Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)

Drama / Mysteriózní

Česko, 1998, 13 x 50 min

Hrají:

Jakub Špalek, Zita Kabátová, Petr Štěpánek, Taťjana Medvecká, Milan Riehs, Jaroslav Weigel, Naďa Konvalinková, Jiří Holý, Ilja Racek, Jana Šulcová, Veronika Jeníková, Vladimír Čech ml., Jan Novotný, Luděk Munzar, Stanislav Zindulka, Tereza Brodská, Kamil Halbich, Monika Schullerová, Jakub Wehrenberg, Ernesto Čekan, Svatopluk Skopal, Hana Ševčíková, Zuzana Bydžovská, Oto Ševčík, Václav Knop, Petr Štěpán, Martin Havelka, Petr Rychlý, Jan Jiráň, Martin Zounar, Filip Blažek, Miloš Vávra, Tereza Chudobová, Daniela Kolářová, Veronika Freimanová, Adam Novák, Martin Štěpánek, Petr Meissel, Ladislav Županič, Ljuba Krbová, Milan Šimáček, Valérie Zawadská, Josef Abrhám, Ivan Vyskočil, Jan Teplý st., Jan Sedliský, Kryštof Hanzlík, Zdeněk Žák, Věra Galatíková, Lenka Vlasáková, Tomáš Juřička, Ladislav Trojan, Zdeněk Dolanský, Rudolf Hrušínský ml., Vlasta Žehrová, Daniel Rous, Michal Dlouhý, Magda Reifová, Jan Kehár, Petr Burian, Jan J. Vágner, Jiří Vyorálek, Aleš Háma, Bohumil Starý, Kristýna Luťanská, Ivo Novák, Zdeněk Tomeš, Zuzana Fišárková, Miroslav Šnajdr, Jiří Zahajský, Carmen Mayerová, Jiří Kodeš, Jaroslava Obermaierová, Martin Matejka, Roman Hájek, Jaroslava Adamová, Eva Režnarová, Markéta Rajchertová, Marek Taclík, Kateřina Seidlová-Hrušková, Michal Jagelka, Gustav Nezval, Roman Štolpa, Jan Hraběta, Vladimír Kratina, Kateřina Macháčková, Alice Šnirychová - Dvořáková, Jiří Sedláček, René Slováčková, Nikola Votočková, Ivan Jiřík, Martin Sitta, Kryštof Hanzlík ml., Josef Carda, Jiří Wohanka, Blanka Hrdinová, Lucie Domesová, Filip Zafouk, Radim Koliba, Rudolf Pellar

Hm, jak to vyhodnotit, když na jedné misce (zde skutečně příznačných) vah máme výborný vhled do myšlenkových pochodů soudců a někdy až přespříliš negativistický náhled do fungování celé justice, a na druhé misce jakýsi podivný pokus oživit celou věc jakousi malou českou variací na Twin Peaks? Podle mě nebylo třeba věc takto ozvláštňovat... Pozitivní dojmy však převažují, jde v naší zemi o ojedinělý počin, a ne špatný. Takže - bratři a sestry studující obor Právo a právní věda, dělejme tak, aby se věci neděly tak jako v tomto seriálu, který si nezasluhuje více než 60%ní hodnocení.(2.8.2006)

Jiří Křižan, scénárista seriálu, měl s režimem také svou, jak jinak než velice negativní, zkušenost. Děj se odehrává před deseti lety, ke změnám dochází postupně, snaha o realističnost je patrná, slova o agitce zase směšná, jedinou (malililinkatou) výtku bych měl k jazyku dialogů, který mi někdy připomínal "Hostinec u Kamenného stolu." Ale to je opravudu jen drobná vada na kráse...(7.8.2006)

Jako student prav musim tento serial hodnotit jedine kladne, ukazuje hezky problemy nasi porevolucni justice, ktere jsou prakticky porad ty same az do dnesnich casu. I kdyz je pochopitelne, ze zdaleka tolik divaku nedokaze oslovit, svoje kvality a misto na slunci nepochybne ma.(29.6.2006)

Tohle je český Law & Order :)(16.7.2006)

Nedoceněný příspěvek České televize k temnějším stránkám polistopadové skutečnosti je právě tak rozporuplný jako ona sama. Snaha - místy i velmi úspěšná - postihnout jak odborná, tak zejména mravní dubióza této části našeho veřejného života sice v některých případech jde k podstatě věci, ale právě tak často sklouzává k neorganickým mystickým vsuvkám, agitačním zkratům, černobílému vidění a planému prvoplánovému ideologizování. Poslední sklon jakoby byl přes kopírák opisován z předlistopadových dotazníků. I tak se ovšem jedná o alespoň náznak snahy oprostit se od překvapivě rychle naduřelých nových frází. Asi nejpravdivější je anatomie justičního mládí: poučeno nakaženou předlistopadovou rutinou starších, vyznačuje se i ono mravním a hodnotovým nihilismem cynismem. Druhým projevem agitačního sklonu jsou některé možná dobře míněné, ale v kontextu veřejného povědomí až neskutečně pohádkově působící judikáty. Existence takových soudců (Monika Křikavová) i judikátů je nezpochybnitelná; co však zůstává nejasným, je jejich skutečná váha v mase desítek a stovek tisíců ročně vynášených pravomocných i nepravomocných judikátů. A tak nabídnuté odpovědi na jeden druh dotazů automaticky indikují další, ještě hůře zodpověditelné otázky.(12.9.2007)

• Ivoshek

Jasně, česká justice není žádný zázrak a ukázka soudního rozhodování + vypíchnutí několika zajímavých judikátů je určitě záslužná věc (za to dva body). Zasloužila by si ovšem výrazně lepší zpracování - dialogy a vůbec scénář jako celek čiší takovou naivitou, že mi bylo až stydno (a to technické věci jako je hudba, kamera a střih opomíjím...). A proč tam sakra pořád byl ten orel, nebo co? A soudce v jeskyni???(27.12.2009)

Velmi povedený seriál, vidím ho teď prvně, tak se nechám překvapit dalším vývojem.. Žalostný odraz reality dnešního stavu justice i společnosti.. Pro nás budoucí právníky malá ukázka budoucnosti? Kdyby to dávali tak o půl roku dříve, nemusela jsem chodit na povinné náslechy :-) Někdy to, co ukazují v tomhle seriálu, se ne tak často vidí u soudu..(20.6.2006)

• fantoci

Prvoplánovaná novodobá agitka. Snad jeden z nejhorších seriálu polistopadové doby.(20.6.2006)

Velmi zdařilý pokus o přiblížení se realitě, která je ale ve skutečnosti jestě daleko horší...(17.5.2005)

Celkom zaujímavý seriál z prostredia súdov. No čo sa tam robí naozaj , tak to by bol seriál......60%.(30.11.2010)

Vynikající seriál z prostředí soudu, který výborně reflektuje dnešní zkorumpovanou dobu, navíc i podle skutečných případů. Po osmi letech jsme se konečně dočkali reprízy a jsem za to moc rád.(21.1.2006)

Výrok předsedy Okresního soudu ohledně rozhodování dle nejpohodlnější společenské přijatelnosti na úkor práva: ,,někdy je lepší vynést mírnější rozsudek, zvlášť když si můžete být jistý, že to potom při odvolačce na Krajském soudu dají do pořádku; já potom nebudu vystaven útokům celého města; od čeho máme třístupňové soudnictví?" je vskutku na pěst, jak vyjádřil soudce Jurka. Postupně se profilující postavy seriálu podávají velmi zajímavý pohled na skrytou podobu české justice devadesátých let.(23.9.2011)

Seriál který má dost výrazný etický a dokonce mystický přesah, jsem zhlédl až po 13 letech. Je škoda že NADPRŮMĚRNÝ seriál neměl pokračování, i když kdoví jak by dopadlo. Soudcem se staneš, až tě začne trápit možnost že budeš soudcem špatným. Námět scénář: Jiří KŘIŽAN http://www.csfd.cz/tvurce/70467-jiri-krizan/(24.11.2011)

Myslím dost spektakulární záležitost. Některým lidem v tak reálném prostředí soudnictví lezl asi sokolník a bubáci z jeskyně dost na nervy, některým to zase dodalo roušku umělečnosti. Jako katalyzátor svědomí prodejných či jinak lstivých soudců a právníků, to však úlohu splnilo.Seriál byl velmi chladný, opravdu se s ničím příliš nemazal. Žádná bodrá kauza králík, ale obžaloba jako prase celého soudnictví, která poměrně na tvrdo poukázala na nejrůznější spektra nezákoných zákonitostí zákonodárství a musím říci, že to bylo mnohem lepší, než kopa amerických soudních seriálů. Odborné konzultace jsou nejsilnější stránkou filmu, který vlastně ani nemá čistě kladnou roli, protože i Jakub Kašpar byl v podstatě velmi příkrý. Chlad čiší i z totálně nelidských vztahů mezi justičními pracovníký. Není to odpočinkový seríál. 60%(7.1.2008)

Opravdu zajímavý scénář Jiřího Křižana, který popisuje i skutečné připady a ukazuje, že ne vždy je rozsudek tak zřejmý. Z odborného hlediska je to velmi dobře napsaný a Jakubové Špalek a Wehrenberg jsou hodně příjemní průvodci. Musím ale souhlasit s Geminim, že je justice vykreslena možná až přiliš negativně a někteří soudci až jako moc velký svině.(25.2.2008)

Mírně nadprůměrný český seriál, který si ale své čtyři hvězdičky zaslouží. Pro někoho lákavé, pro jiného nudné prostředí soudní síně, ve které se odehrávají nejen spravedlivé soudy (těch je v seriálu spíše minimum), ale i kruté soudní omyly. Na lavici obžalovaných justice se zabývá polistopadovým československým soudnictvím a nastavuje i zrcadlo komunistickým netvorům, převlékačům kabátů a různým prospěchářům, kteří profitují za každých okolností. Seriál je zajímavě obsazen, zaujal mne především Jakub Špalek, Luděk Munzar, Rudolf Hrušínský ml., Martin Štěpánek a Taťjana Medvecká. Snad jen ten sen se sokolníkem, který ve dne byl a nebyl vidět, byl podle mě přitažený za vlasy, ale na druhou stranu vnášel do seriálu maličko mystiky a také polemiku o tom, zda soudce má či nemá svědomí... Já jsem s napětím sledoval každý díl a každá epizoda mě ještě více zneklidňovala. Zkrátka chce to mít štěstí na soudce a peníze na hodně dobrého advokáta...(31.5.2010)

• crozet

Nevím, ale zdá se mi, že v produkci České televize se dlouhodobě projevují její obecné charakteristické neduhy. Z televizních filmů a velké části inscenací čiší podstata jejich anonymního tvůrce. ČT má velmi nejasný, lépe řečeno nepřirozený, status. Jako nesoukromá organizace se utkává v prostředí soukromé konkurence. Vykazuje bezpočet znaků socialistického/státního podniku, kde nic není nikoho, nikdo nemá přímou adresnou zodpovědnost a tímto motivaci a každý (nebo alespoň ti klíčoví, jejichž produkty přímo vidíme) má své místo jisté Je to velmi nepřirozené a můžeme to často ve výsledné podobě vídat např. v nedělních TV filmech nebo též právě v cyklu Na lavici obžalovaných justice. Tento seriál ne úplně provázaných epizod z prostředí českého soudnictví je dalším maskotem podstaty ČT v řadě. Veřejnoprávní funkce se odráží ve volbě tématu a jaksi zodpovědném a vážném přístupu tvůrců. Ostatní projevy „veřejnoprávnosti“ plní roli negativních rysů seriálu Děj je těžkopádný, schodový až mimózní střih, režie je únosná, vystupují-li pouze opravdu dobří herci (např. Taťána Medvecká), všichni se tváří jako o pohřbu, dialogy jsou strnulé a vypravěčská zkratka snad hodná dvoustránkových povídek. Autoři jsou jednotlivě jistě schopní lidé, ale jejich angažmá v ČT je proměňuje v něco jiného. Domnívám se, že jde o systémový problém této stanice. Odstrašující je zároveň fakt, že jakákoliv zřetelnější organizační reforma je téměř nemožná, vzpomeneme-li si na vánoční hysterii před několika lety.(5.7.2006)

• epoh

Neoddiskutovatelná ztráta času(29.12.2006)

Jeden z našich nejlepších polistopadových seriálů. Ani se nedivím, že ho zatím dávali pouze dvakrát. Vůbec nerozumím, jak v tomto díle někdo vidí agitku či prokapitalistický seriál... Sice je zde kritizována polistopadová justice na základě toho, že v ní převládají lidé, kteří byli horlivými přisluhovači za komunistů a podle toho to pak vypadá. Jenže kdo tohle všechno připustil? Řekl bych, že vlády po roce 1989 a také jistá osoba, která prominula komunistům jejich zločiny... Spousta důležitých dokumentů dokazujících komunistické zločiny a zvěrstva byla spálena na přelomu let 1989-1990 za naprostého nezájmu nastupující polistopadové politické garnitury... Po herecké stránce je seriál dosti nevyrovnaný, výborně zahrané jsou záporné role (Martin Štěpánek, Luděk Munzar, Tatjana Medvecká nebo Rudolf Hrušínský ml.). Chci věřit existenci takových postav, jakou zde hraje Jan Novotný. Reprízovat znovu prosím!(31.1.2007)

Neonacistický skinhead v riflové vestě s nášivkou Dead Kennedys, kterou má oblečenou přes bombera jak fakt k nakousnutí, taky to když zpívají písničku ke které nezná ani jeden herec pořádně slova je známka kvality. Ale když pominu takovéhle chyby, kterých si téměř nikdo nevšimne, tak to bylo ucházející.(10.10.2010)