Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jaká škoda tak slibně rozjetého potenciálu, kterým první dva díly překypovaly a nadhledem nešetřily. Pak jakoby Hřebejkovi došel dech. Ale nejen jemu. Ze sarkastika Myšičky se stal téměř nadpozemský tvor, který měl pod palcem snad všechny lidi a řešení jakékoliv situace pro něj nebyl žádný problém. To už zavánělo opakující se nudou. O Navrátilovi a pořád stejně se tvářící Křenkové nemá cenu ani mluvit, to nejsou žádní herci. Neskutečně mě otravovalo to jejich ichtylský znamení, když se vždycky poškrábali na nose. Čekal jsem, že aspoň něco předvede Jiří Lábus, ale ten moc prostoru k hraní ani nedostal a v závěrečném díle mě ho bylo líto, že tam vůbec hrál. V dalších dílech už logika dostávala stále větší trhliny a celkové rozuzlení zápletek šlo rapidně ke dnu. Opravdu škoda. První dva díly bezva, poslední dva díly ubohost, hraničící dokonce s telenovelou. Převládá u mě velká rozpačitost, dal bych celkově 2,5, ale zaokrouhlím na tři, ale s kurevsky odřenýma ušima. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krimi komediální seriál reportéra Kroupy a rejži Hřebejka jede podle jednoduchého schématu: nejprve je ukázaná nespravedlnost, která je často inspirovaná skutečností ( to je občas vážně mrazivější část ), pak nastoupí tým mstitelů v čele s expolicistou Myšičkou a provedou zinscenovanou pomstu, kdy nakonec záporák dostane co zaslouží. A na závěr to divákům tupě ještě jednou vysvětlí. Námět dejme tomu, ale provedení je jakési suchopádné většinu času nudné. Jenom poslední dvojdíl mne regulerně pobavil. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Snad všichni si přejeme takového Myšičku, který by nám doběhl a obalamutil všechny padouchy, které proklouznou pod rukami slepé spravedlnosti. A já osobně jsem se rád díval na to, že mu "volavku" hraje Eliška Křenková a v nezvyklé vedlejší roli tradičně září Jiří Lábus. Klidně bych si dal nášup v podobě dalších šesti případů. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Taková malá televizní pohádka na dobrou noc pro dospělé. Martinovi Myšičkovi ta role sedla.  Líbil se mi v ní. Chvilkami mi připomínal Holmese. Asi to bylo těmi dýmkami. Je to sice hodně naivní, ale mně zajímalo, jak ty zločince vždycky dostanou a taky čím. Podobná organizace by se určitě šikla i v reálném světě. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Základní chybou asi bylo zařazení do žánru komedie. Lidi pak mají nějaká očekávání a jsou zklamaní. Seriál je velmi povedený, herecky absolutně nemám co vytknout, děj místama skřípe, ale budiž. Hodnocení snižuje především nevyvážený zvuk, zde opravdu nechápu, jak něco takovýho může ČT vypustit ven. A není to poprvé, kdy má ČT u nějakého pořadu problémy se zvukem. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • Obraz „Spící lodě“ od Jana Zrzavého, kolem něhož se točí příběh, malíř skutečně namaloval, vypadá však jinak než ten, co použili filmaři. (sator)
  • Kvůli roli Alexe Brauna si Vincent Navrátil musel udělat řidičák na motorku. Česká televize mu zajistila rychlokurz. (SONY_)

Reklama

Reklama