka za pravdu. Ano, takto "chytře" zde hlavní postavy skutečně jednají a jestli jednat nepřestanou, poveze se s nimi ten odpad krz celej séroš úplně stejně, jako se vezl při vysílání podobné krimi "pecky" v hlavní roli s Čvančarovou. ()

Spící lodě (2021) (E02) odpad!

Ještě jednu šanci, kterou jsem ze zvědavosti seriálu dal, jsem si mohl klidně ušetřit. Od prvního odpadního dílu totiž došlo k dalšímu, jakkoliv už vlastně z principu věci nemožnému kvalitativnímu propadu. Ten, kdo se zaklíná výrazivem jako parodie či absurdní komedie, nemá zřejmě všech pět pohromadě. Level detektivní zápletky a její řešení je zde na úrovni vysvětlování podstaty celé problematiky tříletému dítěti, kterému chceme za pomoci jednoduchých pohádek vštípit rozdíl mezi dobrem a zlem. Mezi tvorbou pro dospělé nemá podobná stupidita co pohledávat. Chápu, že se netočí a je třeba platit hypotéky, ale za toto se bude Hřebejk v časech budoucích hóóódně stydět. ()

Reklama

Reklama