Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život na jedné typické americké veřejné střední škole plyne svým depresivním tempem a učitel tělocviku (Ryan Gosling, nominovaný na Zlatý glóbus a Oscara) vnímá svou práci jen jako způsob přežití. Vše se změní ve chvílí, když ho jedna ze studentek nachytá při užívání drog v prostorách školy. Od té chvíle najde často rozmrzelý učitel nový smysl své existence, se studentkou a talentovanou basketbalistkou se sblíží a snaží se ji ochránit před četnými nástrahami jejího okolí. Sám se pokouší nalézt dávnou ztracenou sebeúctu a dát do pořádku i svůj vlastní život. (FebioFest) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (182)

Traffic 

všechny recenze uživatele

Byl by hřích tenhle film omezovat pouze na příběh učitele a jeho žačky. Half Nelson je mnohem komplexnější, až mě překvapuje, že přes to množství rozehraných témat drží pevně pohromadě a nepůsobí ani nijak nafoukaně a důležitě. Je to, dá se říct, hlavně film o obecné krizi školství, kdy obraz (film), jakožto nositel silnější emoce, definitivně převálcoval text (knihu) a mluvené slovo (rádio, pedagog). Když děti ve filmu za trest přednášejí o významných událostech amerických dějin, nepromlouvají ani tak ke své třídě, ale přímo do kamery, k divákovi. Jenže kdo si bude po skončení pamatovat všechny ty letopočty, čísla mrtvých, citáty a nosné myšlenky řečené jakoby mimochodem? Skoro nikdo, ale zato nám v hlavě určitě uvízne ta závěrečná silná scéna, které dominuje pouze obraz a hudba, v níž se oba hrdinové v tragické situaci setkají. Zkostnatělé vzdělávací instituce se nedokáží dostatečně rychle přizpůsobovat mediální revoluci a jsou pouze součástí nefungujícího stroje (machine), ve kterém "příprava na skutečný život" nereflektuje realitu. Když Gosling naráží na fiasko se zbraněmi hromadného ničení v Iráku a zapáleně hovoří o do očí bijícím ignoranství příznivců Bushe mladšího, v jeho gestech a tváři se zračí rezignovanost. V tu chvíli je jasné, že Half Nelson není další z řady nevýrazných amerických nezávisláků, ale silně deziluzivní a důkladná sonda do stavu americké společnosti po pádu dvou věží. ()

Arcadan 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling is my spirit animal! A v tomhle filmu spolu souzníme nejvíc. Ještě hodinu po zhlédnutí jsem to to celé pořád vydýchával. Herecký koncert ale především po emocionální stránce neskutečně silný film, který navíc ukazuje, že cesty ke drogám nejsou vždy dlážděné slabostí. Hlavní postavu k nim přivede citlivost a minulost, od které se jen těžko dá oprostit. ()

Reklama

tormento 

všechny recenze uživatele

Fuu..tak toto som nečakal. To že je Gosling skvelý herec som vedel, ale vďaka tomuto snímku je u mňa jeden z najvýnimočnejších súčasne scény. To sa zhostil svojej postavy ma nechalo počas celého filmu v nemom úžase. Silný príbeh, ktorý je dosť reálny ešte viac umocnil zážitok. Scéna kde mu jeho žiačka donesie dávku je nezabudnuteľná...možno som ešte v opojení...u mňa 95% a Golslingov výkon na Oscara. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Tak asi stokrát ohraný námet už dá poriadnu fušku spracovať aspoň ako tak originálne, ale je vidieť, že to nie je nemožné. Každopádne sa však obávam, či náhodou film nie je k tématike užívania drog až príliš benevolentný, pretože na mňa tak rozhodne posobil. Nechcem moralizovať, ale v niektorých otázkach je nutné rešpektovať určité medze, inak by sa mohlo ľahko stať, že sa povodný zámer ( ak bol aj dobre mienený ) zvrhne práve kvoli interpretácii. Stavať sa zhovievavo k drogovej závislosti, je vždy dvojsečný meč. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Ryan i v tomto snímku potvrdil len to, čo o ňom viem už dávno. Je výborný herec, ktorý zahrá všetko - od sebavedomého macha až po posledného lúzra. Zo svojej postavy vyťažil maximum, pričom aj mladá Shareeka Epps svojimi schopnosťami výborne napĺňala svoj herecký priestor. Klúčový príbeh stojí na protikladoch a atmosfére, ktorú tvorí pomalé tempo a vitálna kamera. Osobne som s tým mala problém, avšak pri troche tolerancie sa dá na to zvyknúť. Nie je to film môjho vkusu, ale ako pohľad na spoločnosť to určite obstojí, divák však musí trochu popremýšlať, aby ho to aspoň čiastočne zasiahlo. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Film je inspirován krátkometrážním snímkem Gowanus, Brooklyn z roku 2004 oceněném na festivalu Sundance. (CliffLee)
  • Když jde Dan do Frankova domu, vezme si toulající kočku. Tato scéna byla Goslingova improvizace, ale jelikož Danova kočka umřela pár scén před touto, filmaři mysleli, že je to perfektní záběr, a tak se objevil v konečné verzi. (CliffLee)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama