Reklama

Reklama

„Marečku, podejte mi pero!“

  • angličtina Marecek, Pass Me the Pen!
TV spot
Československo, 1976, 96 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Jiří Macák

Hrají:

Jiří Sovák, Václav Lohniský, Iva Janžurová, Míla Myslíková, Josef Kemr, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, František Kovářík, Josef Abrhám, Jiří Schmitzer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jiří Kroupa, mistr v továrně na zemědělské stroje, je závodní radou donucen zasednout do lavice večerní průmyslovky. Potřebuje si totiž zvýšit kvalifikaci, aby mohl zůstat ve funkci i po chystané modernizaci podniku. S ním do lavic usedá pestrá směsice studentů - šplhoun Hujer, koketní paní Týfová, třídní rošťáci Tuček a Šlajs, zmatkář Plha nebo věčný ospalec Dudek. Zkrátka chybí jen Hliník, který se odstěhoval do Humpolce. Přestože jsou to vesměs lidé středního věku, znovu se mění ve školáky. Opisují, žalují, zdržují vyučování a na zvonění čekají jako na vysvobození. Lžou, že nedostali domácí úkol, tropí si žerty ze sebe i z učitelů. Stejně osobitými postavičkami jako žáci jsou i jejich učitelé, mezi nimiž vyniká svérázný chemikář, češtinář Hrbolek nebo třídní Janda, který si musí během školního roku se svými odrostlými žáky vytrpět řadu obtíží, jako třeba nečekané třídní schůzky s hojnou účastí, zejména rodiny Hujerovy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (989)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat správná komedie!Dvojice Svěrák/Smoljak tímto scénářem vytvořila svoji pravděpodobně největší klasiku a skvělým způsobem jim v tom pomáhá Václav Lohniský.Neznám nikoho,kdo by nevěděl,kdo je Hujer.Existuje mnoho filmů,které jsou v průběhu roku několikrát reprízovány,a proto jsem některé už dlouho neviděl,protože mě odrazují svou neustálou přítomností,ale Marečka si nenechám ujít.Na tomto snímku nedokážu najít žádný zápor. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že táto legendárna česká komédia nepatrí ani do mojej top 3 českých komédií, aj tak je to za plný počet. A to niečo o kvalite hlavne socialistických filmov niečo svedčí. Vynikajúci Sovák a nezabudnuteľné hlášky, niektoré už zľudoveli a niektoré sú tak nenápadne vsadené do filmu, že človek si ich všimne až na piate sledovanie. Neviem, čo Smoljak so Svěrákom mohli ešte napísať do scenára, aby ulahodili niektorým, ktorí tu píšu, že je to "normalizačná sračka", "socialistická agitka" alebo "komunistický fekál". To už je fakt na diagnózu. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Po letech dávných znovu viděno, na čtyři hvězdičky ze tří upřimně přehodnoceno... Zvláštní, jak taková vpodstatě hloupost zůstává svěží a milá. A vlastně i inteligentně humorná. Vypointovaná, mile zahraná a mile režírovaná. V kontextu světové kinematografie naprosto bezvýznamný film, leč pro našince... No i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále, že... :-) . . . Kdeže ta stará pera jsou... - - - P.S. Nezapomenutelně kouzelné závěrečné dvě minuty v podobě čistokrevné socialistické SCI-FI - tedy pardon - vědeckofantastické... Kdo tenkrát nežil, nepochopí... ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

80% - Parádní komedie, co se taky jiného dalo od této herecké sestavy s Oldřichem Lipským na režisérské stoličce čekat? Jen ty tovární sekvence mohly být vtipnější nebo nejlépe žádné, ale to by asi nešlo :). Když však dojde na školní lavice, přichází jedna perla za druhou v podobě kultovních hlášek... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Výnimočne nesúhlasím s názorom môjho obľúbeného komentátora golfistu, že "ti hrdobci, kteří hodnotí *** a méně, nevědí, co je sranda". Opakovane a výborne som sa zabával nielen na Marečkovi, ale aj na Vrchní, prchni, Kulovom blesku, na Trháku a Na samotě u lesa. Napriek tomu som všetkým menovaným dal maximálne tri hviezdičky. Všetko sú to filmy preplnené hláškami. Výbornými hláškami, ktoré zľudoveli a často ich používam aj ja. Mareček naviac i úžasným príspevkom Františka Kovaříka. Ale film netvoria iba hlášky, tri hviezdičky označujú nadpriemerný film a nad tým, že podľa ČSFD existuje v celej filmovej histórii iba 34 filmov, ktoré sú lepšie ako Mareček, by sa mohli, po zotavení sa zo záchvatov smiechu, zamyslieť aj vďační hodnotitelia. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (76)

  • Tomáš Holý (Matula) přináší při hodině chemie do třídy vzkaz od ředitele. Na střední průmyslové škole je však přítomnost chlapce z prvního stupně základní školy nesmyslná. (Jardaboss)
  • V 51. minutě filmu se objevuje tabule s nápisy a dvojicí čísel. Jedná se o stanovený plán výroby a skutečný plán výroby pro jednotlivá pracoviště. (sator)
  • Ladislav Smoljak učil na večernej škole v Brandýse nad Labem dvoch študentov, ktorí sedeli v prvej lavici a podávali mu tabuľky a pero. Ako predstaviteľ študenta Tučka použil aj autentickú vetu jedného z nich: „Pero dávám já, ty půjčuješ tabulky!“ (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřel herec Jan Skopeček

Zemřel herec Jan Skopeček

27.07.2020

Ve věku 94 let zemřel herec a dramatik Jan Skopeček. Skopeček, jenž měl na kontě přes 150 filmových i televizních rolí, patřil rovněž mezi zakladatele Divadla pod Palmovkou. Mezi jeho nejznámější… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama