Reklama

Reklama

Tajemství loňského léta

  • Česko Vím, co jsi udělala minulé léto (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Je čtvrtého července a v malém přímořském městečku v Severní Karolíně se studenti loučí s bezstarostným mládím. Krásná Helen dnes večer získala titul královny krásy maturitního ročníku a to je důvod k pořádné oslavě s nejbližšími přáteli na opuštěné mořské pláži. Když se pak Helen, Julie, Barry a Ray vracejí vypůjčeným BMW do městečka, srazí na opuštěné přímořské silnici záhadného chodce v gumovém rybářském plášti. Díky krvavým zraněním nevidí do jeho tváře a zdá se, že neopatrný nešťastník je mrtev. Co sním? Po krátké hádce se přátelé rozhodnou hodit jeho tělo do oceánu. Až na molu ale zjistí, že tajemný muž stále ještě žije. Přesto se ho definitivně zbaví a přísahají, že si své strašlivé tajemství odnesou do hrobu. Po roce. Bývalí přátelé by se nejspíš už nikdy nesešli, kdyby Julie nedostala dopis s hrůzyplným vzkazem "Vím co jsi udělala minulé léto". Přes vzájemné obviňování se vyděšení mladí lidé pouštějí do pátrání po totožnosti své oběti. Domnívají se, že jen tak mohou zjistit, kdo je záhadný mstitel. Je opět řtvrtého července a tajemná postava v gumovém rybářském plášti svírá v ruce velký ocelový hák. Hříchy minulého léta se neodpouštějí. Kdo bude první na řadě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (321)

choze 

všechny recenze uživatele

Řemeslný whodunnit slasher, který těží z jednoduché, ale silné výchozí situace, tajemného pátrání po vrahovi, atraktivních mladých hvězdiček (hlavně ženských - kromě Hewitt a Gellar i Bridgette Wilson), kulis rybářského městečka i fajn nadesignovaného  vraha. Ale přece jen první slabší článek VŘÍSKOTEM odstartovaného nového řetězu teenagerovských vyvražďovaček (H20, FAKULTA, NEZVRATNÉ OSUDY, FREDDY VS. JASON), natočený ve stejném roce jako VŘÍSKOT 2 a předjímající nástup druhé slasherové ligy (TEMNÁ LEGENDA 1 a 2, VŘÍSKOT 3,VALENTINE, JASON X, HALLOWEEN: ZMRTVÝCHVSTÁNÍ, DůM VOSKOVÝCH FIGURÍN a samozřejmě TAJEMSTVÍ LOŇSKÉHO LÉTA 2). Klišé se kterými si Williamson ještě před rokem ve VŘÍSKOTU důvtipně hrál, nyní chrlí jedno za druhým, aby měl tenhle spotřební slasher co nejrychleji za sebou a jen občas je proloží nějakým tou narážkou (Dawsonova pláž, Mlčení jehňátek), nechávaje si dobré dialogy do svého příštího filmu. Křehká Jennifer Love Hewitt jako final girl se mi zamlouvala víc než Neve Campbell ve VŘÍSKOTU. Kdo tvrdí, že ji nikdy platonicky nemiloval, ten ji miluje dodnes. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Devadesátá léta byly na dobré až výborné horory skoupé, takže se asi ani není proč divit, že tenhle film docela uspěl (natolik, že se stal oblíbeným terčem mnoha parodií). On zase ten film špatně nezačíná, jeho problémem je, že každou minutou, kterou se blíží svému konci je slabší, horší a otřesnější. Dobře rozjetý příběh by ustál i ty tragicky sterilně přecharakterizované postavy a herecké výkony jejích představitelů i občasnou nelogičnost (např. mi zcela unikl byť jeden jediný důvod či alespoň náznak, proč "rybář" zabil první oběť), už ale neustojí plytkou pointu a naprosto a zcela tragický, hloupý a trapný závěr, to mi takřka zkazilo dojem z celého filmu. Ano, Jennifer je hezká (od krku dolů) a Sarah Michelle je výborná herečka (jenže ještě ne v tomhle filmu), ale pokud budu chtít koukat na hezké ženské, pustím si třeba porno, od hororu očekávám trochu dost více, než jen hezké herecké představitelky. Naopak za naprosto výborný považuji výstup a podání své role Anne Heche, to je asi nejsvětlejší bod celého filmu. 2.5* ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Dnes už kultovní záležitost, která inspirovala celou řadu dalších, mnohdy méně povedených snímků, pokračování nevyjímaje. Když v úvodu klouže kamera po mořských vlnách a pobřeží za doprovodu Type O Negative, je jasné, že tenhle film veselý nebude. Rybář s hákem je chytrý nápad, škoda, že přímé zabodnutí do krku je jen v rybárně, páč tady se nabízely možnosti. Takže dojde jen na tažení mrtvoly na háku, na střeva ven ne. Ale nakonec jde přeci o atmosféru a ta je slušná. Naháněčky, temné kouty, silueta v gumovém plášti a tajemství, kdo že byl vlastně obětí... Samozřejmě Helen i Julie jsou klasické blbky, takže se chovají hloupě a navíc ječí jak sirény, místo aby sklaply a zalezly. Jenže to by pak nebyla krvavá taškařice, že? A vskutku povedená je scéna na lodi. Solidní herecké uječené výkony, pěkná kamera a skvělá hudba - mj. The Offspring, Ugly Beauty, Southern Culture on the Skids, Kula Shaker, Big Crosby a řada dalších. Na poprvé to bylo lepší, ale hodnocení nakonec ponechám. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tady se autoři s filmu v čele se scénáriśtou Kevinem Williamsonem viz. Vřískot moc nevyznamenali. Co to jako mělo být? Thriller? Stovky jiných trhrilerů mají daleko propracovanější scénář, námět i samotnou zápletku. Horor? Bez krve a jen s atypickým kašpárkem který lovil lidi hákem na ryby? Nebo snad mysteriózní film? No v některých scénách by se tu jednotlivé znaky snad najít daly..Pár vraždících scén, ano, je jich tam pár, ale nemají naprosto žádnou atmosféru, přicházejí bez přípravy, takže vám nedají možnosti si je vychutnat, a víc než krev z nich cáká jen otřepané klišé..Celé to je jen jedna veliká blbost s ještě navíc neuvěřitelně tupým koncem, ale zas nepopírám fakt, že tento film nám de facto posloužil pro parodování na Scary Movie. Halloween, Scream, nebo třeba Pátek 13 jsou však s tennegerovských vyvraždovaček daleko lepší, a lze je tedy s přesnou platností doporučit..Ty dvě * jen za herečky Gellar a Hewitt, které to tu alespoň trochu oživili, co se týče nějaké té vizuální stránky, a nejeden filmový fanoušek tu pak byl určitě okouzlen jejich krásou tak i půvaby, zejména pak u blonďatého anděla Sarah Michelle Gellar. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal Simpsnovi parodie, Scary movie parodie a určitě ještě další....Kde se to ale vzalo? Rok 97 a vzniknul jeden z nejuznávanějších hororů všech dob. Velmi povedený příběh. Točící se okolo mladé party lidí, kteří v opilosti přejedou muže a následně ho hodí do vody. Muž ovšem nezemře a půjde si za svou pomstou. Popadne hák, pláštěnku a jde se na to. Obětí je zde minimum a zpracování není taky bůh ví jak skvostné. Nicméně v rámci hororů je to slušné. ( 50 procent ) ()

Galerie (56)

Zajímavosti (67)

  • Keď Ben Willis prenasleduje Helen (Sarah Michelle Gellar) a ona beží do obchodu za sestrou, môžeme v sklenených dverách vidieť v odraze člena štábu. (tXtX)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Sequely od Sony

Sequely od Sony

13.07.2005

V Sony Pictures sa pomaly trhá neveľké vrece, z ktorého sa na nás v najbližších rokoch vysypú hneď tri pokračovania k známym filmom. Začnime najmenej zaujímavým - ROAD HOUSE 2: LAST CALL, ktorý bude… (více)

Reklama

Reklama